Dirka po Hrvaški kot nalašč za Mohoriča

Uroš Gramc Uroš Gramc
28.09.2022 20:15

Dirka po Hrvaški se približuje odločilnim etapam z vzponi, ki pa niso tako zahtevni, da Slovenija z Matejem Mohoričem ne bi imela kandidata za skupno zmago

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jonas Vingegaard dirka prvič po zmagi na Touru, Primož Roglič je že zaključil sezono.
Jumbo Visma

Od torka do nedelje poteka 16. kolesarska dirka po Hrvaškem, sedma v novi obleki pod imenom Cro Race. Preizkušnja je v koledarju od leta 1994, a je kdaj manjkala, je pa v zadnjem obdobju precej zrasla. V prvih letih so najpogosteje zmagovali Slovenci - Iztok Melanšek, Sandi Papež, Gregor Tekavec in Martin Derganc ob prelomu tisočletja - in tudi kak Hrvat iz naših klubov, leta 1998 zdajšnji direktor dirke (in tehnični direktor ekipe Bahrain Victorious) Vladimir Miholjević.

Zadnja leta slovenski klubi igrajo obrobno vlogo, nazadnje je bil v deseterici Domen Novak (Adria Mobil) pred šestimi leti, a to še zdaleč ne pomeni, da naših kolesarjev ni v prvih vrstah. Matej Mohorič je glavni adut najbolj slovensko (in tudi močno hrvaško) obarvanega kolektiva Bahrain v svetovni seriji za skupno zmago. "Trasa letos ne ustreza tipičnim hribolazcem, ampak bolj kompletnim kolesarjem. Na papirju se ne zdi pretežka, ima pa veliko zahtevnih finišov. Verjamem, da bodo za končni vrstni red odločale majhne razlike. Matej je kot nalašč za takšne dirke, ko se je treba boriti tudi za bonifikacijske sekunde," je dejal športni direktor Bahraina Gorazd Štangelj.

Njegovi fantje so v "domačo" dirko startali sanjsko s prvima zmagama 21-letnega italijanskega sprinterja Jonathana Milana med profesionalci. Mohorič je bil včeraj v zaključnih kilometrih po Zadru njegov pilot. Šlo je za milimetre, roke je v znak slavja dvignil Francoz Pierre Barbier, a fotofiniš je pokazal drugače. Drugi favoriti so se v uvodu najmočnejše dirke v hrvaški zgodovini, kot je dejal Miholjević, držali bolj v ozadju. Dva zmagovalca Toura (Geraint Thomas, Jonas Vingegaard) imajo prvič na startu. Danec je celo prvič v karavani po slavju na Elizejskih poljanah in se pripravlja na zaključek sezone z dirko po Lombardiji, kar njegov moštveni kolega Primož Roglič izpušča. Iz Jumbo-Visme so sporočili, da je Zasavec že zaključil ponesrečeno kolesarsko leto. "Potreboval sem počitek, zato sem si vzel prost mesec za uživanje, v zadnjem mesecu pa sem treniral v Španiji. Na Hrvaškem sem bom lahko dobro pripravil, tu je veliko vzponov, čeprav ni kakšnega cilja visoko v gorah," je dejal Jonas Vingegaard. Tretja etapa Sinj-Primošten (157 km) mu že bolj ustreza, deset kilometrov pred ciljem je vrh vzpona druge kategorije Draga (3,5 km), sledi še kilometrska špico do ciljne črte. Še bolj po okusu mu bo sobotna kraljevska s šestimi kategoriziranimi klanci po Kvarnerju in Istri.

Rezultati, 2. etapa, Otočac-Zadar, 163 km: 1. Jonathan Milan (Italija/Bahrain Victorious) 3.44:44 (povp. hitrost 43,5 km/h), 2. Pierre Barbier (Francija/B&B Hotels-KTM), 3. Elia Viviani (Italija/Ineos Grenadiers) ... 14. Tilen Finkšt (Adria Mobil), 25. Matej Mohorič (oba Slovenija/Bahrain) vsi isti čas; vrstni red: 1. Milan 9.16:12, 2. Barbier +0:14, 3. Sacha Modolo (Italija/Bardiani-CSF) isti čas, 12. Mohorič 0:20.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta