Goran Dragić kot Michael Jordan: Vračam se!

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
05.08.2022 17:42

Goran Dragić je potrdil, da se za Eurobasket vrača v reprezentanco, ki je v četrtek premagala Nizozemsko (83:76), jutri pa se bo merila s Črno goro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večkrat se je že poslavljal, a brez soigralcev ne more. Goran Dragić jim bo dirigiral pri obrambi naslova evropskih prvakov.
Bobo

"I'm back" oziroma "Vračam se" je 18. marca 1995 sporočil Michael Jordan. Prek takratnega vrhunca tehnologije - faksa. Z istimi besedami, a prek družbenih omrežij, se je zdaj oglasil Goran Dragić. Kapetan se vrača v reprezentanco, z namenom ubraniti zlato medaljo na Eurobasketu. S tem se je zaključila negotovost oziroma ugibanje, ali bo še kdaj oblekel slovenski dres, potem ko se je leta 2017 reprezentančno upokojil, a se ob začetku letošnjega poletja vrnil pomagat reprezentanci v kvalifikacijah za SP. Da pogreša te občutke, je ob vnovičnem slovesu po zadnji kvalifikacijski tekmi proti Švedski, ko je s 1581. točko postal prvi strelec slovenske reprezentance v zgodovini, zagotavljal soigralcem v slačilnici: "Če vam povem po pravici, prisežem, da mi je to zadnjih pet let prav manjkalo."

A 36-letnik, ki je pretekla poletja raje namenil družini, se je lani znašel v ločitvenem postopku, ki ga je letos sicer pripeljal nazaj v izbrano vrsto, po drugi strani pa sejal dvom v septembrski nastop, saj je v ZDA vendarle še treba razrešiti vse spore. "Ne bom vam razlagal zasebnih stvari, a če bi bilo vse odvisno od mene, bi za reprezentanco igral," nam je Dragić dejal pred mesecem dni na svojem taboru v Laškem. Prav v nekaj kilometrov oddaljenem Celju je spet podžgal govorice o povratku, ko se je v četrtek na tekmi Slovenije in Nizozemske pojavil na tribunah.

Zlati kapetan se vrača.
EPA

Vrnil se je tudi Prepelič

Tam sta sedela tudi Vlatko Čančar in Mike Tobey, ki sta šele prispela na priprave, ter Zoran Dragić in Edo Murić, ki sta med pripravami dobila čas za počitek. Vseh ostalih 14 – Luka Dončić se bo priključil naslednji teden – pa se je na parketu dokazovalo, zakaj bi si zaslužili vpoklic na Eurobasket. Ker so si zmago proti Nizozemski (83:76) prigarali šele v zadnji četrtini, je jasno – fantje po desetih dneh priprav še niso popolnoma uigrani, napak je mrgolelo.

"Analizirali bomo te napake, ker jih je kar precej," je na koncu priznaval Žiga Dimec, z 12 točkami celo prvi strelec ekipe: "Popraviti moramo predvsem napake v obrambi." A resnici na ljubo tudi napad ni gladko stekel. Sploh met za tri točke je bil porazen, le 18-odstotno natančen (6/33), medtem ko so Nizozemci metali z 38-odstotno natančnostjo. "Konkurenca tukaj je močna in verjamem, da fantje čutijo pritisk, temu primerno tudi kakšna trojka ne gre v koš," je razloge iskal Klemen Prepelič, ki se je na igrišče vrnil prvič po dobrih štirih mesecih, ko si je zlomil nadlahtnico. Tudi njemu, tipičnemu ostrostrelcu, žoga ni šla rada skozi obroč, pa je vseeno končal pri enajstih točkah in bil tudi sicer najboljši mož na igrišču (z njim v igri je Slovenija tekmece nadigrala za 22 točk).

Klemen Prepelič je spet na parketu.
Tomaž Primožič/FPA

Ga je pa še bolj razveselilo dejstvo, da je končno združil moči z bratrancem in stalnim članom mlajših reprezentančnih selekcij Binetom Prepeličem. Ne le, da je slednji začel celo v prvi peterki, dobil je tudi največ minut (23) na parketu med vsemi Slovenci, v tem času pa, enako kot 10 cm višji Žiga Dimec, pobral šest skokov. "Vesel sem, da je z nami tudi Bine, saj si je to priložnost prigaral sam. Pred tekmo sem mu svetoval, naj igra pogumno in brez strahu. Sigurno sem se želel tudi sam čim prej vrniti, imel sem dodaten mesec za rehabilitacijo," je bil zadovoljen Klemen Prepelič, že dolgo preizkušen in prekaljen kader Aleksandra Sekulića. Slednjega je predvsem zanimalo, kako se obnesejo mladi: "Namen na tekmi je bil videti vse igralce, ki so nam na voljo, predvsem mlade. Dokler jih ne vidimo na igrišču na takšnih tekmah, ne moremo vedeti, kako nam lahko pomagajo. Pokazali so veliko mero borbenosti, moramo pa najti način, kako zmanjšati nekatere napake. Smo pa lahko zadovoljni s požrtvovalnostjo. Vsi vemo, da imajo kvaliteto, potrebujejo še minute v nogah. Ideja je, da razširimo bazo igralcev, ki so nam na voljo. Imamo širok kader in igralce, med katerimi lahko izbiramo."

Gneča pod košem

O tem priča tudi dejstvo, da so se v pomlajeni ekipi, ki jo je kot kapetan pred 1500 gledalci v Celju tokrat vodil Jaka Blažič, med strelce vpisali vsi razen Luke Rupnika. A on je tako ali tako organizator igre, zadolžen predvsem za razigravanje soigralcev. Med debitanti so se, ob že omenjenem Binetu Prepeliču (danes praznuje 21. rojstni dan) izkazali še 20-letni Robert Jurkovič (4 točke v 5 minutah), 19-letni Saša Ciani (2 točki v 3 minutah) in 20-letni Luka Ščuka (4 točke v 15 minutah). Kot zanimivost; prav vsi štirje omenjeni debitanti so krilni centri z višino med 200 (B. Prepelič) in 208 cm (Ščuka). Prav med njimi najbrž poteka najbolj srdit boj, kdo bo lahko podaljšal bivanje z reprezentanco.

Ta se bo namreč jutri ob 20.15 v Celju pomerila še s Črno goro, nakar bo Sekulić, ki ima na treningih že 18 košarkarjev, moral narediti rez. "Po tekmi s Črno goro bomo skrčili ekipo, več se bomo morali posvetiti taktiki in zgraditi jedro ekipe," potrjuje selektor pred dvobojem, za katerega še ni jasno, ali bodo na njem nastopili Dragić, Čančar in Tobey. Se pa že ve, da Črnogorci niso prišli v najboljši postavi – manjkata nekdanja člana Olimpije Kendrick Perry (Unicaja) in Marko Simonović (Chicago Bulls), še en NBA-jevec Nikola Vučević (Chicago Bulls) pa je odpovedal sodelovanje na Eurobasketu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta