Košarkarski copati bodo spet zacvilili: Kdo najboljši v deželi je tej?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
30.09.2022 07:30

Danes oziroma ta konec tedna se začnejo vsa domača košarkarska tekmovanja od prve do četrte lige

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je Cedevita Olimpija maja slavila naslov državne prvakinje in tudi v tej sezoni je absolutna favoritinja.
Luka Cjuha

Danes oziroma ta konec tedna se v slovenskih košarkarskih dvoranah začne nova sezona za vsa tekmovanja – od lige ABA ter državnega prvenstva za moške in ženske do nižjih lig, torej druge, tretje in četrte. Pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije (liga ABA z edinim slovenskim predstavnikom, Cedevito Olimpijo, tja ne spada) se bo tako v petih različnih kakovostnih razredih začelo meriti 68 klubov.

Olimpija se bo državnemu prvenstvu priključila sredi aprila, ko se v prenovljenem sistemu tekmovanja začenja četrtfinale. Dotlej se bodo 19-kratni državni prvaki, ki so pred tednom dni že osvojili tudi prvo lovoriko nove sezone, superpokal, merili v obeh mednarodnih tekmovanjih, evropskem pokalu in ligi ABA, kjer v nedeljo ob 21. uri za uvod gostijo Borac iz Banjaluke. V tem času se bo preostalih deset klubov po trikrožnem sistemu oziroma na 27 tekmah borilo za uvrstitev med najboljših sedem oziroma za preboj v četrtfinale. Tam se bodo ekipe udarile na dve zmagi, v finalu na tri. Olimpija je v zadnjih dveh letih tako s Krko kot s Heliosom pometla s 3:0.

Domžalčani in Novomeščani tudi letos na papirju ostajajo edini kolikor toliko nevarni tekmeci zmajem. Kako izenačena sta kluba med seboj, je dokazala torkova generalka pred začetkom sezone – s trojko črnogorskega reprezentanta Radosava Spasojevića v zadnji sekundi tekme so Novomeščani v Domžalah slavili z 82:80. To sta tudi dva kluba, ki bosta ob Šenčurju branila slovenske barve v ligi ABA 2.

V tako imenovani tretji mednarodni razred – sodelovala bosta v mednarodnem tekmovanju klubov Hrvaške, Češke, Slovaške, Poljske, Romunije in Avstrije, pokalu Alpe Adria – sodita Rogaška in Ilirija, torej še dva pretendenta za zgornjo polovico lestvice v državnem prvenstvu. Preostalih pet – novinec LTH Castings iz Škofje Loke, Hopsi Polzela, Zlatorog Laško, Šentjur in Podčetrtek – bodo lovili zadnja mesta za četrtfinale oziroma razmišljali predvsem o obstanku v ligi. Najslabši klub bo po sezoni izpadel, med slovensko elito ga bo nadomestil najboljši drugoligaš.

Kot je že od pomladi znano, Maribor niti v dvanajstčlanski drugi ligi ne bo imel svoje ekipe, saj je Branik izpadel v 3. ligo - vzhod. Kljub temu trener Aleksandar Čikić ostaja na čelu strokovnega štaba, s svojimi varovanci pa bo v soboto začel sezono v Kamniku proti ekipi Calcit Basketball.

Prvoligaško košarko bomo tako v Mariboru gledali le v ženski košarki – kjer druge lige niti ni. Podobno prevlado kot Olimpija v moški konkurenci ima tu zasedba Cinkarne Celje. Košarkarice nekdanjega selektorja Damirja Grgića niz naslovov prvakinj vlečejo že od leta 2012, v finalih pa odtlej niso izgubile niti ene same tekme. Obenem so tudi aktualne prvakinje regionalne lige Waba. In kam v osemčlanskem tekmovanju cilja zasedba VBO Maribor, v kateri je jedro ekipe ostalo enako, priključile pa so se še tri mlade, perspektivne igralke? Trener Alen Ploj si želi ponovitve lanskih rezultatov – to sta bila 5. mesto v državnem prvenstvu in polfinale pokala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta