(FOTO) Šok v Berlinu: Slovenski košarkarji izgubili proti Poljski, evropsko prvenstvo je zanje končano

A.L., STA
14.09.2022 20:22

Košarkarji Slovenije so s porazom proti Poljski končali evropsko prvenstvo v Berlinu. Tekmec je bil boljši z 90:87 (29:26, 58:39, 64:63).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
Sašo Bizjak

Za Slovenijo je to peti neuspeh v četrtfinalih evropskih prvenstev. Stopničko za vstop med štiri najboljše so preskočili le pred petimi leti v Istanbulu, ko so se na koncu zavihteli do zlate medalje, ter leta 2009 na Poljskem, ko so zasedli četrto mesto.

Sašo Bizjak

Slovenija je na sedmih tekmah v Nemčiji dosegla pet zmag (Litva, Madžarska, Nemčija, Francija, Belgija) ter izgubila proti Bosni in Hercegovini ter Poljski. Poraz proti slednji sodi med ene najtežjih v zgodovini Slovenije, ki je bila po izpadih Srbije, Litve in Grčije glavna kandidatinja za najvišje mesto.

Zasedba Aleksandra Sekulića je razočarala, iz škripcev je ni mogel potegniti niti prvi zvezdnik Luka Dončić, ki je ob metu 5:15 dosegel 14 točk in tri minute pred koncem tekme obsedel na klopi s petimi osebnimi napakami.

Saso Bizjak
Reuters

Že uvodne minute so pokazale, da Slovenija ni prava. V prvih šestih minutah je ubranila vsega en napad Poljske, ki je tedaj že vodila z 20:18. A to je bil šele začetek "grozljivke", ki so jo slovenski ljubitelji spremljali v nadaljevanju prvega polčasa.

Ob mlačni obrambi so se poljski košarkarji razigrali in iz minute v minuto višali razliko. Še posebej katastrofalna je bila druga četrtina, ki jo je Poljska dobila z 29:13 in v 19. minuti povedla s 54:31.

Reuters
Sašo Bizjak

V drugem polčasu je Slovenija pokazala drugi obraz in s peklensko obrambo Poljsko v tretji četrtini omejila na šest točk oziroma vsega en koš iz igre. Prisilila jo je, da je zgrešila vseh enajst metov za tri točke, potem ko je v prvem polčasu zadela devet trojk (9:19). Dobila je skok s 15:10 in posledično zaostanek devetnajstih točk ob odmoru do 28. minute znižala na 60:61.

Sašo Bizjak
Saso Bizjak

Čeprav je na začetku zadnjega dela igre povedla s 73:68 in bila na poti v polfinale, je v naslednjih minutah znova popustila njena zbranost in Poljska jo je kaznovala z delnim izidom 16:3 ter vodstvom 84:76. V izdihljajih tekme se je sicer še približala na 87:90, ubranila zadnji napad Poljske in imela s trojko možnost za podaljšek, vendar se Klemnu Prepeliču poskus z velike razdalje ni posrečil.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Medtem ko se je pri Poljski v zgodovino zapisal Mateusz Ponitka z redko videnim trojnim dvojčkom v evropski košarki - 26 točk, 16 skokov, 10 podaj, kar je šele tretji tovrstni dosežek na evropskih prvenstvih, sta največ točk pri Sloveniji dosegla Vlatko Čančar (21) in Goran Dragić (17).

Saso Bizjak
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta