Dolomiti, drugi del: Nova tekma, ledena podlaga in čas za pospeševanje

Deskarji alpskega sloga so se po četrtkovem paralelnem slalomu v Carezzi prestavili čez par prelazov v dve uri oddaljeno Cortino d'Ampezzo, kjer bo danes paralelni veleslalom za svetovni pokal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Matavz

Ta tekma je drugačna od vseh preostalih v koledarju, saj poteka popoldan in zvečer ter pod žarometi. Kvalifikacije bodo ob 14.30, finale ob 18. uri. Največ uspeha je na tem prizorišču od slovenske četverice imela Gloria Kotnik, ki že ima četrto, peto in osmo osmo, tik pod stopničkami pa je bila tudi v Carezzi. Je pa bil lani v polfinalu Tim Mastnak, a med najboljše tri prav tako ni šlo. Celjan upa, da je na zadnji tekmi potrošil dozo smole in bo tokrat šlo boljše.

"Težko je, če se ti toliko zgodi čez dan, težko vse odmisliš. Vesel sem, da sem v Carezzi sploh prišel v finale. Pred drugo kvalifikacijsko tekmo se mi je zlomil del pancarja, je bila kar panika, da sem sploh startal. Izpolnil sem osnovni cilj, da sem prišel v finale, tam pa nisem našel pravih občutkov. Saj sem že prvo 'furo' v kvalifikacijah imel težave, v zgornjem delu nisem imel občutka, ampak okej, so bili pa določeni deli dobri," se je Mastnak ozrl proti zadnji tekmi.

V enem dnevu kaj dosti spremeniti ne moreš, a saj mu niti ni treba. "Samo spočijem si, saj vem, da sem hiter. To sem na določenih delih pokazal. V Cortini bo čisto druga podlaga, to bo veleslalom, ko bomo lahko pospeševali, ko bo druga kvaliteta prišla do izraza. V Carezzi je bolj borba za preživetje, kdo naredi manj napak. Ni bilo lepo za gledati."

Žan Košir
Ivan Goller/Fis

Svojega najboljšega dne na prvi postaji svetovnega pokala v veleslalomu ni imel niti Žan Košir. Tržičan je bil sicer najhitrejši v uvodni kvalifikacijski vožnji, a ga je visoke uvrstitve stala napaka v osmini finala. "Na začetku sezone želimo zmeraj preslikati najboljše vožnje s treningov na tekmo. Mislim, da mi je to ob ugodni številki v prvi kvalifikacijski vožnji uspelo. In sem rekel, evo, to je to, da se voziti. Potem pa so se, kot je običajno za naše tekme, razmere spremenile. Podlaga je postala dosti bolj zahtevna in se je bilo treba prilagoditi. Jaz se očitno nisem. Vse, kar sem poskušal, ni funkcioniralo in sem bil totalno nemočen. Bil sem precej razočaran, ker vidim, da mi še manjka kar nekaj treninga, da bom tudi v teh pogojih dober. Že nekaj časa se mi dogaja, da sem v prvi vožnji dober, potem pa popuščam," je povedal Košir.

Gorenjec bo v novo preizkušnjo odnesel pozitivne občutke s prejšnje. "Ostala mi bo v spominu le prva kvalifikacijska vožnja. Pričakujem da bo v Cortini drugačna podlaga, tam zalivajo z vodo, bolj ledena podlaga bo. Proga je precej položnejša. Poskušal bom začeti tako kot v Carezzi, potem pa poskušal upoštevati, da mi ni treba voziti z maksimalno močjo, ampak se tudi malo 'pošvercam'," je Tržičan razkril načrt. Če ga le vreme ne bo prisililo, da ga bo spremenil. Včeraj je namreč v Dolomitih močno snežilo, zato so imeli prireditelji z odstranjevanjem novozapadlega snega in pripravo proge obilico dela. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta