Madžarska razveselila Britance, razočaranje Slovencev

Uroš Gramc Uroš Gramc
08.05.2022 21:07

Jan Tratnik si je obetal veliko, a v bolečinah kot prvi odstopil na dirki po Italiji. Druga in tretja etapa Otočanoma, Simonu Yatesu in Marku Cavendishu, Nizozemec Mathieu van der Poel pa v roza majici proti Italiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mark Cavendish je slavil 160. zmago.
Epa

Budimpešta je bila 14. mesto, ki je izven domovine gostilo start dirke po Italiji, Madžarska pa enajsta država. V prvih treh dneh 105. Gira se je zgodilo veliko, a nič pozitivnega za slovensko kolesarstvo. Jan Tratnik, ki je bil ob Domnu Novaku naš edini predstavnik in prvi kandidat za odmeven rezultat, ni preživel stresnega uvoda. Že v prvi etapi je padel in si poškodoval zapestje. Sobotni kronometer je še odpeljal, vendar skromno, daleč pod zmožnostmi za specialista za to disciplino (117. mesto). "Poskušal sem čim boljše odpeljati. Velike težave so mi delali vse luknje, ovinki, kocke. Ni optimalno, zapestje ni v dobrem stanju, vendar vdali se ne bomo in bomo borbali v vsaki etapi," je dejal 32-letni Idrijčan. Dan kasneje očitno ni več zdržal bolečin, kot prvi in edini doslej je med 176 tekmovalci iz 22 moštev odstopil.

Madžarska kulisa Idrijčanu ni mogla zaceliti ran.  
Epa

Njegov Bahrain Victorious je šel na pot proti Avoli na Siciliji, kjer bo jutri start prve gorske etape, cilj pa na vulkanu Etna, s sedmimi kolesarji. Precej več veselja je v taboru Mathieuja van der Poela, nosilca roza majice že od prvega dne ("Vesel sem, da jo nesem v Italijo"), zmagovalca kronometra, Simona Yatesa, in nedeljskega sprinta, še enega Britanca Marka Cavendisha. Slednji spet podira rekorde. Po devetih letih se je vrnil na Giro in takoj pobral smetano. Z jubilejno, 160. zmago v profesionalni karieri je ob dejstvu, da bo naslednjo soboto praznoval 37. rojstni dan, postal tretji najstarejši zmagovalec na tej preizkušnji. S 53. dnevnim slavjem na GrandTourih pa se je odlepil od Alessandra Petacchija ter zaostaja le še za Mariem Cipollinijem (57) in Eddyjem Merckxom (63). Na Giru jih ima 16, z 42 je na vrhu Cipollini. "Star sem, toda še vedno sem jaz. Želeli smo biti dobri v prvem sprintu in nam je uspelo. Moral sem začeti zgodaj, 300 metrov do cilja, bilo je kar daleč," je veliko vzdržljivosti ob visoki hitrosti pokazal Britanec, ki je QuickStepu na tej dirki prinesel prvo zmago po sušnih devetih letih. In verjetno ne zadnjo, čemur prikimavajo njegovi tekmeci. "Nič kaj dosti nisem mogel storiti. Tako je močan," je dejal drugouvrščeni Francoz Arnaud Demare.

Simon Yates je vozil v zelo dragem dresu. 
Epa

Veliko si od dirke lahko obetajo Britanci potem, ko je Simon Yates, ki velja za odličnega hribolazca, slavil že v kronometru. "Malo sem presenečen, ampak vzamem to," je povedal 29-letnik v dresu za kar 2600 evrov, kar je verjetno najdražji kos oblačila, kadarkoli uporabljen na dirki, poroča spletni portal Cyclingnews. A če komu, se bo povrnilo enemu od favoritov za roza majico čez tri tedne v Veroni. Njegov glavni tekmec Richard Carapaz se s polminutnim zaostankom v uri resnice ni kaj dosti obremenjeval. "Razlika je v načrtovanih okvirih. Saj smo vsi nekje tu. Gremo dan za dnem, daleč je še do konca in težki dnevi, ti bodo šteli. Začelo se bo že z Etno," se je Ekvadorec zasukal proti četrti etapi.

Rezultati, 2. etapa, Budimpešta-Budimpešta, 9,2 km, posamična vožnja na čas: 1. Simon Yates (Velika Britanija/BikeExchange - Jayco) 11:50 (povpr. hitrost 46,6 km/h), 2. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) +0:03, 3. Tom Dumoulin (oba Nizozemska) 0:05 ... 11. Joao Almeida (Portugalska/UAE Emirates) 0:18, 12. Vincenzo Nibali (Italija/Astana) 0:19, 18. Pello Bilbao (Španija/Bahrain Victorious) 0:26, 19. Richard Carapaz (Ekvador/Ineos Grenadiers) 0:28, 108. Domen Novak 1:02, 117. Jan Tratnik (oba Slovenija/oba Bahrain) 1:05; 3. etapa, Kapošvar-Balatonfüred, 201 km: 1. Mark Cavendish (Velika Britanija/QuickStep Alpha Vinyl) 4.56:39, 2. Arnaud Demare (Francija/Groupama FDJ), 3. Fernando Gaviria (Kolumbija/Emirates), vsi isti čas, 159. Novak 0:21; vrstni red: 1. van der Poel 9.43:50, 2. Yates +0:11, 3. Dumoulin 0:16, 160. Novak 6:46.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta