(FOTO) Pokalni praznik v Marjeti: Vijoličasti zanesljivo naprej, a rdeče-beli niso razočarali

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
25.09.2024 19:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Že takoj po izvozu z avtoceste je velik plakat vabil na tekmo. Takoj za krajevno tablo se je sicer pojavila zapornica, a so bili pred njo ustrežljivi reditelji, ki so s prijaznimi navodili poskrbeli, da pot do parkirišča ni bila dolga. Pa čeprav je bilo treba do njega po obvozu. Za nogometni praznik je pač vredno zapreti tudi glavno cesto. V Marjeti na Dravskem polju so se z vso resnostjo lotili organizacije spektakla, tekme drugega kroga pokala Slovenije proti Mariboru.

Cel kraj se je zbral v športnem parku. Eni so igrali, drugi skrbeli, da je vse teklo, kot mora, preostali pa so navijali. Debelo uro pred tekmo je ob igrišču že dišalo po dobrotah z žara, stojnice z okrepčili so hitro našle goste. Ob športnem je bil to tudi kulinaričen dogodek. Ob igrišču so se gostitelji več kot izkazali. Na igrišču pa … Rezultatskih ciljev si, razumljivo, v Marjeti niso postavili, že pred tekmo jim je bilo bolj ali manj jasno, da se bo njihova pot v pokalu Slovenije končala. Da se predstavi v čim lepši luči, je bil cilj ekipe, ki sezone v svoji ligi, prvi mariborski medobčinski ligi, v četrtem rangu slovenskega nogometa, sicer ni začela najbolj spodbudno - po štirih krogih je z eno točko na dnu 12-članske lige. 

Sašo Bizjak

Predsednik je ostal v civilu

V vlogi absolutnega favorita je bila z devetimi naslovi še vedno najuspešnejši klub v tem tekmovanju. Ne le zaradi tega, ker trener ni mogel računati na vse igralce. Prvi mož kluba, sicer osrednji branilec je ostal v civilu. "Ne gre, ne morem igrati, organizacije je preveč," nam je odgovoril Domen Žunkovič. Mladi predsednik kluba je bil raje ob igrišču, z navijaškim šalom okoli vratu je spodbujal svoje soigralce. Pa to še zdaleč ni bila edina spodbuda, ki so jo imeli nogometaši z Dravskega polja. 

Že vsak sprehod čez sredino igrišča nogometašev v rdeče-belem je bil pospremljen z bučnimi aplavzi. Prav dosti takih akcij ni bilo, so pa člani Marjete vseeno opozorili prvoligaša, da lahko tudi četrtoligaš izkoristi kakšno nepozornost. Denimo v finišu prvega polčasa, ko je s strelom z razdalje poskusil Nejc Ekart. No, takrat je bilo mesto med 32 najboljšimi ekipami v pokalu že rezervirano za Maribor. "Pred tekmo smo se vsi zavedali, da igramo proti najboljši ekipi v Sloveniji. Nismo se kaj ekstra pripravljali, že to, da igraš proti Mariboru, je dodatna motivacija. Prišli smo uživat, igrat nogomet, koliko se le da, pokazat srce in željo," je o ciljih Marjete dejal njen osrednji branilec Aleksander Narić.

Sašo Bizjak

Favorit izkoristil tremo

Čeprav je trener Ante Šimundža premešal prvo enajsterico, vanjo uvrstil tudi 16-letnega bočnega branilca Žana Meška in leto dni starejšega vezista Nika Osterca, so bili vijoličasti učinkoviti. Najprej z glavo. Orphe Mbina je poskrbel za vodstvo, branilec Bradley M'Bondo ga je oplemenitil. Ko je v 14. minuti Gregor Sikošek izkoristil podajo Karola Borysa in zadel za 0:3, je bilo jasno, da senzacije v Marjeti ne bo. Je pa zaostanek nekoliko zbudil gostitelje, ki so zaigrali pogumnejše in tudi zaradi nekaj uspešnih posredovanj vratarja Damjana Prinega večji del prvega polčasa uspešno odbijali napade 16-kratnih slovenskih prvakov. "Prvih 15 minut je bila trema, nekaj nervoze je bilo. Ko smo malo bolj agresivno stopili, začeli teči in 'tepst', je bilo precej boljše. V drugem polčasu smo bili disciplinirani, organizirani. Vsa čast ekipi za vse!" je o spremenjenih razmerjih moči na igrišču dejal Narić.

Vmes so se navijači – 2000 so jih prešteli organizatorji - bratili. Viole so začele, pristaši Marjete nadaljevali. "Maribor, šampion!" se je slišalo tudi v tem delu Podravja. "Danes za Marjeto, jutri za Maribor," je bil slogan, ki so si ga izbrali domačini. Navijaške preference so pač jasne, ob rdeče-belih prebivalci Marjete in okoliških vasi navijajo tudi za vijoličaste. Ti so v zaključku prvega polčasa, ko se je že spuščal mrak, še enkrat udarili. Sheyi Ojo se je podpisal pod svoj prvenec za Maribor, nekdanji član Liverpoola je zadel za 0:4.

Sašo Bizjak

Kje je VAR?

V drugem polčasu, ko je Šimundža ponudil prve minute v članski ekipi še 18-letnemu Antoniu Sinkoviću, se je enosmerni promet prekinil. Tudi Marjeta je dočakala svojo priložnost. In jo izkoristila! Po podaji s prostega strela je bil pred vratarjem Mennom Bergsnom, ki je tokrat na čelu mariborske obrambe zamenjal Ažbeta Juga, najbolj spreten Domen Kočevar. 25-letnik je z bližine pospravil žogo v mrežo. A veselje gostiteljev je hitro prekinila piščalka. Sodniška ekipa z Miho Kampletom na čelu je ocenila, da je bil napadalec Marjete v prepovedanem položaju. "Kje je VAR?" so se spraševali kibici ob slačilnici. No, bolj šalili, saj so dobro vedeli, da si v tem delu tekmovanja sodniki še ne morejo pomagati s tehnologijo. "Jaz bi rekel, da ni bil, a najboljše se bo videlo na kameri. Škoda. Fajn je zabit Mariboru, a tudi 4:0 ni tako slab rezultat," je po tekmi dejal Aleksander Narić.

Do konca tekme si gostitelji niso več privoščili zdrsa v obrambi, Maribor prednosti iz prvega polčasa ni oplemenitil. So pa bili štirje komadi iz prvega polčasa dovolj, da se je kot tretji predstavnik mariborske medobčinske zveze pridružil Račam in Dobrovcam v šestnajstini finala pokala Slovenije. Marjeti pa bodo ostali spomini. Na nogometni praznik in na polčas, ko so bili njihovi fantje enakovreden tekmec velikanu.

Sašo Bizjak

O mladincih bo še razmislil

"To je res bil praznik nogometa. To so si ljudje, ki delajo za klub, tudi zaslužili. Rad bi se zahvalil gostujoči ekipi. Maribor je največji klub v Sloveniji. Tudi njihovi navijači so pripravili lepo vzdušje. Pa tudi naši navijači so pokazali, da se lahko zberemo v res lepem število. Vse igralce bi pohvalil. Pokazali so, da se tudi z Mariborom da igrat. Upali so si igrati," je bil kljub porazu zadovoljen predstavnik domače ekipe Matej Kirbiš.

Pa gosti? "Napredovali smo, dosegli smo, kar smo želeli. Bil je lep dogodek za Marjeto, izredno ponosni smo, da smo lahko prišli sem in privabili tako lepo število gledalcev," je o bitki za šestnajstino finala dejal trener Maribora Ante Šimundža. Pomlajena ekipa si ni privoščila spodrsljaja. "Namen je bil napredovat. Pa trudi to, da se mladi igralci, ki si to zaslužijo, priključijo. Osterc in Meško sta odigrala po 90 minut, Sinković je vstopil. To je praksa, ki se bo nadaljevala tudi v prihodnje," je napovedal Šimundža. Bo ta trojica po tem, kar je pokazala v Marjeti, še debelejše obkrožena v njegovi beležki? "Dajmo malo premislit, pogledat tekmo. Je pa prvi vtis pozitiven," je ostal skrivnosten šef vijoličaste slačilnice.

Saso Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta