Napad Rogliča v kronometru na rdečo majico: Vse drugo kot slavje bi bil šok za karavano

Uroš Gramc Uroš Gramc
02.11.2020 21:23

Primož Roglič je v uri resnice v 13. etapi Vuelte ob Atlantski obali favorit številka ena

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa
Lani je po kronometru v 10. etapi slovenski šampion prevzel vodstvo in ga zadržal vse do Madrida. 
Epa

Če bi bilo normalno leto, bi bil vstop v zadnjo tretjino tritedenske dirke šele začetek najhujših in nadčloveških muk, a 75. Vuelta je malce posebna v tem, da so najtežje etape raztresene čez vso traso. Bo pa zato današnja 33,7-kilometrska posamična vožnja na čas toliko bolj odločilna v boju za rdečo majico, saj bo do nedelje v Madridu le še ena prava gorska etapa s ciljem na smučišču La Covatilla (v soboto). In Primož Roglič je zagotovo favorit številka ena, ne le za četrto etapno zmago, ko bi znal imeti največjega tekmeca v Portugalcu Nelsonu Oliveiri (Movistar), pač pa tudi za ponovni prevzem najprestižnejše.

Kaj po sanjski predstavi na Angliru še zmore Hugh Carthy?
Epa

Pravzaprav je 31-letni Kisovčan edini kandidat za skupno vodstvo, saj njegovi tekmeci ne blestijo v uri resnice, ki je morda še najbolj predvidljiva kolesarska disciplina, če to sploh lahko rečemo. Veliko dejavnikov bo vplivalo, a vse drugo kot preračunavanje, kakšno prednost si bo Zasavec odnesel v zadnjih pet dni, bi bil šok za celo karavano. Največ neznank je morda, kaj po sanjski in življenjski predstavi na prelaz Angliru še zmore 26-letni Britanec Hugh Carthy (EF Pro), ki je podobnega kova kronometrist kot Richard Carapaz (Ineos), a doslej v šestih nastopih na Grand Tourih še ni sestavil voženj, ki bi ga ponesle v deseterico, zdaj pa je prvi zasledovalec Rogliča z 22 sekundami zaostanka. Ircu Danu Martinu (Izrael Start Up Nation), ki ima še dodatne tri pribitka, bo zagotovo ustrezala današnja ciljna rampa (1,8 km s kar 14,8 odstotka naklona), toda na ravnini se nikakor ne znajde. Edina preostala teoretična grožnja je Španec Enric Mas (Movistar) v beli majici, na zadnjem kronometru letošnjega Toura si je za Rogličem pridelal 49 sekund zaostanka, a ima trenutno na petem mestu že 1:40 minute zaostanka.

Zasavec bo rdečo majico danes napadal na daljavo. 
Epa

Vodilna peterica ima pomembno skupno točko, vsi so praktično enako utrujeni, saj so letos že vozili dirko po Franciji, je pa res, da se je le Roglič tam boril vseh 21 dni. V njegovo korist govori dejstvo, da je ta kronometer precej bolj ravninski in manj tehničen, kot je bil zadnji na Touru, in da se obeta veter v prsi, kar mu kot specialistu prinaša dodatno prednost. Tudi v primerjavi s trenutno vodilnim Carapazom, do katerega ga loči deset sekund. Zgolj zato, ker mu je denimo na lanskem Giru, ko sta se oba borila za roza majico, na treh kronometrih vsakič odmeril vsaj tri sekunde na kilometer, kar bi v najslabšem primeru danes pomenilo minuto in pol prednosti za slovenskega asa.

Carapaz verjame, da lahko dobro odpelje kronometer.
Epa

A kolesarstvo ni matematika, čeprav so pri Rogličevi Jumbo-Vismi optimistični, so se včeraj povsem posvetili pripravi in izolirali od medijev. Je pa spregovorila rdeča majica. "Veliko kolesarjev ima izkušnje z Grand Tourov, Carthy pa veliko potenciala. Zdaj se bodo stvari razjasnile in bomo videli, ali lahko zmagam. Na začetku dirke sem že dobil priložnost za rdečo majic, ki sem jo potem izgubil, ampak da sva si jo izmenjevala z Rogličem, je naredilo dirko veliko bolj zanimivo. Videli smo pravi boj, bilo je zanimivo za gledalce. Dobro sem se pripravil, ostajam miren, kolikor se da, in mislim, da mi bo šlo dobro," je optimističen Richard Carapaz, ki se bo danes na progo na skrajni zahodni točki letošnje dirke v kraju Muros ob Atlantski obali podal kot zadnji ob 16:39. Primož Roglič pa tik pred njim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta