Mohoričevo sporočilo Pogačarju: Vingegaard je premagljiv

Uroš Gramc Uroš Gramc
02.10.2022 20:32

Matej Mohorič je z odlično matematiko in taktiko slavil na dirki po Hrvaški, Tadej Pogačar dobro pripravljenost pred Lombardijo potrdil z drugim mestom v Italiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mohoriču je uspela misija nemogoče.
Epa

Matej Mohorič je poslal jasno in spodbudno sporočilo Tadeju Pogačarju - Jonas Vingegaard je premagljiv. Kapetan ekipe Bahrain Victorious je bil od Danca po odlični matematiki in še boljši realizaciji uspešnejši na dirki po Hrvaški po šestih dneh, 24 urah vožnje in skoraj 1100 kilometrih za pičlo sekundo. Velika tekmeca z letošnjega Toura se bosta spet udarila na vrhuncu jesenskega dela sezone, na zadnjem Spomeniku, dirki po Lombardiji. Je pa tudi Vingegaard zagotovo dobil informacijo, da Pogačar še vedno ni neprekosljiv, na sobotni jesenski klasiki po Emiliji ga je ugnal (zgolj) Španec Enric Mas.

Za slovenskimi kolesarji je še en uspešen teden. Športni direktor Bahraina Gorazd Štangelj je pravilno napovedal, da je dirka po Hrvaški bolj kot hribolazcem pisana na kožo vsestranskim kolesarjem, takšnim, ki se lahko borijo tudi za bonifikacijske sekunde. Gorenjec jih je pridno zbiral. Čeprav je po sobotni kraljevski etapi po Istri z Učko, Afriči in tremi krogi čez Labin Vingegaard uspešno kljuboval številčni premoči Mohoriča in njegovih kolegov ter je z etapno zmago oblekel rdečo majico vodilnega, je bila prednost osmih sekund premalo, da bi jo lahko zadržal dan kasneje v Zagrebu.

Slovenski junak je prvi del posla opravil na letečem cilju (3 sekunde), drugega pa v hrvaški prestolnici, ko je ciljno črto prečkal le za zmagovalcem Italijanom Elio Vivianijem (6 sekund). Skupno so mu na dirki odbili 25 sekund, pet več kot Vingegaardu in enajst več kot tretjeuvrščenemu Britancu Oscarju Onleyju. Sprinterske sposobnosti so 27-letniku prinesle 17. slavje v profesionalni karieri, drugo letos po Milan-Sanremu. "Boril sem se do zadnjega metra, čeprav se je zdelo misija nemogoče. A vedel sem, kaj moram storiti, in sem v sprintu le sledil Vivianiju, čeprav nisem sprinter. Brez ekipne pomoči mi ne bi uspelo," je povedal Matej Mohorič, prvi slovenski zmagovalec največje kolesarske preizkušnje pri južnih sosedih po Martinu Dergancu pred 22 leti. Izpolnila se mu je še želja, da po številnih zdravstvenih težavah poleti z dobro formo in uspehi zaključi sezono.

S formo je zadovoljen tudi Tadej Pogačar, čeprav mu ni uspelo, da nasledi Primoža Rogliča, ki je v Svetem Luki slavil lani in pred tremi leti. "Sem pa precej izboljšal lanski rezultat (takrat je odstopil, op. p.). Zato se že veselim srede in sobote," se je Komendčan zasukal proti dirkah Tre Valli Varesine in Lombardiji. Si je pa čas za slavje vzel Španec Mas, ki je uspešno napadel na dvokilometrskem ciljnem vzponu. "Moram priznati, da je bil precej boljši," je dejal 24-letni član Emiratov. Pri dekletih sta na tej dirki Urša Pintar in Urška Žigart osvojili enajsto in dvanajsto mesto.

Rezultati, dirka po Emiliji, Carpi - San Luca, 198,7 km: 1. Enric Mas (Španija/Movistar) 4.55:31 (povp. hitrost 40,3 km/h), 2. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) +0:11, 3. Domenico Pozzovivo (Italija/Intermarche-Wanty-Gobert) 0:14, dirka po Hrvaški, 5. etapa, Opatija - Labin, 154 km: 1. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo-Visma) 3.46:04, 2. Oscar Onley (Velika Britanija/DSM) isti čas, 3. Matej Mohorič (Slovenija/Bahrain Victorious) +0:02; 6. etapa, Sveta Nedelja - Zagreb, 158 km: 1. Elia Viviani (Italija/Ineos Grenadiers) 3.15:51 (48,4 km/h), 2. Mohorič, 3. Vincenzo Albanese (Italija/Eolo-Kometa) oba isti čas; končni vrstni red: 1. Mohorič 24.54:05, 2. Vingegaard +0:01, 3. Onley 0:11.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta