Jekaterina Vedenejeva s trakom tretja na svetu

STA, M.R.
24.08.2023 22:59

Slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Jekaterina Vedenejeva je na 40. svetovnem prvenstvu v Valencii dosegla nov uspeh. V finalu najboljše osmerice s trakom je lansko bronasto kolajno z 31,200 točke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Japonska, Tokio. OI Tokio 2020 - ritmicna gimnastika, posamicno, mnogoboj, kvalifikacije. Slovenska gimnasticarka Jekaterina Vedenejeva.
Anze Malovrh/sta

Že pred tem je bila v sredo šesta tako z obročem kot žogo, danes pa je osvojila tudi olimpijsko kvoto. Jekaterina Vedenejeva si je finalni nastop najboljše osmerice v današnjih kvalifikacijah priborila s sedmim dosežkom, vendar je že večkrat dokazala, da je prav trak njen najmočnejši adut.

V finalu so tekmice delale veliko napak, slovenski ritmičarki pa je uspela res lepa sestava, ki ji je zasluženo prinesla drugo kolajno s SP v karieri. Tretja je bila že na lanskem SP, ko je osvojila sploh prvo kolajno na tekmovanju najvišje ravni za Slovenijo.

Še četrti naslov tega SP je s trakom pripadel Nemki Darji Varfolomeev (33,350 točke), ki je pred tem zmagala že z obročem, žogo in s kiji.

Srebro je s trakom osvojila Bolgarka Borjana Kalejn (31,850).

V prvi finalni odločitvi dneva, finalu s kiji, kjer je bila Vedenejeva z devetim mestom v kvalifikacijah prva rezerva, je zmagala Varfolomeev. Komaj 16-letna Nemka je za zmago prejela 34,350 točke in slavila zanesljivo zmago.

Srebrna je bila Bolgarka Borjana Kalejn, bronasta pa Ukrajinka Viktorija Onoprijenko (ob po 33,550 točke).

Bronasto odličje s trakom pa danes ni bilo edini uspeh za 29-letno Rusinjo, ki od leta 2018 nosi slovenski grb. V Španiji so bile namreč tudi glavne kvalifikacije za olimpijski turnir v Parizu 2024, Vedenejeva pa je vse štiri sestave opravila brez velikih napak in se v kvalifikacijskem mnogoboju uvrstila na visoko peto mesto.

Ta dosežek ji je zanesljivo prinesel tudi olimpijsko kvoto za naslednje igre.

Petek je na SP rezerviran za tekmovanje v skupinskih sestavah, v soboto pa bo na sporedu finale mnogoboja in boj za najbolj prestižen svetovni naslov tudi s slovensko predstavnico Vedenejevo, ki je bila v kvalifikacijah peta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta