Boštjan Cesar pred uradnim debijem na klopi Maribora: Ne obremenjujem se z odzivom iz Ljubljane

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
18.10.2024 18:51

Novi trener nogometašev Maribora bo ognjeni krst doživel kar v svojem mestu. Vijoličaste bo v nedeljo v Šiški gostil ljubljanski Bravo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cesar je imel proste roke pri izbiri sodelavcev v trenerskem štabu.
Sašo Bizjak

Po slabem tednu spoznavanja je prišel čas za ognjeni krst. Boštjan Cesar, od ponedeljka uradno potrjeni šef trenerskega štaba v Ljudskem vrtu, bo v nedeljo ob 15. uri debitiral na klopi. Vijoličaste v 12. krogu prve lige čaka gostovanje pri Bravu. "Z ekipo se spoznavamo. Vseh igralcev v prejšnjih dneh še ni bilo, počasi se priključujejo. Zdaj so vsi na razpolago. Nekaj majhnih težav imamo, a bomo do tekme usposobili vse," je na druženju z novinarji dejal Ljubljančan.

Štajersko zasedbo bo prvič vodil v … Ljubljani! Ne sicer v Stožicah, Bravo bo gostitelj na stadionu ŽAK v Šiški, a otrok Olimpije se vrača v svoje mesto. Odzivi njegovih someščanov na dogovor z vijoličastimi so bili burni, med drugim so vandali z grafiti poškodovali športni center Baza, ki ga vodita skupaj z Bojanom Jokićem. "Ne obremenjujem se s tem. Polemike so bile, so in bodo. Vsak ima svoje razmišljanje. Rodil sem se v Ljubljani, kot mlad trener pa sprejel odločitev, da pridem v Maribor. Sem profesionalec, s 16 leti sem odšel v tujino, si ustvaril kariero kot nogometaš. Čutim, da mi je Slovenija veliko dala, želim ji vrniti. Maribor je Maribor. Takšne ponudbe se ne zavrne," se z morebitnimi provokacijami ne obremenjuje Cesar.

Okrog sebe je želel izkušnje

Ne le v Bazi, z Jokićem sodeluje tudi pod Kalvarijo. Dolgoletni kapetan Slovenije je njegov pomočnik, v trenerski štab je Cesar vključil še Aleksandra Radosavljevića in Jasmina Handanovića. "V Turčiji sem se pogovarjal o strokovnem štabu. Dali so mi proste roke. Okrog sebe sem želel fante, ki so nekaj dali slovenskemu nogometu. Imajo ogromno izkušenj v tujini. Vsak trener ima svoje zadolžitve. Vesel sem, da so tu ostali tudi Mertelj, Filipović in Pirih," o razdelitvi vlog v razširjenem trenerskem timu pravi njegov vodja.

Moštvo je sprejelo zahteve novega trenerja.
Sašo Bizjak

Ažbe Jug, eden izkušenejših v igralski zasedbi, je zatrdil, da je moštvo sprejelo trenerjeve zahteve. Je to opazil tudi Cesar? "Definitivno! S starejšimi igralci sem se tudi pogovoril, z nekaterimi sem igral, dobro se poznamo. Ostali me spoznavajo, vedo, kakšen karakter sem in kaj od njih zahtevam. Vsi igralci bodo dobili napotke," odgovarja. Kako zdaj sodeluje z nogometaši, s katerimi si je nekoč delil garderobo? Z Josipom Iličićem sta več let skupaj igrala za Slovenijo, v zadnjem obdobju pa sta bila v odnosu reprezentant – pomočnik selektorja. "Kot prvo so to igralci največjega kova, kot drugo pa super fantje, osebnosti, ki točno vedo, za kaj gre. Uvodni sestanek je bil pozitiven. Moje zahteve bodo veljale, od njih pa pričakujem, da znanje in kvaliteto prenašajo mlajšim igralcem," razmišlja trenerski debitant v članskem nogometu.

Kot predstavnik mlajše generacije trenerjev bo sledil sodobnim trendom, ne bo pa zanemaril temeljev. "Nogomet se razvija in se bo razvijal. Trenerji nove generacije se moramo razvijati. Hvala bogu, imel sem srečo, da sem sodeloval tako s trenerji starejše generacije, kot je bil pokojni Ćiro Blažević, kot mlajše - s Piolijem, Corinijem … Mi moramo stremeti naprej in iti s časom tako na igrišču kot tudi ob njem. Nove generacije igralcev so takšne, da se moramo več pogovarjati z njimi," opaža 42-letnik.

Detajli najprej igralcem

Jasnega odgovora, kakšen slog igre bo gojil njegov Maribor, še ni dal. "Detajle bom najprej povedal igralcem. Poznate me, veste, kakšen sem. To bo kompaktna ekipa, ki bo igrala 95 minut agresivno. Napadali bomo po bokih in po sredini. Naš cilj bo dati čim več golov, kljub temu pa moramo graditi igro v obrambi. Ključ je kompaktnost. Vse linije morajo dobro delati in pustiti čim manj prostora," poudarja Cesar. Pred odhodom v Ljubljano je ponudil tudi vpogled v zdravstveni karton moštva. Seznam poškodovanih se krajša. "Iličić je prišel iz reprezentance malo zmatran. Igral je v Kazahstanu, potovanje je bilo zelo zahtevno, zato je bil v procesu, kakršen je po tekmah – prvi dan je imel regeneracijo, drugi pa manjšo intenziteto. Soudani počasi prihaja v tekaški ritem, zadnje tri dni je oddelal cele treninge, v sredo je na pripravljalni tekmi odigral samo 20 minut. Počasi se vrača, pazljivi moramo biti z njim. Božić je že v formi, poškodba je za njim, mu pa malo manjka ritem tekem," opaža novi šef vijoličastih.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta