(VIDEO) Boštjan Cesar: Presenečen nad Kekovo izjavo, v Ljudskem vrtu se je vedno počutil dobro

Miha Dajčman Miha Dajčman
14.10.2024 15:55

Po prvem treningu z nogometaši Maribora je pred novinarje stopil novi trener vijoličastih Boštjan Cesar. Govoril je o ponudbi 16-kratnih državnih prvakov, pogovorih s Turki, izjavi Matjaža Keka, svojem strokovnem štabu ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ponudbi takšnega kluba, kot je Maribor, se težko odpoveš," je po prvem treningu v Ljudskem vrtu dejal Boštjan Cesar.
Sašo Bizjak

Skoraj en teden je minil od klica Tana Keslerja, ko je ta v torek Boštjanu Cesarju ponudil možnost, da se kot trener prvič preizkusi v klubskem nogometu, do prvega treninga Ljubljančana pri 16-kratnih državnih prvakih. Z direktorjem nogometnih projektov Acuna Ilicalija in podpredsednikom Hull Cityja je Cesar tudi odpotoval v Carigrad, kjer so mu Turki predstavili projekt, v katerega je vstopil. Po ponedeljkovem prvem treningu v Ljudskem vrtu je rekorder po številu nastopov za slovensko nogometno reprezentanco dobrih deset minut odgovarjal na vprašanja novinarjev, tiskovna konferenca s predstavitvijo trenerja pa bo pod Kalvarijo sledila v prihodnjih dneh, tudi s prisotnostjo Acuna Ilicalija. O čem je danes govoril Cesar?

O prvih vtisih po podpisu pogodbe: "Hvala za dobrodošlico. Zelo sem vesel, da sem tukaj in da sem podpisal za Maribor. Projekt glavnih ljudi, ki sem ga dobil, je bil zelo zanimiv in mamljiv zame kot Slovenca. Slovenija mi je dala veliko, dolgo sem nosil dres slovenske reprezentance, zato sem imel zahtevo, da ostanem v slovenskem nogometu. Normalno, da se ponudbi takšnega kluba, kot je Maribor, težko odpoveš. Ko so mi predstavili projekt v Turčiji, sem hitro sprejel odločitev." 

O čakanju na njegov prihod: "Ne bi rekel, da se je zavleklo. Slišal sem veliko o novih lastnikih, na kakšnem nivoju delajo, ampak šele ko sem prišel v Turčijo, sem spoznal, da je to top nivo. Pogovorov je bilo veliko, veliko analiz in mislim, da se ni kaj preveč dolgo zavleklo, ker se je čakalo tudi seveda lastnika Acuna."

O zahtevah in ciljih Turkov: "Naj ostane med nami, kaj smo se pogovarjali. V Mariboru pa se seveda ve, da so cilji potegovanje za najvišja mesta in preboj v Evropo."

O odmevnosti njegovega prihoda tako v Ljubljani kot v Mariboru ter o prekinitvi pogodbe z NZS: "Ni mi bilo lahko. Ko sem dobil klic, sem se moral takoj odločiti. V torek sem dobil klic in se odločil, da grem. Preteklosti ne morem spremeniti, starša sta iz Ljubljane, tam sem se rodil. Sanje vsakega mladega trenerja so, da dela sam. Tukaj ni bilo dvoma, ko je poklical takšen velik klub."

(ODZIVI) Matjaž Kek: Takšne zadeve se nam ne smejo zgoditi

O kadru, ki ga trenutno premore Maribor: "Zdaj se šele spoznavamo, tako da bom v naslednjih dneh sigurno imel več informacij, je pa res, da bodo prve informacije dobili igralci. Mislim, da je ekipa dobra, da so igralci dobri."

O pripravi na obračun z Bravom: "Maksimalno osredotočeni smo na vsak trening. Imamo omejeno število igralcev. V preteklih dneh jih je bilo na treningih še manj, treniralo jih je 12 ali 13, danes jih je bilo že nekaj več. Dobro delajo, motivirani so in dobili bodo prave zahteve, kaj in kako. Verjamem, da bodo vse to dobro sprejeli."

O izjavah selektorja Matjaža Keka, ki je bil razočaran nad njegovim odhodom: "Presenečen sem bil glede tega. Prvi, ki je izvedel za vse skupaj, je bil selektor Matjaž Kek. Prvi med vsemi. Najin pogovor je bil fenomenalen. Normalno, da sem nato poklical še predsednika NZS Radenka Mijatovića. Vse je bilo pozitivno. Presenečen sem, da so prišle takšne stvari ven. Razšli smo se v korektnih odnosih."

Sašo Bizjak

O prvem trenerskem izzivu v klubskem nogometu: "Tisti, ki me poznajo, pa verjamem, da me kar vsi poznate, vedo, da lahko garantiram, da bom dal sto odstotkov na vsakem treningu, na vsaki tekmi, da bom dajal to energijo ekipi. Imam dosti izkušenj, mentorji so mi bili veliki trenerji. Od vsakega je dobro nekaj vzeti, imam pa svojo filozofijo. Maribor ima fenomenalne navijače, mesto živi za nogomet, in menim, da sem se odločil pravilno. Takšna priložnost se ne ponudi vsak dan."

O tem, da je Maribor že dobro sprejel Ljubljančane v svojih vrstah, tudi Jasmina Handanovića, ki je zdaj del strokovnega štaba ekipe: "To bo pokazal čas. Je pa res, da sem se pogovarjal s prijatelji. Marsikdo, s katerim sem se slišal, mi je o Mariboru govoril samo najlepše. Odločitev ni bila težka. Čas pa bo pokazal, kakšen bo rezultat."

(FOTO in VIDEO) Potrjeno! Boštjan Cesar je novi trener Maribora. Kaj je povedal ob prihodu?

O strokovnem štabu, ki ga sestavljajo nekateri člani reprezentance, ki je za Slovenijo igrala na SP v Južni Afriki leta 2010: "Velika imena so z mano. Zelo sem vesel, da so fantje prišli. Zelo sem vesel, da so ostali sodelavci iz prejšnje garniture, da smo našli skupni jezik in da dobro sodelujemo. Pogovorili smo se in vsak točno ve, kdo kdaj kaj dela."

O tem, kdo ga je povabil v NK Maribor: "Vemo, da ima gospod Acun svoj kader, ki je zelo širok. Najprej sem se pogovoril s Tanom (Keslerjem, op. p.), ki je prišel v Slovenijo, skupaj pa smo odšli v Turčijo."

O tem, da je z reprezentanco rad igral v Ljudskem vrtu: "Res je, tukaj smo ustvarili pravo atmosfero in takrat so bili navijači naš dvanajsti igralec na vsaki tekmi. Mi smo to izpostavljali in normalno, da smo tukaj preživeli najlepše čase te generacije. Ko je Ljudski vrt poln, je atmosfera prava, na nivoju Evrope."

O razmerju moči v slovenski prvi ligi: "Veliko sem spremljal slovensko ligo, prav tako tudi druge lige. Ob Mariboru in Olimpiji se je v zadnjih letih z novimi lastniki dvignilo tudi Celje, kar je prav. V dosedanjem delu prvenstva so tudi manjše ekipe odigrale veliko dobrih tekem in presenetile marsikoga. Smo šele na začetku, je pa liga zelo izenačena. Morali bomo biti na zelo visokem nivoju."

O točkovnem izhodišču: "Trenerji se menjajo. Kolega Ante Šimundža je dobro oddelal prejšnjo sezono in tudi to. Mislim, da mi je pustil dober bazični del. Je pa res, da so nekateri rezultati vodili do tega, da sem sedaj tukaj."

O pogodbi do leta 2027: "To je en kamenček v mozaiku in dokaz, da so bili pogovori zelo intenzivni. Ko vidiš to mašinerijo v profesionalizmu, projekt s takšno pogodbo, dobiš dokaz, da lastniki verjamejo."

O pogovorih o delu z mladimi igralci, Maribor v reprezentanci do 21 let namreč nima reprezentanta: "Seveda smo govorili tudi o tem, o vseh panogah. Veliko časa smo posvetili tej temi. Malo čudno je, da v tej selekciji ni nobenega igralca Maribora. Verjamem pa, da bo drugače z generacijami, ki prihajajo. Lepo število mariborskih nogometašev je v izbranih vrstah do 17 in do 19 let. Verjamem, da bodo igralci prišli, se priključili, od njih samih pa je odvisno, kako se bodo razvijali." 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta