(FOTO in VIDEO) Zlati orel Timi Zajc: Naj šprica šampanjec, morda je edinkrat

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.03.2023 21:27

Timi Zajc, prvi Štajerec z naslovom svetovnega prvaka v smučarskih skokih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot prvaku pritiče, so ga moštveni kolegi ponesli po izteku, gledalci pa mu zapeli Zdravljico.
Reuters

Po Emi Klinec (2021), Roku Benkoviču (2005) in Franciju Petku (1991) Slovenija slavi četrtega svetovnega prvaka, a Timiju Zajcu je pripadla posebna in redka čast, da je zlato medaljo osvojil na domačem svetovnem prvenstvu. Štiri kolajne z velikih tekmovanj ima edini štajerski orel v slovenski floti, tudi olimpijsko zlato, a to je njegova prva v posamični konkurenci. Srebro je osvojil Japonec Rjoju Kobajaši, za sedem desetink vodilni po prvi seriji pred Zajcem, a je nato krepko zaostal, bron je pripadel Poljaku Dawidu Kubackemu. Anžetu Lanišku so za las deseterico vzele slabše razmere v prvi seriji, Žiga Jelar je osvojil 18. mesto, Domen Prevc, ki ga bo na sobotni ekipni tekmi zamenjal Lovro Kos, pa 21.

V drugi skok s supermočjo

Največ obiskovalcev doslej se je v petek zbralo pod Poncami, 8500 čez cel dan, večina slovenskih je obiskala tekmo skakalcev. In ti so, ker bo podelitev kolajn dan po tekmi, asu iz Hramš pri Žalcu v izteku prenovljene Bloudkove velikanke zapeli Zdravljico. "Vzdušje je bilo super. To je eden najlepših dni v mojem življenju. Za vedno mi bo ostal v spominu. Hvala, da ste prišli," je v mikrofon dejal Timi Zajc. Zahvalil se jim je tudi glavni trener Robert Hrgota in jih povabil še dan kasneje na ekipno tekmo: "Jutri vas pričakujem še več, da poberemo še eno kolajno!"

EPA

Ampak najprej slavje, oziroma še prej … "Doping kontrola," je dejal Zajc slovenskim novinarjem, "potem pa se spodobi, da odprem šampanjec, da proslavimo. Mogoče bo samo enkrat v življenju." Da se obeta nekaj velikega, je spoznal na večer pred tekmo. "Težko sem zaspal, zgodaj sem se zbudil, bil je zelo dolg dan, vlekel se je. Bil sem rahlo nervozen, komaj sem čakal, da se vse skupaj začne. Mučno je bilo, ampak takoj po prvi seriji sem dobil sproščenost, vedel sem, da ni noben tako močen, da bi mi lahko kaj vzel. Po drugem doskoku pa sem vedel, da imam medaljo in sem se sprostil. Zdaj moram le še uživati." je dejal novopečeni prvak.

Pritisk? "Pred spanjem sem začutil, da lahko nekaj dobim. Ampak v tem športu nikoli ne veš. Zjutraj je malo deževalo v Kranjski Gori, upal sem, da ga vreme ne bo 'biksalo'. Splačalo se je potrpeti." V tej sezoni je bil le enkrat na stopničkah, drugi je bil na letalnici v Kulmu, tudi obe zmagi v svetovnem pokalu ima z največje naprave. Cel kup uvrstitev v deseterico ima iz te zime, a smetana na torti mu je manjkala. "Splačalo se je potrpeti in biti okrog desetega, dvajsetega mesta. To je največ vredno, posamična zlata medalja največ šteje," je pribil Štajerec. Kaj pa nov dan, možnost za še eno zlato? "Danes sem svetovni prvak, ne bom še za jutri govoril."

Svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Planici, ki so ga nekateri, vključno s predsednikom vlade, razglasili za kar največji športni dogodek, kar jih je kadarkoli gostila Slovenija, se ni začelo po načrtih. Cene so bile visoke, gledalcev manj, kot so pričakovali organizatorji, pa še rezultati slovenskih športnikov niso bili najboljši. Do zadnjega tedna. Timi Zajc je na veliki skakalnici skočil do uspeha kariere, pod Poncami postal svetovni prvak, vse skupaj pa oplemenitil še z zlato medaljo na ekipni tekmi skupaj z Lovrom Kosom, Žigo Jelarjem in Anžetom Laniškom. Na mešani ekipni tekmi so se Ema Klinec, Nika Križnar, Zajc in Lanišek povzpeli na tretjo stopničko.
EPA

Največ vredno zdaj v zbirki

V "zlati" koži se dobro počuti. "Ko bom odprl šampanjec, bom verjetno prišlo za mano, da sem res nekaj dosegel." Za 22-letnika je dal veliko skozi v življenju, od uspehov do črnih dni, ko je pred dobrima dvema letom prav po aferi v Planici odletel iz ekipe, brez službe pa je ostal tudi trener Gorazd Bertoncelj. "Vesel sem, da sem se po tisti aferi sploh vrnil, da mi je Robi (Hrgota, op.p.) sploh dal priložnost, da sem spet v ekipi. Da je verjel vame, da lahko še nekaj dosežem. Od takrat naprej dobro skačem, morda sem po kakšni tekmi še preveč nervozen, ko ne gre, ko si deseti, petnajsti. Ampak če danes pogledam, tudi če bi bil še kakšno tekmo 'avt' in bi bil danes prvak, bi bil enako srečen."

Reuters

Afera ga je spremenila, je priznal Štajerec. "Zelo me je spremenila. Veliko sem se takrat naučil, nekako sem odrastel. Vem, da če afere ne bi bilo, danes ne bi bil tukaj. Lahko se še enkrat zahvalim svojemu očetu, ki je največ naredil zame, je najbolj ponosen oče na svetu. Je bilo vredno." Po tistem sta prišli obe odličji s svetovnih prvenstev, obe sta iz Planice, pa tudi zlato v mešani ekipi in srebro v moški na olimpijskih igrah v Pekingu. "Največ pomeni posamična medalja. Tisto si sam prigaraš in je v zbirki največ vredna. Upam, da še bo kakšna olimpijska posamična," je dejal zlati orel po "tekmi življenja".

Zdaj mu manjkajo še uspehi v svetovnem pokalu. "Lahko si postaviš cilj, ampak če že na prvi tekmi kiksneš, vse skupaj gre. Mislim, kot pri Anžetu (Lanišku, op.p.), ki je na prvo tekmo v Vislo prišel res pripravljen ter se mu je začelo zlagati in je zraven. To se zgodi, tega ne moreš načrtovati. Upam pa, da bom enkrat v takšni formi," je pred slavjem sklenil Timi Zajc.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta