(KOMENTAR) Kdo bo ujel Zlato lisico?

Bojan Bauman Bojan Bauman
31.05.2022 06:00

Pretekli teden je postalo jasno, da bomo v Sloveniji tudi v prihodnji sezoni gostili štiri tekme alpskih smučarjev za svetovni pokal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Razveseljiva novica je v tem času nekoliko manj vzpodbudna za mariborske organizatorje tekem za zlato lisico. V prihodnji sezoni smučarske karavane deklet ne bo na Pohorju, mednarodna smučarska zveza je vse štiri tekme umestila v Kranjsko Goro.

Saj so zadnja leta zaradi pomanjkanja snega in očitno tudi enotnosti Mariborčani tekme zelo pogosto selili v Podkoren in še ena selitev niti ne bi bila posebna novica. A tokrat ne gre le za selitev. Sedaj je pod vprašaj postavljena prihodnost Zlate lisice - tekme z 58-letno tradicijo, zaščitne znamke športa in turizma v Mariboru. Da Lisice ni več, se strinja večina vpletenih, med njimi so tudi mariborski organizatorji. Takšne trditve so vredne začudenja - tekma je v Sloveniji, smučarska zveza podeljuje organizacijo in Zlata lisica ima s smučarsko zvezo do leta 2026 veljavno pogodbo za prirejanje tekem za svetovni pokal. Prekiniti jo je mogoče le več kot leto dni vnaprej, za kar pa se ni odločila nobena stran. Mariborčani bodo v teh dneh kandidirali za organizacijo ženskih tekem v Kranjski Gori. Če mislijo kandidirati za nekaj, kar jim po pogodbi pripada, si iz rok izbijajo glavnega aduta - torej veljavno pogodbo.

Odvetniki bi bili verjetno veseli takšnega primera, če bi zadeva šla na sodišče. Pa ne zagovarjamo te poti, ki bi na koncu zelo verjetno pripeljala do dokončne selitve svetovnega pokala deklet iz Slovenije. Navajamo le, kaj bi lahko bilo pomembno v pogajanjih novega vodstva Zlate lisice s smučarsko zvezo. Tam Mariboru niso posebej naklonjeni. Preveč je že bilo selitev v Kranjsko Goro. In preveč je bilo praznih obljub, da bo kmalu drugače. Potem ko se dolga leta ni nič spremenilo, so lani jeseni na Pohorju le začeli urejati nadomestno progo. A dela so se lotili prepozno, da bi to rešitev lahko letos priložili k vlogi za nove tekme. Stroji ob Habakuku bi morali tudi v teh dneh že brneti; a sedaj je glavna naloga prenos upravljavskih pravic na pohorskih smučiščih iz enega občinskega javnega podjetja v drugo. Še več - za nadaljevanje del na Pohorju se še zmeraj dogovarjajo na Marpromu. Tam so pripravljeni tudi poravnati račune, čeprav pozimi od tega ne bodo imeli nič, ker bodo takrat upravljavci smučišč že v javnem podjetju Šport. Kje, razen v Sloveniji, lahko direktor tak projekt zagovarja pred člani nadzornega sveta, pred delavci?

Smučarska zveza Slovenije bo v naslednjih dneh izbrala organizatorja dveh veleslalomskih tekem, ki bosta na začetku januarja v Podkorenu. Ker so Mariborčani zdaj precejšnja neznanka, bi lahko tekmo dodelili kar Kranjskogorčanom. A zanesljivi viri govorijo, da tam nad dodatnimi tekmami niso navdušeni in te ponudbe ne nameravajo sprejeti. Po svoje je tudi to razumljivo - ob selitvah iz Maribora v Kranjsko Goro so doslej ponujali storitve: od uporabe smučišč, nastanitev, prostorov za spremljevalne prireditve. Vse to so tudi zaračunali. Stroške pa so poravnavali organizatorji - vodstvo Zlate lisice. Če bi Kranjskogorčani sprejeli organizacijo, bi bilo treba zagotoviti tudi nekaj več kot milijon evrov. Pri tem so bile že lani velike težave. Vodstvo Fis je v sporu z Infrontom, kjer so doslej skrbeli za večino sponzorskega denarja. Zato so se umaknili. Za Pokal Vitranc je treba zagotoviti nekaj manj kot dva milijona in še milijon je izdatek, ki mu na Gorenjskem verjetno niso kos.

Smučarska zveza razmišlja tudi o tem, da bi organizacijo tekem deklet organizirala kar sama. Tako bi tudi najlažje prišli do sponzorskega denarja, saj računajo na svoje podpornike, ki za delo smučarskih reprezentanc že zagotavljajo 3,3 milijona evrov. Tej rešitvi so morda še najbližje, četudi pri zvezi s tem nimajo izkušenj in se podajajo v neznano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta