Gliha pozabljen, Ačimović v reprezentanci do 21 let želi le najboljše

Miha Dajčman Miha Dajčman
05.11.2020 19:03

V ponedeljek se bo mlada nogometna reprezentanca prvič zbrala pod vodstvom novega selektorja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letniki rojstva pri izboru v reprezentanco zame ne bodo pomembni, pravi Milenko Ačimović.  
Andrej Petelinsek

Po burnem dogajanju v slovenski nogometni reprezentanci do 21 let je Nogometna zveza Slovenije (NZS) pred dnevi ustoličila novega selektorja, naslednik Primoža Glihe je postal Milenko Ačimović. Ta je že predstavil prvi seznam reprezentance za prijateljski tekmi z Nemčijo in Rusijo, ki bosta 12. in 17. novembra.

"V reprezentanci do 21 let smo imeli težave, a tega ne bom pogreval. Predsednik je bil odločen, da ta zgodba ne more iti več naprej. Rad bi se zahvalil Primožu Glihi za opravljeno delo. Zdaj moramo gledati naprej. Nisem imel veliko časa za izbiro selektorja, sem pa imel jasno sliko in za Milenka Ačimovića sem se zelo hitro odločil. Zame je idealen paket, ki ga selekcija U21 in NZS potrebujeta pred prvenstvom. Z delovanjem v Olimpiji in Uefi je dokazal, da zna vpeljati mlade igralce, trenerskega poklica pa se je učil dolgo časa," je odločitev pojasnil športni direktor NZS Miran Pavlin.

Harold Cunningham

Kaj hitro Mileta Ačimovića in moštvo čaka velik izziv, marčevsko EP v Sloveniji. "Prvenstvo se bliža, na njem sem sodeloval kot igralec, približno vem, o čem se gre. Fante moram dobro spoznati, urediti segmente igre in izbrati pravih 23 nogometašev, ki so spodobni odigrati pod pritiskom na tako velikem turnirju. Tukaj bodo najboljši nogometaši v Evropi, treba se bo tepsti. To bo tudi velika priložnost za vse," je prepričan novi selektor. Njegovo strokovno ekipo bosta sestavljala Mišo Brečko in Matej Drobnič, z obema je sodeloval v selekciji do 18 let. Cilj moštva bo preboj iz skupinskega dela.

O minulem dogajanju v reprezentanci je Ačimović dejal: "Od prvega dne na to temo s fanti ne bom govoril, niti jih ne bom sodil. To meni kot selektorju nič ne pomaga. Važno bo, da bodo pravi na igrišču. Ta tema je za nami, bo prepovedana, pripravljali se bomo za vsako naslednjo tekmo. Če bo kdo potreboval pogovor, pa se bomo z njim pogovorili."

Novi slovenski selektor je ob prevzemu reprezentance naredil seznam 85 mladih nogometašev, ki so bili zadnja leta vpeti v izbrane vrste Slovenije in v članski nogomet. "Letniki rojstva pri izboru v reprezentanco zame ne bodo pomembni, pomembno bo, da igrajo najboljši do 21 let. Če bo nekdo star 17 let, ne bom imel nobenih zadržkov, da ga vključim," pravi nekdanji športni direktor Olimpije.

Jedro ekipe v tem zboru ostaja podobno, manjka Jan Mlakar, saj v zadnjem obdobju ni igral veliko. Na spisku je 15 nogometašev iz prve lige. "Slovenske lige ne bom zanemarjal. Fantom ni treba hiteti v tujino, da so v reprezentanci," sporoča Ačimović, a poudarja, da morajo fantje igrati redno, da so lahko selektorju vseskozi na očeh.

Pavlin pričakuje, da bosta selektor reprezentance A Matjaž Kek in Ačimović dobro sodelovala. Slednji bo članski izbrani vrsti dal prednost, a bo vabil tudi članske reprezentante, ko bo to mogoče. V pogovoru z mediji je tako omenil Jako Bijola, Adama Gnezdo Čerina in Sandija Lovrića. Pavlin želi v mladih reprezentancah graditi jedro za člansko izbrano vrsto, napovedal je spremembe tudi v vodstvih reprezentanc do 19, 17 in 15 let, ker bi rad vzpostavil piramido in medsebojno sodelovanje med selekcijami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta