Ana Bucik: Smučala sem lepo in dobro, ne pa vrhunsko

Uroš Gramc
20.11.2022 18:34

Mikaela Shiffrin v Leviju že podira rekorde, spodbuden start Ane Bucik in Neje Dvornik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primorka iz Skandinavije čez lužo potuje z nasmehom.
Epa

Sezona se je komaj začela, pa že padajo rekordi. Mikaela Shiffrin se je rekorderju svetovnega pokala, Ingermarju Stenmarku (86), z "dvojčkom" v Leviju na Finskem približala le na deset zmag zaostanka, rojakinji Lindsey Vonn pa na šest. Legendarnemu Švedu (46 v veleslalomu) pa je pobegnila po številu zmag v eni disciplini, sama jih je v slalomu zbrala že 49. Američanka je s tem v sezoni, ko bo beli cirkus Slovenijo in 59. Zlato lisico obiskal 7. in 8. januarja v Kranjski Gori, vložila resno kandidaturo za že sedmi kristalni globus v slalomu, s čimer bi prehitela Švicarko Vreni Schneider in sama postala najboljša v zgodovini. Zelo dobro je v Skandinaviji šlo tudi slovenskima smučarkama, Ana Bucik je bila šesta in trinajsta ter je v skupnem seštevku obdržala mesto v elitni sedmerici, Neja Dvornik pa je 23. mesto nadgradila s prvo uvrstitvijo v najboljšo petnajsterico. Anja Oplotnik in Nika Tomšič nista bili konkurenčni.

Še manj napak in hitreje, pa bo

"Finsko zapuščam zadovoljna. Ne sicer stoodstotno, a rezultati in smučanje so bili na nivoju. Morala pa bom pogruntati, kako smučati še z višjim tempom in brez napak. Do Killingtona ni veliko časa," je črto pod skandinavsko uverturo potegnila Ana Bucik in se že ozrla čez lužo, kjer bosta naslednji konec tedna veleslalom in slalom. "Navaditi se bo treba na uro in pred tekmo odpeljati kak trening veleslaloma. Drugače pa se bom poskušala čim bolj spočiti in dobro smučati," je dejala 29-letna Primorka.

Na Finskem je dokazala, da ne zaostaja veliko za najboljšimi na svetu. "Obe vožnji sta bili dobri, ne morem reči vrhunski, dovolj pa za lep rezultat," je komentirala sobotno smučanje, ki ga je pričela s petim mestom v prvi vožnji. V drugi je že ob prihodu v cilj zaostala za Švicarko Wendy Holdener, nato pa so jo prehitele še vse preostale na startu. V nedeljo jo je višjega rezultata stala napaka v prvi vožnji na najbolj neprimernem delu - prehodu iz strmine v položni finiš. Pristala je na 17. mestu, nato pa s 13. časom druge vožnje poskočila za štiri mesta. "Z izjemo tiste napake sem odpeljala dobro, v drugi vožnji pa sem zadovoljna z zgodnjim delom. Mislim, da sem bila bolj napadalna," se je ocenila Bucikova.

Uspeh kariere mlade Korošice

"Ana je začela tam, kjer je lani končala. Zadnjo tekmo prejšnje sezone je zaključila na četrtem mestu, začela je s šestim. Glede na to, da je to njena najboljša uvrstitev (v Leviju), ji ni kaj dosti za očitati. V nedeljo je bila do napake zelo spredaj, drugi tek pa ni bil na nivoju, preveč je bila zadržana v strmini," je povedal glavni trener Sergej Poljšak. Vesel je bil, da so Finci spet odlično pripravili progo in so bili pogoji enakovredni, kar je izkoristila Dvornikova. V soboto je Korošica še malce tipala, nato pa se sprostila in posegla najvišje v karieri. "S soboto sem zadovoljna, čeprav bi lahko bilo boljše, ampak tudi slabše. Nato pa sem dala več 'gasa', tako kot sem si želela - in uspelo mi je. V drugi vožnji sem se sprostila in napadla. V prihodnosti si želim čim več takšnih tekov," je ob uspehu kariere dejala 21-letna Neja Dvornik. Desetkrat v karieri je že osvojila točke svetovnega pokala, od tega petkrat v Leviju, kjer se je predlani veselila svojih prvih.

Tako kot za mlado Slovenko je v božičkovi deželi srečno prizorišče tudi za šest let starejšo Američanko. Shiffrinova ima zdaj tam že šest zmag, eno več od najhujše tekmice Petra Vlhove, tokrat dvakrat tretje. Še en rekord je izenačila, kot Schneiderjeva in Avstrijka Renate Götschl ima vsaj eno zmago že enajst sezon zapored.

Rezultati, sobota: 1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:51,25, 2. Anna Swenn Larsson (Švedska) +0,16, 3. Petra Vlhova (Slovaška) 0,20, 4. Lena Dürr (Nemčija) 0,75, 5. Wendy Holdener (Švica) 0,79, 6. Ana Bucik 1,21 ... 23. Neja Dvornik 3,51, 60. Anja Oplotnik (vse Slovenija); nedelja: 1. Shiffrin 1:52,21, 2. Holdener +0,28, 3. Vlhova 0,68, 4. Dürr 0,97, 5. Sara Hector (Švedska) 1,42, 13. Bucik 2,34, 15. Dvornik 2,49, Nika Tomšič (Slovenija) odstop; svetovni pokal, slalom (2/11) in skupni seštevek (2/39): 1. Shiffrin 200 točk, 2. Holdener 125, 3. Vlhova 120, 4. Dürr 100, 5. Hector 100, 7. Bucik 60, 19. Dvornik 24.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta