Finale evropske lige: Spopad skoraj pozabljenih

Borut Planinšič ml.
18.05.2022 10:00

Nenavaden finale nocoj: srečata se Rangers, ki je pred desetimi leti šel v bankrot, in Eintracht, ki je bil doma prvak enkrat - leta 1959

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi Handanovićevi čudeži so leta 2011 Maribor spravili čez Rangers. Enajst let in en bankrot pozneje so modri iz Glasgowa čudežno nazaj. 
Reuters

Liverpool in Real finale lige prvakov igrata prihodnjo soboto. Roma in Feyenoord se v finalu konferenčne lige udarita tri dni prej. A če hočete zares nenavaden finale, ga dobite nocoj. Ob 21. uri se srečata klub, ki je pred desetimi leti šel v bankrot, in klub, ki je bil nazadnje v Uefinem finalu pred 42 leti, doma pa je bil prvak enkrat - leta 1959. Rangers iz Glasgowa proti Eintrachtu iz Frankfurta bo spopad skoraj pozabljenih, ki sta se čudežno vrnila na veliko sceno. In Mariborčan Slavko Vinčić tudi. Pred leti so mu zaradi udeležbe na divji, sumljivi zabavi prerokovali konec kariere, nocoj bo glavni sodnik.

Če že Seville, rekorderke s šestimi naslovi v pokalu Uefe in naslednici tega tekmovanja, evropski ligi, ni v finalu, se ta pač igra v - Sevilli. Nocoj je čas za kluba, ki ju ni nihče ni videl tam. Bil je 25. avgust 2011, ko so nogometaši Maribora Rangersu primazali eno zadnjih (finančnih) klofut. Gol Daliborja Volaša za prvo vijol'čno evropsko ligo je Škotom vzel načrtovane prihodke, pol leta pozneje so bankrotirali in zgrmeli v četrto ligo.

Škoti so na prizorišči opravili trening.
REUTERS

Steven Gerrard, legenda Liverpoola, je kot trener naredil nastavke novega šampionskega Rangersa. Se leta 2018 v kvalifikacijah za evropsko ligo maščeval Mariboru. Njegov naslednik Giovanni van Bronckhorst je klecnil pred mestnim rivalom, katoliškim Celticom. A to mu bo protestantski del Glasgowa oprostil zaradi prvega evropskega finala po 14 letih. Če mu bo današnji finale podoben, bo v Sevilli strašna gneča. Eden mnogih rekordov, ki se držijo Rangersa, je tisti iz leta 2008, ko je v Manchester na finale pokala Uefe potovalo 200 tisoč njegovih navijačev. Takrat je ruski Zenit zmagal z 2:0. Tokrat se zdi računica jasna: če je v šestnajstini finala padla Borussia Dortmund, če je v polfinalu odletel Leipzig, je logično, da bo škotska žrtev še tretji nemški klub, ko pa je Eintracht komaj na enajstem mestu bundeslige.

Toda pozor - Eintracht doma ni enak onemu v Evropi. Edini klub je, ki je do finala evropske lige odvihral brez poraza. Pa mu je na poti v četrtfinalu stala Barcelona, kakršnakoli že je danes. "Fantom sem rekel: Ne vem, ali ste vi najboljši igralci ali pa sem jaz najboljši trener. A kot celota smo izjemni," je moštvo nagovoril trener Oliver Glasner. Avstrijec, ki je minulo sezono Wolfsburg popeljal v ligo prvakov.

Nemški nogometaši so preverili špansko zelenico.
EPA

O tradiciji pred tako čudnim finalom nima smisla razpredati. Eintracht je daljnega leta 1980 osvojil pokal Uefe, Rangers osem let prej pokal pokalnih prvakov. Da bi medsebojne tekme kaj veljale ... Kluba sta se v Evropi srečala le leta 1960 v polfinalu pokala državnih prvakov. Nemci so raztreščili Škote. Doma s 6:1, na Ibroxu s 6:3. Korak do največje slave je bil takrat Eintracht, a finale z Realom je šel v zgodovino drugače. Na stadionu Hampden Park v Glasgowu, kjer je štiri gole za Real zabil Ferenc Puskas, tri pa Alfredo di Stefano, je bilo 127.621 gledalcev. Ne tako daleč od rekorda tekem pod okriljem Uefe, 136.505 navijačev, kolikor se jih je na isti stadion stisnilo leta 1970 v polfinalu pokala državnih prvakov med Celticom in Leedsom. In ker vas zanima: svetovni rekord je daleč spredaj, v finalu svetovnega prvenstva 1950 je bilo na Maracani v Riu, na tekmi Brazilija - Urugvaj, 199.854 gledalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta