(KOMENTAR) Tadej Valjavec: Najhujši Primožev tekmec ni več Carapaz, temveč Carthy

Tadej Valjavec
04.11.2020 07:00

Po zmagi Primoža Rogliča v kronometrski 13. etapi dirke po Španiji in prevzemu skupnega vodstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Na Primoževo zmago sem kar računal. Kronometer ni bil predolg, zaključil se je s strmim vzponom. Če je Primož v pravi formi in kronometer odpelje, kot zna, je vedno med glavnimi favoriti. Prav ta zmaga je dokaz, da na zaključnem kronometru Toura nismo videli pravega Primoža. Če bi že takrat kolesaril, kot je zdaj, ne vem, kako bi se tista bitka s Pogačarjem končala ...

Tudi prednost 39 sekund, ki si jo je v skupnem seštevku priboril pred tekmecem Richardom Carapazom, je kar pričakovana in zajetna. Pa čeprav je v prvem, ravninskem delu kronometra precej slabo kazalo. A nato je Primož pritisnil na pedala, predvsem pa je v zaključnem vzponu deklasiral vse tekmece.

EPA

Tako letošnji Tour kot Giro sta bila odločena s kronometrom in zdi se, da bo enako obveljalo za Vuelto. Primož je levji delež naloge opravil, s to razliko pa bo treba le še pripeljati kot vodilni do cilja. Nobena etapa ne bo lahka, čeprav kolesarje prava gorska preizkušnja z zaključnim vzponom čaka le še v soboto. A tudi ostale etape so zahtevne, razgibane, s precej klanci. Tudi te se bodo zaključevale z rahlim vzponom. Podobne bodo deseti etapi, ko je Primož v tako imenovanem ciljnem sprintu zmagal. Ne le trasa, tudi ostale stvari so speljane na njegov mlin. Ekipo ima izredno močno, sploh za klance, tako da bodo lahko nadzorovali dirko sebi v korist. Dokončno se bo odločilo v soboto. Četudi bo Primož imel malce slabši dan, ne bo kritično, saj ima dovolj prednosti. Res bi moral povsem popustiti, drugi pa vrhunsko odpeljati, da bi izgubil rdečo majico.

Kot njegovega najhujšega tekmeca za skupno zmago pa več ne vidim Richarda Carapaza, temveč Hugha Carthyja. Slednjega me je bilo tudi na kronometru bolj strah. Pokazal je, da je izredno dober, sploh pri vzponih. Ko je bil celo v ravninskem delu nekaj časa hitrejši od Primoža, me je kar začelo stiskati. A kmalu so se kocke začele zlagati tako, kot je prav. Tudi Carthyjeva ekipa EF je na vzponih močnejša kot Carapazov Ineos. Carapaz je naredil, kar je naredil, kaj bo pa s Carthyjem, bomo še videli. Vsekakor pa sem glede Primoževega končnega zmagoslavja optimističen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta