Dirka po Franciji: Roglič si je po padcu sam nastavil izpahnjeno ramo

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.07.2022 19:33

Nova odlična predstava Tadeja Pogačarja, Primož Roglič pa jo je od padcu v najbolj nevarni etapi grdo skupil in v tej luči sta dve minuti zaostanka še zelo malo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasavcu se smola v Franciji nikakor ne izogne; tokrat mu jo je zakuhal motor, izpahnil pa si je ramo.
Epa

Peta etapa dirke po Francija je izpolnila vsa pričakovanja. Gladiatorski boj, veliko znoja in krvi, padcev, počenih zračnic, nekaj polomljenih koles in kosti ter več poražencev kot zmagovalcev. Med slednjimi sta Avstralec Simon Clark, pri 35-letih je dosegel največjo zmago v karieri, in Tadej Pogačar, pridobil je dragocene sekunde proti tekmecem. Na "napačni strani" so bili - kot kaže - večni osmoljenec Toura Primož Roglič, ki je 30 km pred ciljem padel in izgubil dve minuti, pa tudi Avstralec Ben O'Connor, Niozozemec Bauke Mollema in kdo od tistih, ki so v etapi ciljali visoko: Slovak Peter Sagan, Nizozemec Mathieu van der Poel, Avstralec Ewan Caleb ...

Vsa smola Jumbo-Visme

"Veliko boljše bi bilo, če vsega tega ne bi bilo, ampak situacija je takšna, kot je. Na koncu smo lovili in bomo videli, kako se bo odvijalo dalje," je za TV Slovenija dejal Roglič. Padel je ob enem od številnih kosov cestnega pohištva, kot prometnim znakom, zožitvam, rondojem rečejo kolesarji. Tega v severni Franciji ne manjka, zato moraš biti ves čas osredotočen na progo in dogajanje pred sabo. A niti to 32-letnega Zasavca ne bi obvarovalo. "Se mi zdi, da je motor zadel zaščito ob znaku, ki jo je odneslo med tekmovalce in smo padli." Kisovčan je ni odnesel zgolj s praskami, ampak si je tudi izpahnil ramo. Morda je imel srečo le v tem, da se mu to ni zgodilo prvič v karieri, saj ni čakal zdravniške ekipe, ampak je sam rešil zadevo. "Moral sem se usesti na stol enega od gledalcev in jo popraviti. Potem pa iti dalje," je povedal Roglič, kot da je to nekaj običajnega. A najbrž ga še čakajo hude bolečine in v dneh, ki prihajajo, bo zagotovo še čutil posledice.

Njegova Jumbo-Visma je izvlekla še veliko, v času Rogličevega padca je bila v izgubljenem položaju. Wout van Aert, ki je bil že prej na tleh, je ob pomoči Jonasu Vingegaardu, temu je počila zračnica, prostovoljno predal rumeno majico, Danec pa je za Pogačarjevo skupino tudi že imel več kot minuto zaostanka. A z Ineosom so do cilja zmanjšali zaostanek za dvakratnim zmagovalcem Toura na pičlih trinajst sekund, izjemni van Aert pa je čudežno obdržal skupno vodstvo.

Izjemna predstava bele majice

Komendčan je spet odpeljal izjemno, kot bi bil stari maček tlakovanih cest Severnega pekla, pa čeprav je odpeljal zgolj dva in še to v mladinski kategoriji. Ves čas se je vozil v ospredju in edini od kandidatov za rumeno majico napadal. V predzadnjem sektorju od enajstih sta celo ostala sama z Belgijcem Jasperjem Stuyvenom in šla skupaj do cilja. "Nora etapa, veliko se je dogajalo. Ekipa mi je bila zelo v pomoč, pred sektorji sem imel vedno koga ob sebi. Dobro sem se počutil, dokler ni Stuyven napadel. Potem sem mu sledil, moral sem mu. Bilo je zelo težko, ampak sem pridobil par sekund in sem zelo vesel," je dejal Tadej Pogačar.

Med dirko bela majica ni razmišljala o rumeni ali etapni zmagi, čeprav je skupno vodstvo 23-letnik nekaj časa virtualno že imel: "Nobenih podatkov nisem imel, na kockah se po radio povezavi nič ne sliši, kar je avto par minut v ozadju in je slab signal. Bile so neke informacije, ampak nič zanesljivega, vedno je bilo drugače. Želel sem biti čim bolj v ospredju, dirkal sem po instinktu. Na koncu tako ni bilo drugega, kot da gremo vse skupine na polno." Prvo vožnjo po znamenitih kockah bo imel v lepem spominu, ko jo bo seveda prespal in se spočil. "Dobro sem se počutil, dobro sem se znašel, ampak teh enajst odsekov je bilo dovolj, ne bi še enega več. Utrujen sem. Prvi dve uri je bilo zelo stresna borba za položaje med ekipami, v zadnjem delu pa sem na pedale pritiskal do konca."

Rezultati, 4. etapa, Lille-Arenberg, 157 km: 1. Simon Clarke (Avstralja/Izrael-Start Up Nation) 3.13:35 (povp. hitrost 48,6 km/h), 2. Taco van der Horn (Nizozemska/Intermarche-Wanty-Gobert) isti čas, 3. Edvald Boasson Hagen (Norveška/TotalEnergies) +0:02 ... 7. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 0:51, 35. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) 1:04, 44. Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) isti čas, 61. Primož Roglič (Jumbo) 2:59, 112. Tratnik 9:24; vrstni red: 1. Wout van Aert (Belgija/Jumbo) 16.17:22, 2. Nelson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost) +0:13, 3. Boasson Hagen 0:14, 4. Pogačar 0:19, 6. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo) 0:40, 8. Adam Yates 0:48, 10. Geraint Thomas (oba Velika Britanija/oba Ineos) 0:50, 41. Mezgec 2:22, 44. Roglič 2:36, 94. Mohorič 7:04, 146. Tratnik 17:39.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta