(FOTO) Manj menjav, več golov: Maribor v drugem poskusu le ujel prvo zmago v novi sezoni prve lige

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
23.07.2022 22:15

Vijoličasti v Ljudskem vrtu s 3:2 strli povratnike med deseterico najboljših slovenskih klubov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nino Žugelj in Roko Baturina sta zrežirala preobrat v prvem polčasu.
Andrej Petelinšek

V drugem poskusu so le dočakali prvo zmago v novi sezoni prve lige. Nogometaši Maribora so v Ljudskem vrtu s 3:2 ugnali povratnico med slovensko elito, Gorico.

S poklonom in zahvalo gasilcem, ki se borijo s požarom na Krasu, se je začelo v Ljudskem vrtu. Viole so razvile transparent, tudi nogometaši so se poklonili junakom, uradni napovedovalec pa je pozval navijače – 2000 se jih je zbralo na stadionu -, da s poslanim esemesom z vsebino GASILEC5 na 1919 prispevajo k nakupu gasilske opreme.

Ob preklopu z evropske fronte na domačo je trener vijoličastih Radovan Karanović precej manj eksperimentiral kot v prvem krogu, ko je zamenjal kar deset igralcev. Rotacijam se sicer tudi tokrat ni odrekel, jih je bilo pa precej manj – poškodovanega Martina Milca je na desni strani obrambe zamenjal Ignacio Guerrico, na levi je začel Sven Šoštarič Karić, v zvezni vrsti ob Janu Repasu Aljaž Antolin, na položaj napadalnega vezista pa se je vrnil Rok Kronaveter.

Andrej Petelinšek

Kljub drugačnemu pristopu pa je uvod v tekmo spomnil na minuli teden. Prve priložnosti Maribora so ostale neizkoriščene – Roko Baturina z bližine ni bil natančen, strel Guerrica z razdalje je vratar Uroš Likar ulovil -, Gorica, ki se je med deseterico najboljših klubov vrnila uspešno, v prvem krogu na domačem igrišču premagala Bravo, pa je začutila, da obramba gostiteljev ni brez lukenj. V 17. minuti je našla dovolj veliko, da se je prebila v vodstvo. Alessandro Ahmetaj je podal iz kota, do bližnje vratnice pa se je prvi prebil Etien Velikonja in z glavo žogo preusmeril v mrežo. Izkušeni napadalec je potrdil zakon bivšega, odpeljal goste v vodstvo proti nekdanjemu klubu.

Andrej Petelinšek

Vrtnice so uporabile "radomeljski" recept. Tudi mlinarji so v prvem krogu po prekinitvi načeli mrežo Maribora. No, je bil pa odziv gostiteljev precej drugačen kot pred tednom dni. Tri minute so bile dovolj, da so izid poravnali. Lepo akcijo je na levi strani začel Ivan Brnić, spravil žogo do Roka Baturine, hrvaški napadalec pa si je izmenjal dvojno podajo z Rokom Kronavetrom, prehitel svojega čuvaja in z bližine matiral Likarja.

Andrej Petelinšek

Maribor je iskal preobrat, sestavil nekaj obetavnih priložnosti, na drugi gol pa je moral počakati do sodniškega podaljška prvega polčasa. Tokrat je bil v vlogi podajalca Šoštarič Karić, ki je z levega krila poslal natančen predložek v kazenski prostor. Do žoge se je prebil Nino Žugelj, se spretno dokopal do strela in z bližine natančno zaključil. Krilni napadalec, ki naj bi bil vse bližje selitvi v norveški Bogo/Glimt, je poskrbel, da se je Maribor na odmor odpravil s prednostjo.

Andrej Petelinšek

Ni dosti manjkalo, da bi Goričani kar sami poskrbeli, da bi se ta povišala že v prvi minuti drugega dela. Matija Širok je preusmeril podajo Kronavetra proti svojemu golu in nakopal obilico dela Likarju, ki se je moral pošteno potruditi, da je žogo preusmeril v kot. Ko se je Kronaveter drugič znašel v vlogi asistenta, pa je bil vratar vrtnic nemočen. V 53. minuti je izkušeni napadalni vezist v ogenj poslal na levi strani povsem samega Ivana Brnića. Hrvaški krilni napadalec je izkoristil obilico prostora za natančen strel in s prvencem v vijoličastem povišal zatresel za 3:1.

Andrej Petelinsek

Ko se je že zdelo, da so tri točke varno pospravljene v mariborski žep, je Gorica še enkrat zakuhala tekmo. S konkretno pomočjo gostiteljev. Po prostem strelu z leve strani je Kronaveter izbil žogo pred branilcem Denisom Cerovcem, a jo preusmeril za hrbet vratarja Bergsna. Z avtogolom so se Primorci približali.

"Ko špila Maribor, ni malih tekem," so z napisom na južni tribuni, kamor so se lahko vrnile po prestani kazni iz finiša prejšnje sezone, sporočile viole. Tudi na poškodovanega Martina Milca niso pozabile. Kapetan pa je žal dobil družbo na seznamu poškodovanih, kjer je bil tudi Marko Božić. Le dobri dve minuti je bil na igrišču Aleks Pihler, preden je zaradi bolečin odšepal nazaj na klop.

Andrej Petelinsek

Se bo pa lahko potolažil vsaj z zmago. Gorica si konkretnejše priložnosti, ki bi jo približala vsaj remiju, ni pripravila, Maribor je v popotnico za povratno tekmo proti Šerifu iz Tiraspola v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov pospravil tri točke. Vijoličasti se bodo v Kišinjev odpravil v ponedeljek, tekma v moldavski prestolnici pa jih čaka v torek ob 19. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta