(LIGA PRVAKOV) Najbogatejši že. Kaj pa najboljši?

Borut Planinšič ml.
07.03.2023 06:31

Nocoj največji preizkus perverzne finančne premoči Angležev. Je Chelsea, največji zimski nogometni zapravljivec, zmožen iti čez Nemce iz Dortmunda?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako si je nogometaš Borussie Karim Adeyemi po teku čez celo igrišče privoščil vratarja Chelseaja.
Reuters

Povratni spopadi osmine finala lige prvakov bodo pokazali, ali se lahko angleška premier liga še hvali s titulo najboljše nogometne lige sveta. Da je najbogatejša, ni dvoma. A trije porazi in en remi po prvih tekmah končnice med evropsko elito so zamajali njen status. In že nocoj pride največji preizkus že prav perverzne finančne premoči Angležev. Je londonski Chelsea, največji zapravljivec zimskega prestopnega roka, sploh zmožen iti čez Nemce iz Dortmunda?

Potem ko se je Roman Abramovič zaradi mednarodnih sankcij proti Rusom moral odreči svoji nogometni igrači in jo je od njega odkupil ameriški konglomerat z vodilnim poslovnežem Toddom Boehlyjem, v modrem delu Londona ni bilo meja, do kod iti z razmetavanjem denarja za okrepitve. Več kot 330 milijonov evrov je šlo to zimo. Za svetovnega prvaka Enza Fernandeza 120 milijonov, za Ukrajinca Mihajla Mudrika z vsemi bonusi vred 100 ... Največ v najbolj premožni premier ligi? Ah, je kar več, kot so sešteto zapravili vsi klubi top petih lig skupaj, angleške, španske, italijanske, nemške in francoske.

Ob vsem tem denarju pa je Chelsea doma v - posmeh. Komaj na desetem mestu premier lige. In če minuli konec tedna ne bi padel Leeds, bi najbrž namesto trenerja Grahama Potterja Nemce že pričakoval šok terapevt. Kajti težave Chelseaja so kronične - gola ni dal na desetih od zadnjih 15 tekem.

Kako potem nadoknaditi edini gol Borussie s prve tekme osmine finala? Se ga spomnite? Karim Adeyemi, v Münchnu rojeni sin Nigerijca in Romunke, je odvihral čez celo igrišče in zabil. Londončani pa so nato napadali in streljali z vseh položajev, a ni šlo. In tako se podobno na silo, z denarjem, Angleži nocoj znova lotijo Borussie, ki deluje po nemško umirjeno. To zimo je za nove nogometaše zagnala vsega 13 milijonov evrov. Kljub temu je z enakim številom točk vštric z Bayernom na vrhu bundeslige.

Še ena tekma bo nocoj v ligi prvakov. Ampak pred njo se zdi vse odločeno. Benfica je z goloma v Belgiji že v četrtfinalu. Tam se za evropsko prvakinjo iz let 1961 in 1962 najbrž konča. Kajti naposled vendarle prevlada igra denarja.

Osmina finala lige prvakov - nocoj: Benfica - Club Brugge (prva tekma 2:0), Chelsea - Borussia Dortmund (0:1); jutri: Tottenham - Milan (0:1), Bayern - PSG (1:0); prihodnji torek: Manchester City - Leipzig (1:1), Porto - Inter (0:1); prihodnjo sredo: Real Madrid - Liverpool (5:2), Napoli - Eintracht (2:0).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta