Dirka po Franciji: Odstop Rogliča in pot v katastrofo

Uroš Gramc Uroš Gramc
17.07.2022 21:02

Tour pred zadnjim tednom daleč od odločenega: Primož Roglič nepričakovano zapustil dirko, rumena majica izgubila še enega pomočnika, Tadej Pogačar pa obljubil nove napade

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V enajsti etapi je Zasavec izgubil vse možnosti za rumeno majico, zdaj je misli usmeril proti Vuelti. 

"Da se moje poškodbe primerno pozdravijo, smo se odločili, da danes ne bom startal," je v nedeljo dopoldne, preden se je karavana podala na pot 15. etape dirke po Franciji, sporočil Primož Roglič. Novica je zelo presenetila kolesarsko javnost, saj se je zdelo, da gre Zasavcu po padcu v peti etapi po tlakovanih odsekih Severnega pekla na bolje. Takrat mu je sicer na asfaltu pot prekrižala bala sena, ki bi morala varovati njegovo zdravje. Eden od motorjev v spremstvu naj bi jo bil zadel, potegnil na sredo ceste, Kisovčan pa je trčil vanjo, si izpahnil ramo, ki si jo je nato kar sam naravnal, in se potolkel po celem telesu. Takrat je zaostal tri minute za zmagovalcem in v skupnem seštevku zdrsnil dve minuti za Tadeja Pogačarja, kar je močno ogrozilo njegov naskok na rumeno majico.

Roglič ponosen na prispevek

"Kot bi vam ob vsakem vrtljaju pedala nekdo zarinil nož v hrbet," je Kisovčan tožil nad bolečinami po sedmi etapi na Planoto lepih deklet, kjer pa je v prvem spopadu favoritov v hribih odlično odpeljal in končal le za Pogačarjem ter moštvenim kolegom Jonasom Vingegaardom. In nato mu je šlo vse bolje, ko se je karavana približevala vrhuncu prvega dela Toura - Alpam. "Sem optimističen. Še en dan sem zaključil, tudi malo dlje sem že prišel kot lani. Srečen sem, da zadnja etapa ni bila najtežja, bila je prava za po dnevu počitka," je dejal po torkovi deseti etapi v Megevu. Po ogrevalnem dnevu za masaker v Alpah, ko sta na Galibier z Vingegaardom uprizorila močan napad na Pogačarja v rumenem, ki se je na ciljnem vzponu na prelaz Granon le zlomil.

Sepp Kuss Zasavcu več ne bo pomagal 
Epa

Roglič je takrat sicer tudi sam plačal davek in se ob enajstminutnem zaostanku dokončno poslovil od rumene majice. In od vloge (so)kapetana, prvič v zadnjih letih pri Jumbo-Vismi se je postavil v vlogo pomočnika ter pomagal braniti Vingegaardovo vodstvo. "Vse bomo naredili, da zadržimo majico," je zatrdil na vrhu Alpe d'Hueza, toda odpeljal je le še dve etapi. "Ponosen sem na svoj prispevek k trenutni razvrstitvi in zaupam ekipi, da bo realizirala naše rumene in zelene ambicije. Hvala vsem za vašo odlično podporo," je bilo Rogličevo kratko sporočilo ob slovesu. Njegovem drugem predčasnem z dirke po Franciji. Lani je šel še prej, pred deveto etapo, je pa nato že tri tedne kasneje uprizoril izjemen povratek, ko je na Japonskem postal olimpijski prvak v kronometru, v začetku septembra pa je še tretjič zapored osvojil Vuelto. Ta je v njegovih načrtih tudi letos, čez 32 dni se v Utrechtu na Nizozemskem prične z moštvenim kronometrom.

Neumen padec Kruijswijka

A to je bil šele začetek katastrofalne nedelje za Jumbo-Vismo, ko je bila na sporedu ena najlažjih etap, ki bi jo morali le "preživeti". Pa je vsi niso, 65 km pred ciljem je padel še eden odličen hribolazec Steven Kruijswijk in z zlomljeno ključnico pristal v reševalnem vozilu. Ob njem padel Wout van Aert, vendar je zelena majica brez poškodb nadaljevala dirkanje: "Nekaj je bilo na cesti in je nekdo upočasnil, Steven pa ni mogel pravočasno. Bil je to neumen padec. Ko sem se pobral, sem opazil, da je poškodovan. Malce sem počakal, da vstane in se vrneva skupaj, vendar ni mogel," je dejal Belgijec. Odslej bo nizozemsko moštvo dirkalo drugače. "Izgubiti dva moštvena kolega bo spremenilo dirko po Franciji. Ne vem, koliko, ampak morali bomo menjati taktiko. To nas bo močno prizadelo. Imeli smo veliko smole, ampak imamo močno moštvo," je povedal van Aert.

Vingegaard ne more več računati niti na usluge Kruijswijka (desno).
REUTERS
EPA

A to še ni bilo konec vseh težav Jumba, manj kot deset kilometrov kasneje sta padla Tiesj Benoit in mož v rumeni majici, ki pa naj ne bi bila huje poškodovana. "Popraskan sem po levi strani telesa, malo otečen, ampak tako je po nezgodi," je dejal Jonas Vingegaard. Slab dan celotnega kolektiva se ga je več kot le dotaknil: "Primož in Steven sta moja zelo pomembna člana ekipe. Sta zelo močna in seveda ju ni prijetno izgubiti. To je slabo za nas, ampak se bomo borili vse do konca v Parizu," je obljubil 25-letni Danec.

Pogačar: Noge so tu

Če je bila nizozemska ekipa zadnje dni v prednosti, so zdaj vsaj po številu izenačeni s Pogačarjevimi Emirati, ki so zaradi covida že šest dni brez Georga Bennetta, še tri več pa brez Vegarda Staka Laengna. A na koncu vendarle odloči boj mož na moža. Ob koncu tedna si je Tadej Pogačar spet poskušal povrniti nekaj izgubljenega časa, dvokilometrska špica ob koncu sobotne etape je ponujala priložnost, vendar se je Danec Slovenca držal kot klop. "Parkrat je dobro napadel, ampak sem mu lahko sledil in sem vesel. Tudi pričakoval sem napad, presenečen bi bil, če ga ne bi bilo. Pričakujem, da bo izkoristil vsako priložnost, ki se mu bo ponudila," je dejal Vingegaard.

Tako je Pogačar slavil s Philipsnom. 
EPA

Pogačar je te besede potrdil. "Poskušal sem, vendar je bil klanec prekratek. Ampak dobra novica je, da so noge tu. Še bom poskusil." Ni pa bil prav srečen, da nesreče vplivajo na razmerje med ekipami. "Nočeš, da gredo tekmeci domov na tak način. Vem, kako je to, mi smo dva izgubili v prvem tednu, in to zaradi nečesa, proti čemur nismo mogli nič narediti. Ni lepo, ampak gremo naprej," je povedal 23-letni Gorenjec, ki je zaenkrat dirko preživel brez hujših nezgod. Tudi vročina, po Franciji pustoši vročinski val s temperaturami nad 40 stopinj, mu ne pride do živega. "Zelo je vroče, zato bi lahko bila kakšna etapa tudi krajša," je dejal po nedeljski z 202,5 km drugi najdaljši. A tej sledi prost dan in nato zadnji teden, ki se v torek začne s prvo od treh pirenejskih etap. Na trasi Carcassonne-Foix (178,5 km) bo še najlažja od treh z dvema vzponoma prve kategorije v zadnjem delu dirke.

Rezultati, 14. etapa, Saint-Etienne-Mende, 192,5 km: 1. Michael Matthews (Avstralija/BikeExchange) 4.30:53, 2. Alberto Bettiol (Italija/EF Education EasyPost) +0:15, 3. Thibaut Pinot (Francija/Groupama-FDJ) 0:34 ... 23. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 12:34, 24. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo-Visma) isti čas, 26. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) 12:51, 112. Jan Tratnik (Bahrain Victorious), 113. Primož Roglič (Jumbo) oba 24:23, 119. Luka Mezgec (BikeExchange), 120. Matej Mohorič (Bahrain) oba 24:26; 15. etapa, Rodez-Carcassonne, 202,5 km: 1. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 4.27:27, 2. Wout van Aert (oba Belgija/Jumbo), 3. Mads Pedersen (Danska/Trek-Segafredo), 12. Pogačar, 23. Vingegaard, 32. Thomas vsi isti čas, 69. Mohorič +0:36, 71. Mezgec 0:36, 84. Tratnik 1:27; vrstni red: 1. Vingegaard 59.58:28, 2. Pogačar +2:22, 3. Thomas 2:43 ... 76. Tratnik 2:04.12, 80. Mohorič 2.07:55, 107. Mezgec 2.35:16.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta