Konec evropskih sanj vijoličastih: V zadnji minuti je za zmago Cluja zadel nekdanji član treh slovenskih klubov

Miha Dajčman Miha Dajčman
25.08.2022 21:00

Cluj je z golom Lovra Cveka v zadnji minuti rednega dela tekme premagal Maribor z 1:0 in končal evropsko pot državnih prvakov v tej sezoni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor je na osmih evropskih tekmah dosegel le dva gola.
Grega Wernig

Na dan, ki je v zgodovino slovenskih 16-kratnih državnih prvakov vpisan z zlatimi črkami, saj so se vijoličasti 25. avgusta pred 23 leti prvič uvrstili v ligo prvakov, leta 2011 pa si na ta dan zagotovili še prvi preboj v evropsko ligo, so imeli Mariborčani priložnost, da prvič zaigrajo še v skupinskem delu konferenčne lige, a jim ni uspelo. Cluj je na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo slavil z 1:0. Osem tekem v Evropi so si aktualni državni prvaki zagotovili z zmago v prvem krogu kvalifikacij nad Šahtjorjem iz Soligorska, nato pa na enajstih tekmah slavili le enkrat. Radovan Karanović je pred enajstimi dnevi zapustil mesto trenerja po šestih zaporednih porazih, Damir Krznar je ekipo prevzel dva dni pred prvo tekmo končnice konferenčne lige s Clujem. Z dvema remijema v štirih dneh in s serijo kar osmih tekem brez zmage Maribora se je hrvaški strateg odpravil v Romunijo na tekmo sezone. A prav v zadnji minuti rednega dela tekme je z lepim strelom, skoraj škarjicami, za 1:0 zadel Lovro Cvek, nekdanji nogometaš Aluminija, Celja in Zavrča, ter pokopal upe vijoličastih.

Cluj se je zasluženo veselil, pa čeprav pred tekmo navijaškega utripa v minulih dveh dneh tam nismo občutili, eden od zgovornih domačih taksistov pa je najbrž iz vljudnosti, ko sva mu z novinarskim kolegom ob plačilu poceni prevoza pustila napitnino, zaželel srečo kar Mariboru in ne lokalnemu klubu. No, na stadion dr. Constantina Radulesca, ki sprejme okoli 23 tisoč gledalcev - na tekmi se jih je zbralo devet tisoč - je bilo na trenutke kot v kotlu. Tudi zato, ker je bilo zaradi jasnega vremena kar 30 stopinj Celzija, pa čeprav se je dvoboj po lokalnem času začel ob 20. uri. Nato pa tudi zaradi občasne glasne podpore navijačev. Romuni so na deloma montažnih tribunah z udarjanjem nog ob tla povzročali hrup in tresenje objekta nad mestom, ki se ga s stadiona vidi na severno stran, saj tam ni tribune. Na zelenico pa so imeli enega lepših pogledov stanovalci bližnjega bloka, ki po arhitekturi spominja na čase komunizma, ki je v Romuniji vladal v preteklosti.

Mlada mariborska zasedba, povprečna starost prve enajsterice je bila manj kot 24 let - Clujeva je bila štiri leta starejša - s podobno pomembnimi tekmami ni imela izkušenj. V prvi postavi sta začela le dva stalna člana prve enajsterice iz šampionske zasedbe vijoličastih v pretekli sezoni, Maribor zaradi kadrovskih sprememb in poškodb v novi sezoni nastopa v povsem spremenjeni postavi. Udarna enajsterica Krznarja ostaja podobna, kot je bila Karanovićeva. V primerjavi s prvo tekmo slovenskega in romunskega prvaka je hrvaški strateg namesto 17-letnega Tineta Čuka od začetka v igro poslal Jana Repasa, ki je odslužil kazen zaradi rumenih kartonov.

V nasprotju s prvo tekmo v Ljudskem vrtu, kjer so bili Romuni nenevarni, so prvi polčas domače tekme začeli bolj suvereno, Mariborčani pa so imeli veliko težav s prenosom žoge iz svoje polovice. Ko pa so slovenski prvaki prišli do obetavnih priložnosti, so bili v zaključku nenatančni. Hitra rumena kartona sta prejela Andraž Žinić in Aljaž Antolin. Slednjega je Krznar med polčasom zamenjal za izkušenega Roka Kronavetra, ki je po desetih minutah igre po mili odločitvi škotskega sodnika prav tako dobil rumeni karton. V prvem polčasu je Maribor reševal vratar Menno Bergsen, ki se je izkazal z nekaj dobrimi posredovanji. V 13. minuti po strelu Emmanuela Yeboaha z glavo, v 31. minuti po odlični akciji Jefte Betancorja, ko je ta s preigravanjem "zavrtel" Luko Uskokovića, Bergsen je bil uspešen tudi v 39. minuti, ko je prav tako do strela prišel Betancor.

Drugi polčas sta ekipi začeli enakovredno. Za nekaj glasnejših vzklikov približno tridesetih viol je v 53. minuti poskrbel Kronaveter s strelom od daleč, vratar Simone Scuffet je moral žogo odbiti čez prečko. Po uri igre pa je na stadionu znova zagrmelo, saj je Bergsen slabo ocenil dolgo podajo gostov, z glavo je žogo izbil na robu kazenskega prostora, Romuni pa niso uspeli streljati na prazna vrata vijoličastih.

Blizu vodstva so bili v 87. minuti gostje, ko je Gregor Sikošek žogo želel pustiti v golavt, a pozabil na Yeboaha za seboj. Napadalec Cluja je z glavo na veliko srečo Maribora zadel prečko. Mariborčani so se tokrat rešili, a ne tudi v eni od naslednji akciji. Cvek je uničil sanje o evropski jeseni v zadnji minuti s polškarjicami.

Odzivi po tekmi bodo objavljeni na vecer.com/sport

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta