Kronaveter, Sirk, Kryeziu in Maher zaključili zgodbo v vijoličastem

M.D.
23.05.2023 14:45

Pri 16-kratnih državnih prvakih so ob koncu sezone napovedovali pestro kadrovsko dogajanje. Športni direktor Marko Šuler je že predstavil nekaj odločitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Kronaveter je od poletja 2019 za Maribor igral na 141 tekmah in dosegel 33 golov ter 25-krat podal za gol. 
Sašo Bizjak

Le tri dni po koncu sezone 2022/23 so iz NK Maribor sporočili, da so končali sodelovanje z Rokom Kronavertom, Rokom Sirkom, Altinom Kryezijem in Rokom Maherjem. V objavi na nkmaribor.com je športni direktor Marko Šuler minulo sezono ocenil kot neuspešno in predstavil prve kadrovske poteze. "Ne more in sme biti sprejemljivo, da smo končali prvenstvo na tretjem mestu. Na začetku sezone se je nabrala prevelika razlika, potem je sledilo uspešnejše nadaljevanje, ob koncu pa nam je ob prelomnih trenutkih zmanjkalo, da bi posegli višje. Po tako turbulentni sezoni je prva ugotovitev, da se kaj podobnega ne sme več ponoviti. Časa za objokovanje ni, zavedamo se, da smo pokazali in storili premalo. Samokritika je najboljši recept, a tudi zdravilo," je dejal Korošec.

(ANALIZA) Večerova redovalnica: Kdo je izstopal v (slabi) sezoni nogometašev Maribora

Šulerja v naslednjih tednih čaka zahtevno delo sestavljanja ekipe za novo sezono. Mariborčani se bodo na prvem treningu zbrali 10. junija, že 13. julija pa jih čaka prva uradna tekma, ko bodo začeli evropske kvalifikacije za konferenčno ligo. "Temelji so dobri, hrbtenico ekipe imamo, seveda pa je treba zmanjšati nihanja in okrepiti moštvo na tistih igralnih položajih, ki so bili prešibki. Konkurenca te dela močnejšega, to je največji cilj sezone, ki je pred nami. Da okrepimo konkurenco in sestavimo boljšo ekipo. Sezona je maraton, s številnimi vmesnimi preizkušnjami. Edina in najboljša rešitev je konkurenčno moštvo, ki bo lačno uspehov. Iskali in dodali bomo igralce, ki ustrezajo merilom. Ne bomo gledali, od kod kdo prihaja in koliko je star," napoveduje 40-letnik.

V minulih dneh je Šuler že opravil pogovore z nekaterimi igralci. Zgodbo v vijoličastem zaključujeta 36-letni Rok Kronaveter in 29-letni Rok Sirk, obema bo v naslednjih dneh potekla pogodba z Mariborom. "Z nekaterimi igralci smo se razšli. Rok Kronaveter in Rok Sirk po izteku pogodb zaključujeta zgodbo v vijoličastem. Glede odnosa jima ne moremo ničesar očitati, bila sta zgledna profesionalca od prvega do zadnjega dne. Pustila sta pečat, predvsem Kronaveter, ki je prispeval velik delež ob osvojitvi naslova državnega prvaka v prejšnji sezoni. Zahvaljujemo se jima za vse trenutke, ki smo jih preživeli skupaj. To je tisti poklicni del nogometa, ko je treba povleči določene poteze. Obema želim veliko sreče na nadaljnji poti, saj verjamem, da v nogometu še nista rekla zadnje besede," je odločitev pojasnil Šuler. Rok Kronaveter je od poletja 2019 za Maribor igral na 141 tekmah in dosegel 33 golov ter 25-krat podal za gol. Z Mladinske 29 so sporočili še, da so se sporazumno razšli z Altinom Kryezijem. Ob izteku pogodbe se s posoje pri Bistrici v Ljudski vrt ne bo vrnil tudi Rok Maher.

Kako je s prihodnostjo Žana Vipotnika, Marka Tolića in Marka Božića? "Pri vseh je trenutno še prehitro za konkretnejše informacije, trenutno stanje je nespremenjeno. Vipotnik je član NK Maribor, s številnimi ponudbami, vendar prestop še ni izpeljan. Glede Tolića in Božića pa smo prav tako še v pogovorih. Želja, da ostaneta v Ljudskem vrtu, obstaja, ampak je dogovor odvisen od različnih okoliščin," odgovarja Šuler.

V pisarnah Ljudskega vrta se pripravljajo na podpise pogodb z novinci. Kdo bo okrepil Maribor, Šuler še ne želi razkriti. "Zvrstilo se bo kar nekaj odhodov, a tudi prihodov. S tremi, štirimi igralci smo že v zaključni fazi dogovorov. Imen ne bi razkrival, saj vsa prvenstva še niso končana in je treba počakati na razplet. Spremembe so nujne, hočemo več, sezona, kot je za nami, se ne sme več zgoditi. Pripeljali bomo načrtne okrepitve, potrebujemo pa tudi ustrezen odziv zdajšnjega moštva. Fantje so sposobni več. Če je ta ista ekipa vmes uspevala zmagovati v seriji, imamo temelje, na katerih lahko gradimo. Tudi glede na zanimanje tujih klubov imamo potrditev, da fantje premorejo kakovost. Je pa to treba potrjevati iz tekme v tekmo. Oddelati, potrpeti moramo skozi pripravljalno obdobje, da bo lažje v sezoni. Ogromno dela je pred nami. To bo nov izziv. Vemo, kakšno pot smo izbrali pred enim letom. Vedeli smo, da bodo na tej poti tudi nihanja. Podobne zgodbe se dogajajo tudi v večjih klubih. Včasih gre ta proces hitreje, včasih traja dlje. Treba je zavihati rokave in storiti vse, da bomo v naslednji sezoni spremljali Maribor v neprimerno boljši podobi," pravi Šuler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta