(EUROBASKET) Edo Murić po prigarani zmagi: "Ob polčasu smo se malo bali, energija ni bila prava"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.09.2022 17:52

Čeprav so se mučili vse do zadnje četrtine, so Slovenci v osmini finala proti Belgijcem zabeležili prvo zmago z dvomestnim številom točk na tem Eurobasketu, Luka Dončić je spet pisal zgodovino. A to je bila ena slabših predstav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Dončić spet podira mejnike.
Sašo Bizjak

Slovenska košarkarska reprezentanca je sicer z nekaj več težavami, kot se je pričakovalo, pa vendarle premagala Belgijce v osmini finala evropskega prvenstva. Zdaj čaka na nasprotnika, ki bo znan po jutrišnjem dvoboju med Ukrajino in Poljsko (ob 12. uri).

Pred 9700 gledalci - Slovencev je bilo vmes bolj malo, a so bili glasni – se je v reprezentanco vrnil tudi Mike Tobey in začel celo v prvi peterki, je pa zato reprezentanca do nadaljnjega izgubila Zorana Dragića, ki je prejel udarec v predelu stegenska mišice ali kolka. Njegovo zdravstveno stanje bo znano jutri.

Slovenija je udarno začela na krilih Luke Dončića, ki je s tremi hitrimi trojkami Slovenijo povedel na 16:4, sam pa v petih minutah dosegel dvomestno število točk. In skandiranje svojemu najljubšemu igralcu s tribun se je že začelo. A takoj ko je iz igre stopil Mike Tobey in ga je nadomestil Žiga Dimec, se je Belgija približala na 20:19. Tobey se je moral kmalu vrniti, da vzpostavi ravnotežje pod košem.

No, Belgijci so bili v skoku še vedno boljši, v napadu pa je Dončić akcije reševal v solo izvedbi – včasih uspešno, včasih ne. Igra Slovenije je postala hitrejša in učinkovitejša, ko je dirigentsko palico prevzel Goran Dragić, skupaj z bratom je prednost spet povečal na deset točk (37:27). "20 razlike!" se je tokrat slišalo s tribun, a trdovratni Belgijci so se zavoljo luknjaste slovenske obrambe kmalu spet začeli približevati, na odmor so šli z zaostankom le treh točk.

V drugem polčasu so slovenski navijači spustili kriterij, zadovoljilo jih je že skandiranje: "Hočemo zmago!" Pa bi skoraj ostali brez nje. Belgijci so zavohali kri in v začetku zadnje četrtine celo prišli do prvega vodstva – 64:63. A kot bi jim v nadaljevanju zmanjkalo sape – Dončić in kolegi so se jih končno otresli, prikazali tudi nekaj več ekipne igre in z delnim izidom kar 17:0 naposled dokaj suvereno slavili. Prvi zvezdnik Slovenije je dvoboj končal s 35 točkami, kot prvi v zadnjih 30 letih evropskih prvenstev je v nizu zbral tri takšne predstave s 35 točkami ali več. Nov zgodovinski mejnik in napredovanje v četrtfinale so proslavili tudi navijači. "Gremo na pivo!" je ob koncu odmevalo izpod stropa dvorane …

"To je bila sigurno ena od slabših predstav. Ne vem, kaj je razlog. Energija ni bila prava. Sem pa vesel, da smo se izvlekli. Belgijci se niso predali, bili so zelo fizični. Bilo je zelo veliko kontakta, tako da si se moral kar navaditi. Ob polčasu smo se tudi malo bali. Vedeli smo, da ni naš dan, a sem ponosen na soigralce, da smo se izvlekli," je po dvoboju priznaval Edo Murić s hripavim glasom: "Danes smo morali kar kričati in se bodriti med seboj. Vesel sem, da smo ostali skupaj. Naprej gremo skupaj. Do konca imamo še tri tekme. Upam, da nobena več ne bo ob treh popoldne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta