Kvalifikacije za Euro: Vsi bi radi bili Vipotnik

Borut Planinšič ml.
26.03.2023 17:55

Šok v naši skupini: kakšen kiks Dancev! V Kazahstanu so vodili z 2:0 in izgubili z 2:3, čeprav imajo Rasmusa Höjlunda, strelca petih golov na dveh tekmah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kazahstanci v raju, Danec Rasmus Kristensen v šoku
EPA

Ni ga bolj vročega nogometnega imena te dni, kot je Rasmus Höjlund. V četrtek je 21-letnik, igralec nekoč Iličićeve Atalante, prvič začel v udarni enajsterici Danske in Fincem v prvem krogu kvalifikacij za Euro v naši skupini zabil hat-trick za zmago s 3:1. Štirideset let so Danci čakali na strelca hat-tricka v kvalifikacijah in dočakali Höjlunda. Le en dober dan? Kje pa, danes je nadaljeval z goloma v Kazahstanu. Dovolj za zmago ali vsaj točko? Kje pa! Iz čudno dosojene enajstmetrovke je Bahtijor Zajnudinov zadel v 73. minuti. S strašnim strelom od daleč je izenačil Ashat Tagjbergen (86.). Z glavo je delo dokončal Abat Ajmbetov (89.). Za senzacionalnih 3:2 v Astani, za šok Dancev v uvodu drugega kroga kvalifikacij, potem ko je bil že prvi krog poln norih debijev in rekordov.

Danec Rasmus Höjlund je dal dva gola, a bilo je dovolj le za - poraz.
Reuters

Kdor čaka, dočaka ... pri 33 letih

V najbolj odmevni zmagi prvega kroga, angleški nad Italijo z 2:1 sredi Neaplja, je Harry Kane z golom št. 54 postal najboljši strelec Anglije v zgodovini, rekorda si ne deli več z Waynom Rooneyjem. V poigravanju Portugalske z Liechtensteinom (4:0) je šel Cristiano Ronaldo z nastopom št. 197 sam na vrh nogometašev z največ tekmami za reprezentanco. Za seboj je pustil Baderja Al Mutawo iz Kuvajta, ob tem še dvakrat zadel in s skupno 120 reprezentančnimi zadetki prestavil mejnik, ki je bil itak že njegov.

Kot da bi po Evropi vsi radi bili kot Žan Vipotnik, nogometaš NK Maribor, ki je na uvodni tekmi kvalifikacij proti Kazahstanu prvič zaigral za člansko reprezentanco in takoj zadel. Vipotnika so se te dni šli na kar nekaj terenih. V zmagi Španije nad Norveško s 3:0 je Joselu postal celo prvi Španec po Fernandu Morientesu iz leta 1998, ki je na svoji premieri dal dva gola. Na premieri? Drži, čeprav nogometaš, sicer rojen v Nemčiji, danes praznuje 33 let! Za Španijo je igral v mlajših selekcijah vse do reprezentance do 21 let, potem dolgo čakal ... in dočakal.

Tako narobe, da žoge sploh videl ni

Uspešen debi je zarezal tudi v srca Hrvatov. V Splitu so imeli v soboto dobljen obračun z Walesom. Pa je v 93. minuti, v zadnji akciji tekme, po podaji iz avta zadel 24-letni Nathan Broadhead. Nogometaš, ki igra za angleškega tretjeligaša Ipswich, je ostal sam ob vratnici. "Vedeli smo, da so Valižani nevarni celo pri izvajanju avtov, pripravljali smo se za to, a smo jim vseeno podarili gol v zadnji minuti. Tako narobe smo stali, da žoge sploh videl nisem," je priznal Josip Juranović, branilec kluba Union Berlin. Pri naših sosedih je spet drama, ne sicer tako velika kot na začetku kvalifikacij za SP 2022, ko so z 0:1 padli v Ljubljani. "To smo mi, kaj naj rečem. V slačilnici se po tekmi z Walesom sploh nismo pogovarjali. Vsak je bil zatopljen v svoje misli," je še razkril Juranović.

Če so Valižani mislili, da bodo njihova nogometna življenja po upokojitvi Garetha Bala ena sama žalost, zdaj ugotavljajo, da sploh ni tako slabo. Selektor Hrvaške Zlatko Dalić pa je še danes kazal obraz utrujenega nogometnega delavca. Ne le zaradi ure manj spanja iz sobote na nedeljo. "Enkrat ti nogomet da, drugič vzame. Dal nam je proti Brazilcem na svetovnem prvenstvu. Tokrat pa nam vzel točki v zadnji minuti iz edinega strela v okvir naših vrat," je govoril.

Precej besed je bilo o Andreju Kramariću in njegovi sebičnosti, čeprav je zadel za 1:0. Toda če bi v prvem polčasu še podal Ivanu Perišiću, ki je bil v mat-položaju za 2:0, ne pa iz težkega položaja sam streljal na gol ... Dalić izbire v napadu nima, Bruno Petković se je poškodovan vrnil domov, Marko Livaja je dobil udarec v hrbet in predčasno končal sobotno tekmo. Hrvaška gre v torek s Kramarićem lovit zapravljeno k Turkom, v vročo Burso.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta