Kam lahko v Planici seže tekaška reprezentanca: Z glavo na progo in po deseterico

Uroš Gramc Uroš Gramc
28.02.2023 05:31

Današnja desetkilometrska preizkušnja za dekleta bi lahko prinesla največ veselja v slovenski tabor, Eva Urevc namreč ni več le sprinterka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eva Urevc ni več le sprinterka.
Bobo

Brez tekmovalk, kot sta bili Petra Majdič in Anamarija Lampič, slovenski tek na smučeh ne kotira v svetovni vrh, se pa kdaj kdo z njim spogleda. Eva Urevc zagotovo sodi v ta krog, naša prva violina je to dokazala tudi v Planici, čeprav je v prvem tednu nekoliko zaostala za pričakovanji. V sprintu je, kot Miha Šimenc, ki je padel, obtičala v četrtfinalu, v skiatlonu se je sama znašla v snegu in zasedla skromno 23. mesto. Je pa v ekipnem sprintu, v katerem sta z Lampičevo že posegli po kolajni, Anjo Mandeljc popeljala do osmega mesta.

"Cilje, ki smo si jih postavili za prvi teden, smo izpolnili. Za kaj več nas je zapustila sreča, zato je nekaj grenkega priokusa. Osmo mesto je trenutno naš najboljši rezultat, a je še en teden in kar nekaj tekem pred nami. Lahko se zgodi marsikaj," je pomočnik glavnega trenerja Nejc Brodar predvsem v pričakovanju današnje ženske tekme na 10 km v drsalni tehniki. "To bo ena močnejših tekem za Evo v sezoni," je prepričan. Kakovost je Gorenjka z bivališčem v Mariboru že dokazala s sedmim in devetim mestom ter ob sprinterki postala še tekačica za večje razdalje. "Ni, da bi rekli, da ni več sprinterka, ker po konstituciji oziroma po moči je čista sprinterka. Postala pa je dobra tudi na razdaljah, čeprav se ni zgodila neka sprememba na treningih, preprosto je dobro reagirala nanje čez pripravljalno obdobje. Da bi lahko zatrdil, da je zaradi tega slabša v sprintu, bi moral narediti poglobljeno analizo, za katero bo čas po sezoni. Pa saj je bila sedma v Davosu. Zdaj je pomembno le, da si dober in da imaš rezultate," je povedal Brodar.

Nejc Brodar
Matevž Peršin/SZS

Z Urevčevo ciljajo v deseterico. "To bi bil res lep rezultat. Zanj bo treba iti v tekmo z glavo, taktična priprava bo ob dobrih smučeh ključna. Konfiguracija prog je zelo zahtevna, in če boš začel prepočasi, boš izgubljal, če prehitro, boš v drugem delu plačal davek." Ob Urevčevi bodo startale Anita Klemenčič (27 let), Anja Madeljc (23) in Neža Žerjav (23), od katerih Brodar prav veliko ne pričakuje. Predvsem slednji sodita med mlajše, ki si nabirajo izkušnje in imajo "domače prvenstvo kot spodbudo za nadaljnje delo". Podobno bo na sredini moški preizkušnji na 15 km, na kateri bodo ob Šimencu (27) startali Miha Ličef (26), Vili Črv (24) in Jošt Mulej (20). "Nastop Šimenca v sprintu (22. mesto, op. p.) je bil v moškem delu vrhunec. Je pa res, da je letos na razdalji že pritekel v točke, zato bi bila uvrstitev med 30 zanj uspeh," je povedal Nejc Brodar.

Kar pa se SP v tekih pod Poncami na splošno tiče, ni presenečen. "Zelo predvidljivi rezultati z izjemo dveh francoskih kolajn v sprintu in ekipnem sprintu. Premoč Skandinavcev, ki največ vlagajo, ki imajo največjo bazo in ne dovolijo presenečenj. Poleg tega pa tek ni disciplina, ki bi bil odvisen od zunanjih dejavnikov, kot skoki od vetra, zato tudi v prihodnjih dneh v senzacije ne verjamem," je sklenil pomočnik nekdanjega olimpijskega prvaka v sprintu, Norvežana Ola Vigna Hattestada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta