(FOTO) Hrvaške okrepitve prešibke za tandem Dončić-Dragić, ki ostaja neporažen

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
20.08.2022 22:40

Slovenska košarkarska reprezentanca je na zadnji pripravljalni tekmi pred kvalifikacijami za SP in evropskim prvenstvom zmagala še šestič zapored. V Celju je bila boljša od Hrvaške s 94:88.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska reprezentanca je, enako kot leta 2017, priprave na Eurobasket zaključila kot neporažena. Zdaj sledijo kvalifikacije za SP ...
Igor Napast

Močno so se okrepili Hrvati v primerjavi z junijskim fiaskom, ko so v kvalifikacijah za SP v Stožicah že v uvodni četrtini po delnem izidu 20:0 izgubili vse upe na zmago. Takratna zvezdniška udeleženca poraza, NBA-jevca Bojan Bogdanović in Ivica Zubac, sta to poletje dobila številne okrepitve: še enega NBA-jevca Daria Šarića, ki se vrača po poškodbi, dvakratnega evroligaškega prvaka Krunoslava Simona ter, po vzoru Slovenije, novopečenega naturaliziranega Američana Jayleena Smitha.

Ni pomagalo. No, ni čisto tako. Hrvati so bili večji del dvoboja povsem enakovreden tekmec slovenski reprezentanci, na začetku so tudi vodili. A veselje se je zanje končalo, ko je v tretji četrtini na sceno stopil Goran Dragić. Kar 14 točk je ob simultanki dosegel Gogi v tem delu igre, pa čeprav ni odigral vseh deset minut. Ob tem je tekmecem 'prodal' tudi kakšno finto - denimo iz avta pod košem je žogo poslal v hrbet Smithu, jo spet ulovil in neovirano dosegel koš.

Maribor - Avtor Igor Napast
Igor Napast

A ni blestel le Gogi, pred razprodano celjsko Areno Zlatorog so se izkazali tudi drugi: Vlatko Čančar je tokrat kot za šalo zadeval trojke, Mike Tobey je pod košem asistence Luke Dončića spreminjal v točke, Klemen Prepelič je dokazal, da je po zlomu roke spet dobri stari ostrostrelec Prle, končno pa je spet več igral Aleksej Nikolić in predvsem v obrambi spomnil, da je še vedno tisti, ki krije hrbet zvezdniškemu tandemu Dončić-Dragić.

Luki Dončiću tokrat met ni najbolj stekel, zadel je le dva od devetih metov iz igre.
Igor Napast

Čeprav sta zaključek festivala trojk, ki se je odvijal v zadnji četrtini, Dragić in Dončić spremljala s klopi, Hrvati pa so ga odigrali v skoraj najmočnejši peterki, je Slovenija zabeležila še šesto zaporedno zmago v pripravljalnem obdobju. Bilo je 94:88. Najboljša strelca Slovenije proti Hrvaški sta bila Vlatko Čančar z 21 točkami in Goran Dragić, ki jih je zbral 19.

Slovenija je bila na prijateljskih tekmah v zadnjih dobrih dveh tednih boljša od Nizozemske, Črne gore, Turčije, Ukrajine, Srbije in Hrvaške. Po skoraj mesec dolgih pripravah se bo naslednji teden začelo zares. V četrtek in nedeljo Slovenijo čakata dve tekmi v kvalifikacijah za SP proti Estoniji v Celju in z Nemčijo v Münchnu, 1. septembra pa se bo v Kölnu začelo evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini z Litvo, Madžarsko, Bosno in Hercegovino, Nemčijo in Francijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta