Novi mariborski golgeter se bo za mesto v ekipi boril z Aubameyangom, proti Celju pa napoveduje zmago

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.10.2024 19:15

Pred nedeljskim štajerskim derbijem med Mariborom in Celjem, ki se bo v Ljudskem vrtu začel ob 17.30, je za medije spregovoril Orphe Mbina, ki je bil po dobrih igrah v vijoličastem vpoklican v reprezentanco Gabona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Orphe Mbina je na zadnjih šestih tekmah za Maribor dosegel pet golov in bil znova povabljen v repreznetanco Gabona.
Sašo Bizjak

Ko je Ljudski vrt zapustil Arnel Jakupović, je v napadu vijoličastih nastala vrzel. Vprašanje, kdo bo Avstrijca z bosanskimi koreninami nadomestil, je hitro dobilo odgovor. Na zadnjih šestih tekmah vijoličastih je pet golov dosegel Orphe Mbina, ki se je pod Kalvarijo v zameno za odškodnino poleti preselil iz Nimesa. Po šestih letih igranja v Franciji je prišel v novo okolje, kjer je potreboval nekaj časa za prilagoditev, zdaj pa si je z dobrimi igrami v vijoličastem prislužil ponoven vpoklic v reprezentanco Gabona, za katero je že igral trikrat. 

"Zdaj sem tukaj več kot dva meseca in se počutim zelo dobro. Potreboval sem sicer nekaj časa, da sem se prilagodil na življenje v mestu, na klub. Zame je bilo prvič, da sem zapustil Francijo, zato je moralo miniti nekaj časa za prilagajanje. Gre za različne dejavnike, povezane ne le z nogometom, ampak tudi s podnebjem, jezikom, načinom življenja ... A vse poteka, kot mora," pravi napadalec, ki je za Gabon debitiral pred dobrim letom, za Nimes pa je na 34 tekmah dosegel dvanajst golov in osem asistenc.

Na tiskovni konferenci pred tekmo s Celjani je na vprašanja odgovarjal v francoščini, zato je bila na medijskem terminu prisotna tudi prevajalka, toda Mbina pravi, da pri komunikaciji s soigralci nima težav. "Moja angleščina ni brezhibna, a je dovolj dobra, da se lahko sporazumevam s trenerjem in soigralci. Za podrobnejša navodila sta mi v pomoč Jan Repas, ki mi prevaja med tekmami, ker zna francosko in mi je blizu na igrišču, med premori, ob prekinitvah, pa tudi Ažbe Jug," je razkrila Mbina.

K 16-kratnim slovenskim prvakom je Mbina prišel v zameno za odškodnino. Portal Transfermarkt navaja, da so vijoličasti za gabonskega napadalca Nimesu plačali 300 tisoč evrov, kar je eden višjih zneskov, ki jih je klub plačal za igralca. Ta ima z vijoličastimi visoke cilje. "Želim si, da bi postali državni prvaki, to je najpomembnejše. Seveda si vsak igralec želi čim več minut na igrišču. Rad bi prispeval svoj delež k moštvenim uspehom z goli, a tudi če ne bom zadel in bomo zmagovali ter na koncu sezone osvojili prvo mesto, bom neizmerno vesel," pravi strelec petih prvenstvenih golov na zadnjih petih tekmah, ki v prvi ligi gol doseže na vsakih 112 minut. 

Mariborčane v nedeljo čaka obračun s Celjani, ki so vijoličaste pred kratkim premagali v zaostali tekmi drugega kroga. "Priprave potekajo po ustaljenem ritmu. Delamo zavzeto, z veliko mero zbranosti in v dobrem ozračju po zadnjih zmagah. Trudimo se čim bolje izpolniti trenerjeve zahteve, izpeljati vse zadeve na igrišču. Verjamem, da nam bo uspelo. Ni minilo veliko časa od zadnjega medsebojnega obračuna, ko smo izgubili. Na tem spoznanju bo temeljil le še dodaten motiv za našo dobro predstavo," pogleduje proti štajerskemu derbiju.

Po tekmi 11. kroga prve lige se bo Mbina pridružil reprezentanci Gabona. Glede na njegovo dobro formo iz zadnjih tednov smo ga vprašali, ali za mesto v ekipi konkurira prvemu zvezdniku ekipe Pierru-Emericku Aubameyangu. "Občutek, ko lahko predstavljaš svojo državo, je vedno najlepši. Zelo sem vesel, da sem se z igrami v Mariboru vrnil v državno selekcijo. To bo v prihodnje le še dodaten motiv zame. Razumljivo je Aubameyang v prednosti v konici napada, o tem ni nobenega dvoma, si bom pa na treningih prizadeval, da bi si po vpoklicu prislužil zaupanje selektorja tudi na igrišču. Toda o reprezentanci od ponedeljka, do nedelje velja popolna osredotočenost na tekmo s Celjem," odgovarja Mbina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta