Nogometno SP: Nizozemci neprepričljivi, a učinkoviti

mark
21.11.2022 20:39

Trije streli v okvir gola so bili dovolj, da je z 2:0 padel Senegal

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Debitant na nizozemskem golu Andries Noppert se afriškim prvakom ni pustil premagati. 
EPA

Zdelo se je že, da se druga tekma uvodnega kroga v skupini A ne bo spremenila v kaj več kot idealno spremljavo za popoldanski dremež. Že res, da sta bila na igrišču ne ravno napolnjenega stadiona Al Thumama v Dohi glavna kandidata za preboj v osmino finala svetovnega prvenstva, a ne Nizozemska ne Senegal nista želela preveč tvegati. Trikratni finalisti SP so v finišu dvoboja le potrdili vlogo favorita, se z zmago z 2:0 na vrhu skupine pridružili Ekvadorju, ki je v nedeljo z istim rezultatom ugnal Katar.

V prvem polčasu je bila še najlepša tista priložnost, ki je sploh ni bilo. Nizozemska je izpeljala hiter protinapad, Frenkie de Jong je imel zaključek na desnici, a je pretiraval s preigravanjem in senegalska obramba je akcijo prekinila še pred strelom. Afriški prvaki, ki jim je poškodba tik pred prvenstvom vzela prvega zvezdnika Sadia Maneja, so bili v drugem polčasu nevarnejši. Najstarejšemu selektorju na prvenstvu, 71-letnemu Nizozemcu Louisu Van Gaalu, se je tveganje z izbiro poveljnika obrambe izplačalo. Vratar Andries Noppert, debitant ne le na svetovnih prvenstvih, ampak kar v izbrani vrsti, se ni pustil premagati, ko so s streli poskušali Boulaye Dia, Idrissa Gueye in Pape Gueye.

Vratar Senegela Eduouard Mendy ni imel te sreče. Član Chelseaja je prepozno krenil po žogo, ko je de Jong poslal predložek v kazenski prostor, prehitel ga je krilni napadalec Cody Gakpo in z glavo pospravil žogo v mrežo. Član PSV-ja je bil natančen v 84. minuti. Prvi strel v okvir gola je bil dovolj, da je Nizozemska ulovila vodstvo. Reprezentanca, ki je izpustila SP v Rusiji, na zadnjem evropskem prvenstvu pa izpadla v osmini finala, morda ni bila najbolj prepričljiva, je pa bila učinkovita. Globoko v sodniškem podaljšku je po protinapadu, ki ga je začel kar vratar Noppert, postavila končni rezultat. Mendy je še ubranil strel Memphisa Depaya, a bil nemočen, ko je do odbitka pritekel Davy Klaasen. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta