Gajserjev šampanjec se že hladi

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.11.2020 21:12

Na VN Trentina je Antonio Cairoli slavil pred Timom Gajserjem, a slednji lahko že v sredo ubrani naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu motokrosa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gajser (243) je v skupnem seštevku neulovljiv za tekmece, teoretične možnosti ima le še Cairoli (222). 
Hrc Honda

Še ena tekma je mimo, Tim Gajser pa še kanček bližje svojemu tretjemu naslovu svetovnega prvaka med elitnimi dirkači motokrosa v razredu MXGP. Resda v Pietramurati ni osvojil dirke, to je uspelo njegovemu največjemu tekmecu Antoniu Cairoliju, a razlika med njima v skupnem seštevku se je zmanjšala za vsega eno točko. Dirkača tako ločuje še 73 točk, do konca sezone pa sta le še dve dirki, ki ponujata skupno sto točk. Z drugimi besedami - če Gajser na naslednji dirki, ki bo v sredo znova v Pietramurati, osvoji zmago v prvi vožnji, bo že predčasno okronan za prvaka.

In tak razplet je po videnem na minuli dirki povsem mogoč. Štiriindvajsetletni Makolčan se je v prvi vožnji tako suvereno zapodil v prvi ovinek, da ga do konca preizkušnje ni bilo več mogoče dohajati. Proti koncu dirke si je pred drugouvrščenim Cairolijem nabral skoraj deset sekund prednosti, pred tretjim Jeremyjem Seewerjem pa pol minute. Prevlada, kakršne v tem razredu ne vidimo pogosto.

Hrc Honda

"Od samega začetka, od prvega prostega treninga in kvalifikacij, sem se zelo dobro počutil na motorju in na progi. V prvi vožnji mi je start odlično uspel, bil sem najhitrejši, nakar sem si še pridobil prednost in nadzoroval tekmo. Res sem zelo užival," je bil po koncu dirke ob pogovoru za Val 202 zadovoljen aktualni svetovni prvak.

No, v drugi vožnji ni šlo tako gladko. "Start mi ni uspel. Tisti skok čez rampo ni bil najboljši, malce sem zamudil in nato so me tekmeci zaprli z notranje strani ovinka. Tako sem pristal na osmem ali devetem mestu. Zelo težko je bilo prehitevati. Obstajala je le ena idealna linija, notranja," je drugo preizkušnjo komentiral Gajser. Kljub začetnemu zaostanku se je naposled vendarle prebil do četrtega mesta, kaj višje ni šlo. Škoda - če bi pridobil le še eno mesto, bi bil tudi skupni zmagovalec dirke. Pa nič zato, v skupnem seštevku se kaj veliko ne bi spremenilo.

"Skupno gledano, sem zadovoljen, čeprav vem, da bi lahko tudi v drugi vožnji z boljšim startom zmagal. A kar je, je," se Gajser s tem ni obremenjeval. Le zakaj bi se? Več kot zadovoljni so tudi njegovi šefi. "V prvi vožnji je Tim še enkrat pokazal, da je najboljši na svetu. V drugi pa se je pokazalo, kako težko se je na tej stezi prebijati naprej, če imaš slab start. Čeprav ni skupne zmage na dirki, je bil dan odličen. Zdaj Tim potrebuje le še 27 točk na preostalih dveh dirkah. Komaj čakamo sredo," je dejal vodja ekipe Marcus Pereira de Freitas.

Po prvem in drugem mestu na uvodnih dirkah v Belgiji je tudi na tretji dirki favorit. 
Hrc Honda

Z dvema drugima mestoma si je skupno zmago na domačem terenu priboril Cairoli, a možnosti, da Gajserju v zadnjem hipu spelje naslov prvaka, so le še teoretične. Če le Gajserja ne ustavi kakšen pozitiven bris na novi koronavirus ali poškodba, ki bi mu preprečila nadaljnje nastope. No, s tem, kaj bi lahko šlo narobe, se brez razloga nima smisla obremenjevati. "Tudi v sredo se bom tekme lotil samozavestno in sproščeno kot tokrat. Vem, da je hitrost prava, da je motor dobro nastavljen. Gotovo bo prisotne nekaj več živčnosti, ker se mi pač ponuja priložnost, da osvojim naslov prvaka. A skušal bom ostati miren, uporabiti izkušnje iz preteklih let, ko sem tovrstne naslove že osvajal," je že osredotočen stari in hkrati najverjetnejši novi prvak.

Rezultati - 1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slovenija), 2. Antonio Cairoli (Italija), 3. Jeremy Seewer (Švica); 2. vožnja: 1. Clement Desalle (Belgija), 2. Antonio Cairoli, 3. Gautier Paulin (Francija), 4. Tim Gajser; skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli 44 točk, 2. Tim Gajser 43, 3. Clement Desalle 40. Vrstni red v SP: 1. Tim Gajser 626 točk, 2. Antonio Cairoli 553, 3. Jeremy Seewer 535.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta