Ilke Štuhec ne zaustavi niti poškodba: Za ta vrhunski rezultat je bila odločilna moja sproščenost

Bojan Bauman Bojan Bauman
20.01.2023 16:45

Nov vrhunski rezultat 32-letne mariborske smukačice, ki je na olimpijski progi v Cortini zaostala le za Sofio Goggia. Na moškem smuku v Kitzbühlu ob izboljšanem vremenu presenečenja in sedmo mesto Hrobata

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčanka je odlično opravila s prvim smukom v Cortini.
EPA

Kar je ta teden uprizorila Ilka Štuhec, zmorejo le superjunaki. Pred tednom dni je na superveleslalomu v St. Antonu padla in si poškodovala gleženj. Potem so jo v bolnici pokrpali. A za pravo rehabilitacijo ni bilo časa, ker so ta konec tedna na vrsti nove tekme - in to na prizorišču naslednjih olimpijskih iger, sredi italijanskih Dolomitov, v Cortini.

Stotink ni štela

epa10417802 Second placed Ilka Stuhec of Slovenia celebrates on the podium after the Women's Downhill race at the FIS Alpine Skiing World Cup in Cortina d'Ampezzo, Italy, 20 January 2023. EPA/ANDREA SOLERO
Andrea Solero

Na prvem treningu je 32-letna Mariborčanka še preizkušala, kako bo pri obremenitvi reagiral gleženj. A danes je že bila spet na poti, ki si jo je v tej sezoni začrtala - poti navzgor. V dokaj zahtevnih razmerah zaradi slabše vidljivosti je na progi Olympia delle Tofane odmislila vse težave. Odlično je opravila s progo in za 13 stotink sekunde zaostala le za letos skorajda nepremagljivo Italijanko Sofio Goggio. "Za ta vrhunski rezultat je bila odločilna moja sproščenost. Ne glede na to, kaj se je dogajalo od sobote do petka z gležnjem in na treningih, ki niso bili super, sem uspela sestaviti zadevo. Vem, kaj znam in vem, kako to potegniti iz sebe," je povedala Ilka. Stotink, ki so jo ločile do zmage, ni štela. "Povsem enako je, če sem zadaj trinajst stotink ali več. Vem, kje sem na progi izgubila veliko več časa. Tudi zato se veselim, da imam še eno priložnost," je jutrišnji drugi smuk na istem prizorišču napovedala Mariborčanka.

To so njene druge stopničke v tej sezoni, obakrat jih je osvojila v smuku, kjer se je prebila že na drugo mesto v skupnem seštevku. Še naprej niza odlične rezultate Američanka Mikaela Shiffrin, ki je tehničnim disciplinam dodala še hitre. Tokrat je pristala takoj za zmagovalnim odrom, na četrtem mestu. Za Nemko Kiro Weide in pred Švicarko Laro Gut Behrami.

Vodilni smukačici sezone - Ilka Štuhec in Sofia Goggia
EPA

Streif upravičil sloves

Fantje so tekmovali na najbolj sloviti progi v svetovnem pokalu, na Streifu v Kitzbühlu. Organizatorji so imeli veliko težav s pripravo proge, saj je zadnje dneve snežilo in je bilo treba s proge spraviti velike količine snega. Na koncu jim je uspelo pripraviti zelo dobro progo, ki ni bila pretirano ledena, niti valovita. Kljub temu je bil smuk še zmeraj zelo zahteven in selektiven. Mnogi smučarji so se čudežno reševali iz težav. Rešili so se pred poškodbami, a so hkrati zapravili možnosti za dober rezultat - med njimi sta bila Švicar Marco Odermatt in Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, vodilni v smukaški razvrstitvi.

Da je kljub oblačnemu vremenu Avstrijcem posijalo sonce, je pred 50.000-glavo množico poskrbel domačin Vincent Kriechmayr. Za zmago so ga organizatorji nagradili s 100.000 evri. Takoj za njim se je na zmagovalni oder s številko 43 uvrstil Italijan Florian Schieder, ki je pripravil najbolj pozitivno presenečenje tekme. V izboljšanih vremenskih razmerah je bil blizu odra tudi Miha Hrobat, ki je s številko 45 za zmagovalcem zaostal le 46 stotink sekunde in osvojil sedmo mesto. "Ponavadi imamo mi, ki smo bolj zadaj, slabše pogoje. Tokrat je bilo drugače. Moral sem to izkoristiti in kljub napakam mi je uspela kvalitetna vožnja," je po tekmi povedal Hrobat. Do točk je na 24. mestu prišel tudi Martin Čater. Jutri je v Kitzbühlu na sporedu še en smuk, v nedeljo pa slalom.

Miha Hrobat je na Streifu s sedmim mestom pokazal znanje in pogum.
EPA

Rezultati ženskega smuka v Cortini: 1. Sofia Goggia (Italija) 1.33,47, 2. Ilka Štuhec (Slovenija) +0,13, 3. Kira Weidle (Nemčija) 0,36, 4. Mikaela Shiffrin (ZDA) 0,50, 5. Lara Gut-Behrami (Švica) 0,53.

Rezultati moškega smuka v Kitzbühlu: 1. Vincent Kriechmayr (Avstrija) 1.56,16, 2. Florian Schieder (Italija) +0,23. Niels Hintermann (Švica) 0,31, 4. Jared Goldberg (ZDA) 0,35, 5. Dominik Paris (Italija) in Adrian Smiseth Sejersted (Norveška) 0,39, 7. Travis Ganong (ZDA) in Miha Hrobat 0,46 ... 24. Martin Čater (oba Slovenija) 1,30.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta