Nemci že dolgo niso bili tako nebogljeni

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
31.08.2022 19:12

Slovenski odbojkarji so se po gladki zmagi nad nemškimi uvrstili v osmino finala svetovnega prvenstva v Ljubljani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Za slovenskimi odbojkarji je še tretja, zadnja tekma skupinskega dela svetovnega prvenstva v Ljubljani. V nabito polnih Stožicah so naši fantje predsinoči s 3:0 (26:16, 25:22, 25:17), lažje, kot so pričakovali, premagali reprezentanco Nemčije in v skupini D za Francijo, ki je dobila vse tri tekme, osvojili drugo mesto in si priigrali napredovanje. Njihov tekmec v osmini finala - tekmo bodo igrali v soboto - je bil znan sinoči po zadnji tekmi skupinskega dela. V slovenski vrsti sta se z učinkovitostjo izkazala Tonček Štern in Klemen Čebulj, ki sta dosegla po 15 točk, Jan Kozamernik jih je prispeval 11, Alen Pajenk in Tine Urnaut pa po 6.

Nemci niso bili dorasel tekmec

Čeprav je Slovencem v tekmi z Nemci uvrstitev med 16 najboljših zagotavljal že en sam osvojen niz, so zaigrali na vso moč in tekmeca prekašali v vseh odbojkarskih prvinah. Nemci tokrat niso bili dorasel tekmec, bili so nebogljeni. Naši fantje so z zanesljivo igro osvojili uvodni niz, nato pa nadaljevali odlično predstavo v drugem, v katerem so se Nemci še najbolj upirali. V tretjem so postavili piko na i odlični predstavi. Nazadnje so se slovenski in nemški odbojkarji pomerili v lanski ligi narodov, ko so bili Nemci v Riminiju boljši s 3:1.

Tonček Štern je bil ob Klemnu Čebulju naš najbolj učinkovit napadalec.  
Robert Balen

Po tekmi je bilo v slovenskem taboru zelo veselo. "Zadovoljen sem s tem, kako so fantje igrali, vendar pa sem prepričan, da lahko prikažemo še več. Lahko sicer rečem, da iz tekme v tekmo rastemo, a želim, da je raven igre še višja. Nemčija ima tehnično dobro in telesno odlično pripravljeno reprezentanco, ima igralce, ki so v določenih trenutkih sposobni preobrniti potek igre, in to se je zgodilo v drugem nizu. V takih trenutkih je treba ostati miren, se vrniti k osnovam in zaustaviti nalet nasprotnika. V prejšnjih tekmah nam to ni uspelo, tokrat smo odigrali dobro. Rad bi še povedal, da ima Slovenija izjemne navijače. Brez besed sem, to je nekaj neverjetnega. Presrečen sem, da lahko vse to doživljam kot selektor slovenske reprezentance," je žarel Gheorghe Cretu.

Navijači sedmi igralec

Slovenski odbojkarji so tudi tokrat imeli na svoj strani sijajne navijače. "Menim, da so nas ponesli do zmage, nenadejano prepričljive. Upam, da bo tako tudi naprej. Od prve do zadnje točke smo pokazali zares kakovostno predstavo, na zelo visoki ravni. Tokrat smo bili v vseh prvinah, od servisa, sprejema, obrambe, do bloka, odlični, tudi v napadu nismo storili veliko napak. Nemcem nismo pustili dihati. Če bomo tako igrali še naprej, se nimamo česa bati. Prav vseeno nam je, s kom bomo igrali v osmini finala," je dejal Tonček Štern. Z njim se je strinjal Jani Kovačič: "Naša igra je bila tokrat vrhunska. Nemci so bili zelo pod pritiskom, saj jim nismo pustili, da razvijejo svojo igro. Bili so nesproščeni in niso pokazali takšne igre, kakršne so sposobni. Prav tako smo imeli na svoji strani izjemno občinstvo, tako kot vselej doslej. Bilo je naš sedmi igralec. Upam, da bodo Stožice polne tudi na naslednjih tekmah."

Nekoliko drugačen pogled na tekmo je imel Dejan Vinčić. "Malo mi gre v nos tole slavje ob koncu. Dobro, razumem navijače, ampak mi zaenkrat nismo naredili še ničesar. Uvrstili smo se v osmino finale, to je bil naš osnovni cilj, a kakšen poseben uspeh to še ni. Zdaj bo za nas vsaka tekma finale, za vsako naslednjo vemo, kaj nam prinaša in kaj nam vzame. Veseli me, da smo tokrat pokazali vrhunsko igro, se držali taktičnih navodil selektorja. V bloku smo bili fenomenalni, dobro brali nasprotnikovega podajalca, v obrambi pa borbeni. Pokazali smo zelo zelo dobro predstavo. Zdaj je važno, da se spočijemo, ohladimo glave in naprej po začrtani poti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta