Naši biatlonci že okupirali Pokljuko, na njej jih ne bo le, ko bodo praznovali

Čez trinajst dni bo Rudno polje spet v znamenju tekem za svetovni pokal, ki jih v slovenskem taboru že nestrpno pričakujejo. Tudi zaradi obetavnih izidov na prvih treh letošnjih prizoriščih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jako Fak želi, da bi si domače tekme ogledalo čim več mladih in potencialnih smučarskih tekačev s puško na rami.  
REUTERS

Že pred odhodom na prvo letošnje prizorišče tekem za svetovni pokal v finskem Kontiolahtiju je bilo vzdušje v slovenski biatlonski reprezentanci na visoki ravni. Še boljše je bilo ob vrnitvi domov, ko je bilo za njimi osem posamičnih tekem in dve štafetni. Z razlogom, samo za primerjavo: lani je moški del reprezentance do novega leta osvojil 61 točk (Jakov Fak 40, Miha Dovžan 15, Klemen Bauer 6), ženski pa le šest (Polona Klemenčič). Kaj pa letos? Samo Fak ima na svojem kontu 147 točk (23. mesto), preostala četverica skupaj pa jih je zbrala 55 (Alex Cisar 22, Dovžan 17, Lovro Planko 10, Anton Vidmar 8), medtem ko je Klemenčičeva zbrala 83 točk (32.), Anamarija Lampič pa je bila v svoji edini posamični tekmi svetovnega pokala peta v sprintu, kar ji je prineslo 45 točk.

Seveda to ne pomeni, da ni bilo priložnosti poseči še višje, kar je Lampičevi uspelo v pokalu IBU v Val Ridanni, ko je v tekmi s skupinskim startom osvojila drugo mesto. "Dosegli smo veliko dobrih rezultatov, ne le v svetovnem pokalu, ampak tudi na tekmah pokala IBU in IBU junior pokala. Čakamo le še na prve stopničke v svetovnem pokalu. Pred nami je krajši počitek, nato pa se bomo dobro pripravili na tekme na Pokljuki, kjer bomo imeli dobre možnosti v mešani ekipni tekmi in v štafeti mešanih ekip. Prepričan sem, da bodo tudi na posamičnih preizkušnjah tekmovalke in tekmovalci dali vse od sebe. Vendar si ne smemo naložiti prevelikega bremena," je po regeneracijskem treningu na Pokljuki dejal Ricco Gross, glavni trener slovenske reprezentance.

Lampičeva se še uči

"Nad petim mestom v Hochfilznu sem bila popolnoma šokirana, ampak ne samo jaz, tudi drugi. Bilo je noro, v mešani coni sem bila uro in pol in samo želim si lahko, da bo tako še večkrat. Počutim se dobro, še vedno imam veliko energije. Verjamem, da jo bom po božičnih praznikih, ko bo spet čas za družino, imela še več," je bila po odličnem začetku svoje prve biatlonske sezone nasmejana Anamarija Lampič, ki bo na Pokljuki zagotovo dodatni magnet za gledalce. Vendar ob tem opozarja, da letos še vedno le nabira izkušnje. "To je moje prvo leto v biatlonu, v katerem želim preizkusiti čim več stvari, da me potem kaj ne preseneti. Tako kot me je že na eni tekmi, ko sem prezgodaj startala in bila zato diskvalificirana. Tudi na Pokljuki želim pridobiti čim več izkušenj in se od najboljših česa naučiti."

Anamarija Lampič
Jaka Gasar/dnevnik

Med bolj nasmejanimi v začetku v sezone je tudi Polona Klemenčič, ki ji je v Le Grand-Bornandu le malenkost zmanjkalo za prvo tekmo s skupinskim startom za svetovni pokal v karieri. "Pred sezono si nisem predstavljala, da bom tako visoko. Ko pa se je začelo, sem videla, da se da. Res sem vesela tudi tega, da smo na štafetni preizkušnji prišle do osmega mesta. Vsekakor je to dobra napoved za Pokljuko," se novih preizkušenj veseli 25-letna Kranjčanka.

Fak še ni zadovoljen

Pred nekaj dnevi, natančneje 13. decembra, je minilo deset let, odkar je Jakov Fak na Pokljuki zmagal v sprintu pred Norvežanom Emilom Heglom Svendsnom in Francozom Martinom Fourcadom. Tri dni pozneje je bil na tekmi s skupinskim startom le za Nemcem Andreasom Birnbacherjem. Vsi trije so že prenehali s tekmovanjem, Fak pa je po lanski slabi sezoni letošnjo začel bolj spodbudno, vendar še vedno ne tako, kot je načrtoval.

"Začetek je bil soliden, ni pa bil takšen, kot bi si želel. Najbolj sem seveda zadovoljen s sedmim mestom v zasledovalni tekmi v Hochfilznu. Na drugih je bilo nekaj podarjenih mest, saj vem, da sem sposoben prikazati več. Zato se že veselim prvih tekem v novem letu na Pokljuki. Upam, da bo šlo vse po načrtih. Vesel bi bil, če bi bilo že v četrtek, ko so na sporedu prve tekme, veliko gledalcev, tudi osnovnošolske mladine, kajti to je eden od načinov, da pridemo do novih mladih in uspešnih biatloncev," vabi Fak gledalce na Rudno polje.

V slovenski ženski reprezentanci bosta ob Poloni Klemenčič in Anamariji Lampič v ekipi še Živa Klemenčič ter Lena Repinc, v moški pa ob Jakovu Faku Miha Dovžan, Rok Tršan, Alex Cisar, Lovro Planko in Anton Vidmar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta