Eurobasket: Belgijske košarkarice brez poraza do zlata v Ljubljani

STA, Va
25.06.2023 22:08

V tekmi za tretje mesto je bila v Stožicah Francija boljša od Madžarske. Slovenija je obtičala v predtekmovanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Košarkarice Belgije so prvič postale evropske prvakinje. V finalu 39. Eurobasketa v Ljubljani so premagale Španijo s 64:58 (13:17, 25:32, 43:48).

Belgija je do naslova prišla brez poraza. Tekmice v Tel Avivu in Ljubljani je premagala s povprečno 25 točkami razlike.

Za Belgijo je to tretja medalja na evropskih prvenstvih, 2021 in 2017 je bila bronasta.

Španija kljub porazu v finalu ostaja najbolj dominantna reprezentanca na EP v tem stoletju. To je bil njen peti finale v zadnjih 16 letih in skupno šesti v zgodovini. Izgubila je le tokratnega v Stožicah in 2007 proti Rusiji. Na evropskih prvenstvih je osvojila enajst medalj - štiri zlate, dve srebrni in pet bronastih.

V tekmi za tretje mesto je bila Francija boljša od Madžarske z 82:68 in tako tudi na osmem zaporednem eurobasketu osvojila medaljo.

Prvič v zadnjih desetih letih je Francija evropsko prvenstvo končala z zmago. Od 2013 do 2021 je namreč izgubila v finalih, 2011 je bila tretja, 2009 pa je drugič v zgodovini osvojila evropski naslov. Pred tem je bila zlata še 2001. Skupno ima Francija na EP dvanajst medalj; ta v Stožicah je bila njena druga bronasta.

Madžarska ostaja pri sedmih odličjih z evropskih prvenstev. Zadnjo, bronasto, je osvojila 1991, pred tem pa je bila še štirikrat tretja in dvakrat druga.

V Stožicah je bila danes tudi tekma za peto mesto. Srbija je premagala Nemčijo z 78:62. V kvalifikacije za olimpijske igre 2024 se je uvrstilo prvih šest reprezentanc.

Slovenija je končala že v predtekmovanju in zasedla 15. mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta