Liga ABA: Okrepitve očitno zadetek v polno

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.10.2022 17:25

Vsi veliki favoriti so se v prvem krogu lige ABA znesli nad tekmeci, tudi Cedevita Olimpija ni izjema

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trenutek, ko se zaveš, da si ga proti novi moči Olimpije, Amarju Alibegoviću, močno polomil ...
Aleš Fevžer/ABA

Na Balkanu nič novega, bi lahko zapisali po prvem krogu lige ABA. Pa ne z negativno konotacijo. Sodeč bo rezultatih prvega kroga se razmerja moči v primerjavi s prejšnjo sezono pač niso nič spremenila. Vsi štirje lanski polfinalisti, ki so tudi letos favoriti za najvišja mesta, so za uvod dobesedno razbili tekmece. Budućnost s kar 35 točkami razlike (94:59) Split, Partizan s 24 točkami (105:81) Cibono, Crvena zvezda z 20 točkami (87:67) skopski MZT, še najmanj pa Olimpija, z "le" 17 točkami (98:81) Borac iz Čačka.

Resnici na ljubo bi tudi zmaji lahko dosegli razliko 20 točk - in jo ob koncu tretje četrtine tudi so (72:51) -, a so še pred zaključkom dvoboja nekoliko spustili nogo s plina. Ob Olimpijini prevladi v skoku s 37:23 gostje pred 1000 gledalci v Stožicah niso imeli niti trohice možnosti za zmago. Edino vodstvo jim je uspelo v začetku druge četrtine s 22:23, s čimer so le razjezili Olimpijo, da si je do odmora priigrala prednost 51:39 in odločila o zmagovalcu.

In če je najboljše strelce pri zmagovalni ekipi sestavljal trio lanskih nosilcev igre Edo Murić (18 točk) – Alen Omić (17) – Yogi Ferrell (17), so lahko navijači dodatno navdušeni nad tem, kar so prikazale okrepitve. Natančni krilni center Amar Alibegović, sin nekdanjega slovenskega kapetana Teomana, je ob 64-odstotnem metu dodal 16 točk, kar tri trojke iz le štirih poskusov je zadel krilni košarkar Aaron Malik Harrison, pod košema pa je kraljeval le 188 cm (!) visoki branilec Josh Adams in bil celo prvi skakalec tekme.

Nič čudnega, da je bil sicer pregovorno čemerni trener Olimpije Jurica Golemac na koncu zelo zadovoljen: "V minulem času nismo trenirali v polni zasedbi, zato je bilo prisotne kar nekaj skepse, kakšni bomo na parketu. Veliko smo si podajali žogo, dobro brali obrambo tekmeca, na trenutke smo tudi obrambo igrali dobro." Kot pa je pri trenerjih že navada, se vedno najde tudi kakšen "ampak": "Imamo še veliko rezerve. Predvsem se moramo še bolje spoznati, da lahko bolje igramo obrambo in da spoznamo napadalne karakteristike igralcev v napadu."

Slednje bodo lahko počeli v petek ob 17. uri pri glavnem kandidatu za izpad iz lige, Splitu, ki je bil v prvem krogu proti Budućnosti povsem nemočen. Prvi pravi preizkus Olimpijinih mišic pa sledi naslednjo sredo, ko se začenja evropski pokal. In kdo prihaja? Bursaspor, turška ekipa, ki je bila nazadnje v Stožicah tik po zvoku sirene že premagana, potem ko je Olimpijin Jacob Pullen zadel trojko za polfinale evropskega pokala. No, veselje 12.000 navijačev se je sprevrglo v smrtno tišino, ko so sodniki ugotovili, da je žoga Pullenovo roko zapustila prepozno. Ni dvoma, za tako boleče zaključeno evforijo, še preden se je dodobra začela, se bo treba maščevati ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta