Draš gostil mojstre badmintona

Miha Dajčman Miha Dajčman
23.05.2023 07:25

V nedeljo se je pod Pohorjem končal petdnevni mednarodni turnir v badmintonu, ki je štel za svetovno jakostno lestvico in je prinašal točke za uvrstitev na olimpijske igre

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kungotčana, 18-letni Mark Koroša in 20-letni Andraž Pungartnik, sta se dobro kosala z malezijskima nasprotnikoma.
Niko Krizmanič

"V Mariboru se po moji skromni oceni še nekaj let ne bo zgodil tako velik turnir s tako močno konkurenco badmintonistk in badmintonistov iz celega sveta, kot smo mu bili v Drašu priča v prejšnjih dneh," nam je dan po zaključku petdnevnega turnirja dejal Uroš Velec, predsednik Badminton kluba Branik, ki je v sodelovanju z Badminton zvezo Slovenije organiziral mednarodni turnir serije Challenge z nagradnim skladom 15 tisoč dolarjev. Ker je mednarodno prvenstvo Slovenije veljalo kot kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Parizu, so bili v preteklih dneh v mestu ob Dravi številni športnice in športniki, ki v najhitrejši igri na svetu sodijo v svetovni vrh.

Prva zvezda turnirja pa je bil Peter Gade, nekdanji danski profesionalni igralec badmintona, ki si je kot gost v živo ogledal, kako so Mariborčani s pomočjo prijateljskih klubov iz regije, med katerimi Velec izpostavlja člane BK Kungota, organizirali dogodek. "Priznam, organizacijsko smo podhranjeni, ima pa Maribor veliko prednosti. Lega mesta je za organizacijo tako močnega turnirja v tem obdobju odlična, hkrati pa mesto daje toplino gostom. Ob igriščih v Drašu smo imeli v bližini dovolj nastanitvenih kapacitet in vsi so se tukaj počutili zelo domače," razlaga Velec, ki je v preteklih dneh opravil 4500 kilometrov, ko je ob organizaciji turnirja skrbel tudi za prevoze športnikov in funkcionarjev. "Gade, večkratni evropski prvak in nosilec medalj na svetovnih prvenstvih, je bil tukaj prvič in rekel nam je, da se v Mariboru odlično počuti, da je dogodek dobro organiziran. Veseli nas tudi, da je imelo od turnirja veliko tudi mesto," navrže Velec. V Mariboru je v preteklih dneh tekmovalo okoli 450 tekmovalcev iz več kot 50 držav, če bi organizatorji imeli na voljo dvorano z več igrišči, bi se jih na turnir prijavilo 650.

Slovenski predstavniki so se v močni konkurenci dobro kosali z nasprotniki iz tujine, a večjega rezultatskega preboja pričakovano ni bilo. "Naši tekmovalci so dobro igrali, a ker je to res najvišji nivo, so presenečenja težko izvedljiva. Lahko pa gredo z izkušnjami z domačega turnirja Slovenci nabirat mednarodne točke, tudi za olimpijske igre, zdaj znova na tuje," tekmovalni vidik oceni Velec. "Naš cilj je bil, da bi lahko v Mariboru gledali badminton, ki se ga sicer gleda le po spletu ali televiziji, in to nam je uspelo," zaključi Velec, ki je turnir izvedel z okoli 50 zanesenjaki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta