Evropsko prvenstvo v košarki: Z vztrajnostjo do novega čudeža

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.09.2022 21:00

Francozi so se še drugič zapored izvlekli po že skoraj izgubljeni tekmi in podaljšku, po Turku Čediju Osmanu je tokrat ključne proste mete grešil Italijan Simone Fontecchio

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francozi so se že drugič na tem evropskem prvenstvu čudežno izvlekli iz težav.
Saso Bizjak

Dve izločilni tekmi so odigrali Francozi, dvakrat so slavili po podaljšku. Če so v soboto po skorajda že dobljeni tekmi padli Turki, so tokrat na skoraj enak način še Italijani. Spomnimo; v osmini finala je Turčija 12 sekund pred koncem vodila s 77:75, obenem pa je zaradi nešportne osebne napake Timotheja Luwawuja-Cabarrota dobila še dva prosta meta, ki ju prvi zvezdnik Turčije Čedi Osman ni izkoristil, plus žogo s strani, ki jo je Evan Fournier prestregel in Francijo popeljal do podaljška ter na koncu do zmage s 87:86. No, v četrtfinalu je Italija še 45 sekund pred koncem vodila s 77:73, Simone Fontecchio je pri 75:77 16 sekund do konca po vzoru Osmana zgrešil oba prosta meta in Francija je izenačila, v podaljšku pa slavila s 93:85. Tako je po Nemčiji postala že druga ekipa iz slovenske skupine smrti, ki se je prebila med štiri najboljše reprezentance. Kar pet njenih igralcev je doseglo ali preseglo 13 točk, z 20-imi je bil najboljši organizator igre Thomas Heurtel.

Italijani niso izkoristili velike prednosti na tekmi s Francozi 
Saso Bizjak

"Tokrat je bila tekma drugačna kot proti Turčiji. Osman je zgrešil dva prosta meta, tokrat Fontecchio, a zdaj smo pokazali malo več karakterja kot takrat," je vzporednico med tekmama komentiral Heurtel. "Se strinjam," je dodal trener Vincent Collet: "Tisto je bil čudež. Tokrat smo se vrnili v igro še pred zadnjo sekundo. Bili smo pogumni, odločni. Nismo se ustavljali, ampak smo se ves čas vračali v igro."

Po tekmi s Slovenijo je Vincent Collet bentil nad sodniki.
Saso Bizjak

V italijanskem taboru so bili, jasno, razočarani. "Velika priložnost za nas. A že četrtič nismo mogli čez četrtfinale. Vseeno moramo biti ponosni nase. Na tem tekmovanju smo dokazali, da lahko konkuriramo najboljšim na svetu, tudi Srbiji. Ker nam manjka višine, smo se morali še toliko bolj boriti in na koncu smo morda za to tudi plačali," je s solzami v očeh povedal italijanski krilni košarkar Luigi Datome, da ga je moral trener Gianmarco Pozzecco potolažiti s - čisto po italijansko - poljubom na čelo: "Ponosen sem na svoje košarkarje. Obožujem jih. Fantje so se na vsakem hudičevem treningu borili, da bi dosegli svoj cilj. Vsi jih moramo spoštovati. Trpim zaradi njih, ne zaradi sebe. Trenersko delo lahko takoj končam, moje življenje se pa ne bo spremenilo. Oni pa so pokazali najlepšo košarko na turnirju." A ne tudi najučinkovitejše ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta