(ATLETSKI PODVIG) Tina in Anita srebrni Slovenki

ŠR, STA
05.03.2023 20:30

Čeprav je imela Tina Šutej na dvoranskem EP okoli vratu srebrno medaljo, je bila jezna. Bolj vesela je bila z njo Anita Horvat

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anita Horvat je v Carigradu dosegla vrhunec kariere.
EPA

Najboljša slovenska atletinja zadnjega obdobja Tina Šutej je na dvoranskem evropskem prvenstvu v Carigradu zadnji dan prejela srebrno medaljo, ki jo je v skoku s palico s 4,75 metra osvojila večer prej. "Moja želja je, da bi bila najboljša slovenska atletinja vseh časov," je povedala po podelitvi: "Četrtič sem na zmagovalnem odru velikih tekmovanj. V dveh letih je to zame postala že skoraj rutina. Lepo je stati na stopničkah in gledati zastavo. Nisem pa čisto zadovoljna, rada bi bila prva, ampak to še pride."

Pred prvenstvom je bila 34-letnica favoritinja za zlato. V finalu pa jo je premagala Finka Wilma Murto, evropska prvakinja na prostem je skočila državni rekord 4,80 metra. Po nastopu Slovenka ni mogla skriti razočaranja, drugače je bilo po podelitvi medalj: "Mogoče sem navzven bolj mirna, v sebi sem še kar precej jezna. Bom pa verjetno bolj cenila ta dosežek jutri ali pa že čez dve uri. Jezna sem, ker vem, da sem bila pripravljena za zlato medaljo. Bilo je blizu, a tudi zelo daleč."

Najboljše v skoku ob palici, z leve: Tina Šutej, Finka Wilma Murto in Čehinja Amalie Švabikova
EPA

Pred dvema letoma je na dvoranskem EP v poljskem Torunu prav tako zasedla drugo mesto. Diplomirana biologinja je lani osvojila bronasti medalji na dvoranskem SP v Beogradu in na EP na prostem v Münchnu. Na SP v Eugenu je bila četrta. Pet velikih tekem v dveh sezonah in štiri medalje. Murtova ji je preprečila, da bi postala najboljša v zgodovini slovenske atletike na dvoranskih EP. Zlato odličje je doslej osvojila le Jolanda Čeplak, ki je v teku na 800 metrov leta 2002 na Dunaju dosegla še zdaj veljavni svetovni rekord 1:55,82. Čeplakova je bila doslej edina v slovenski atletiki z dvema medaljama s teh tekmovanj, na 800 metrov je bila še bronasta leta 2007 v Birminghamu.

Potem pa je včeraj kot zadnja v 12-članski slovenski ekipi v Carigradu v finalu tekme na 800 metrov nastopila Anita Horvat in (bolj vesela) ponovila dosežek Šutejeve - srebrno medaljo! Pred njo je v cilj pritekla le Keely Hodgkinson (1:58,66), čas Horvatove je bil 2:00,54. Britanka je vodila od starta do cilja. Anita Horvat pa je po nekaj manjših težavah na začetku, ko je bila četrta, vse štiri kroge končala na drugem mestu za svoj največji uspeh. Enaintrideset stotink za njo je v cilj pritekla Francozinja Lorea Ibarzabal. S tem je članica Atletskega kluba Velenje potrdila odlično carigrajsko pripravljenost: pred tem je zmagala tako v svoji kvalifikacijski skupini in nato še v polfinalni.

"Izjemno sem vesela in ponosna, da mi je uspelo. Bila sem na peti, zunanji progi, in vedela sem, da imam pod kontrolo začetek tekme, čeprav so me tekmice skušale zapreti. Že na začetku sem si izborila dober položaj, borila sem se po najboljših močeh. Sledila sem Hodgkinsonovi, ki je bila tokrat premočna. Šele ko sem prečkala ciljno črto, sem dokončno vedela, da sem osvojila srebro," je finale opisala Anita Horvat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta