Alpsko smučanje: Končno na sneg tudi dekleta

bb
19.11.2022 06:00

V finskem Leviju so zbrane slalomistke, ki naj bi danes in jutri odprle sezono svetovnega pokala za dekleta. Z velikimi pričakovanji gre na tekmo Ana Bucik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Bucik, lani šesta slalomistka sveta
Epa

Dekleta v tehničnih disciplinah alpskega smučanja bodo ta konec tedna vendarle začela tekmovanje v svetovnem pokalu. Uvodni veleslalom v Söldnu je odpadel zaradi slabega vremena, paralelni veleslalom v Lechu in smuk v Zermattu pa zaradi toplega vremena in pomanjkanja snega. Smučarke so zbrane na Finskem v Leviju, na prizorišču, ki leži daleč nad severnim tečajnikom, v arktičnem delu Finske. Oba dneva bo oblačno, a brez padavin. Temperature bodo pod lediščem, med minus 2 in minus 7 stopinjami - za smučarke skoraj idealne razmere na ne preveč zahtevnem terenu, pripravljenem iz 30-centimetrske podlage iz naravnega in umetnega snega.

V Leviju tekme za svetovni pokal prirejajo od leta 2004, vselej na začetku sezone, ko se drugod po Evropi zima šele prebuja. Tokrat sta na sporedu dva slaloma za dekleta, v soboto se prvi tek začne ob deseti uri, v nedeljo pa petnajst minut kasneje. Prva favoritinja je Slovakinja Petra Vlhova, ki je s petimi zmagami že najuspešnejša smučarka tega prizorišča. Lani je dobila oba slaloma, skupno pa pet od devetih v sezoni in osvojila mali slalomski globus. Za njo je bila obakrat Američanka Mikaela Shiffrin, sicer aktualna zmagovalka skupnega seštevka tekem za svetovni pokal, v katerem je v karieri slavila že 74-krat. Največ, 47 zmag ima v slalomih, od tega je v Leviju slavila štirikrat. Američanka je tudi tokrat med glavnimi favoritinjami. Shiffrinova si z Vlhovo na Finskem deli zmage vse od leta 2015.

Leto prej je tam zmagala Slovenka Tina Maze. A to so bili drugi časi slovenskega ženskega smučanja. Tokrat bodo Slovenke nastopile v precej okrnjeni zasedbi. Andreja Slokar se je poškodovala med pripravami in okreva po operaciji kolena. Meta Hrovat je senzacionalno pri 24 letih nedavno končala smučarsko kariero. Prva slovenska favoritinja je tako Ana Bucik. Primorka ima visoke cilje, saj je lani sezono končala kot šesta slalomistka in bo v Leviju začela med elitno sedmerico smučark, ki imajo najboljše pogoje. Tako je realno, da izboljša celo sedmo mesto, ki ga je v drugem slalomu v Leviju osvojila lani. Poleg nje bo na startu še Neja Dvornik, ki bo tudi tekmovala oba dneva. V soboto bo priložnost za dokazovanje dobila Anja Oplotnik, v nedeljo pa Nika Tomšič. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta