Novi svetovni prvak: Že en naslov je neverjeten, pet pa ...

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
15.08.2022 17:01

Dve dirki pred koncem sezone je Tim Gajser še petič osvojil naslov svetovnega prvaka, četrtič v MXGP, potem ko mu je na VN Finske zadostovalo šesto mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tim Gajser je osvojil polovico vseh dirk v letošnji sezoni - končno zmagoslavje je zato bilo le še vprašanje časa.
Hrc Honda

Ni mu bilo treba voziti na vso moč, Tim Gajser je tudi s šestim mestom (šesti v prvi vožnji, sedmi v drugi) na VN Finske postal svetovni prvak - še četrtič v elitnem razredu motokrosa MXGP, petič skupno (z naslovom v nižji kategoriji MX2). Še preden bo dopolnil 26 let, kar se bo zgodilo 8. septembra, si je tako Makolčan, ki zdaj živi v Framu, podelil rojstnodnevno darilo; uvrstitev med štiri najboljše motokrosiste vseh časov - tako v elitnem razredu kot v vseh kategorijah skupaj. V skupnem seštevku naslovov v vseh razredih so pred njim le Belgijec Stefan Everts z desetimi, lani upokojeni Italijan Antonio Cairoli z devetimi in Belgijec Joel Roberts s šestimi naslovi. Samo v najmočnejšem razredu jih imata Everts in Cairoli po sedem, Belgijec Roger De Coster pa pet.

Gajserju je do naslova prvaka uspelo priti že dve dirki pred koncem. Jasno, ko pa je v tej sezoni dominiral in zabeležil osem zmag na dirkah za veliko nagrado oziroma 13 zmag v posamičnih vožnjah (ena dirka je sestavljena iz dveh voženj, op.p.). S tem si je ekspresno nabral visoko prednost in končno zmagoslavje je bilo le vprašanje časa. Potem ko je Gajserjev edini preostali konkurent za naslov Jeremy Seewer na Finskem osvojil skupno drugo mesto, je Gajserju zadostovalo šesto in sezone je zanj praktično konec, medtem ko se drugi, slabše rangirani dirkači še vedno na polno borijo za pogodbe in sedeže v prihodnji sezoni.

Nervozen pred uspehom

Gajser je po dirki slavil s svojo ekipo, njeni člani so si v boksih v zadnjem krogu že oblekli bele majice z napisom svetovni prvak 2022. "Neverjetno! Že če osvojiš enega, je to izjemen dosežek, jaz sem zdaj pri petih. To je res nekaj izjemnega ... Priznam, da sem bil kar nervozen, moram pa se zahvaliti tudi vsem, ki so mi stali ob strani, vsem v ekipi, mojemu dekletu, prijateljem in vsem v domovini. Hvala!" je v prvi izjavi takoj po koncu dirke dejal vzneseni šampion. "Kakšen dan! Res je, da nisem peljal najbolje, a naredil sem tisto, kar sem moral. Dosegel sem tisto, kar sem si želel pred dirko. Pet naslovov prvaka, kar ne morem verjeti, nisem še prav dojel tega. Hvala še enkrat vsem, tudi zvestim navijačem, ki me spremljajo po vsem svetu. Zame je to res poseben trenutek in presrečen sem," pa je nato misli poskusil strniti še za spletno stran svoje ekipe Honda. "Res sem vesel za Tima. Postal je prvak že nekaj dirk pred koncem. Res trdo dela in si to zasluži. Tudi ekipi Honde gre velika zahvala, vse leto so trdo garali vsak dan. Ni bilo lahko, a niti za sekundo nismo nehali delati in zdaj se kažejo rezultati," pa je dejal vodja Hondine ekipe Marcus Pereira de Freitas.

S tem je zaključena letošnja misija, ki jo je Gajser začel z mislijo na peti naslov prvaka. Lani se mu je ta izmuznil na zadnji dirki v Mantovi, potem ko je slovenski dirkač nenamerno, zaradi trčenja sekal uvodni ovinek v prvi vožnji in bil za to strogo kaznovan s pribitkom pri rezultatu. Takrat je slavil Nizozemec Jeffrey Herlings pred Francozom Romainom Febvrejem, Gajser je končal kot tretji dirkač sezone. A že takrat je napovedal, da bo v novi sezoni drugače. In napoved je tudi uresničil.

Lanska rivala ustavile poškodbe

Letošnja sezona se je začela neobičajno zgodaj, že februarja, med sezono pa so organizatorji še nekajkrat prilagajali koledar in odpovedali nekaj dirk, med drugim zaradi vojne v Ukrajini tudi rusko v Orljonoku, ki sicer slovenskemu dirkaču zelo ustreza. A vse to slednjega ni zmedlo. Začetek sezone je bil vrhunski. Gajser je takoj pokazal, da ga zanima le naslov prvaka - že od začetka je nizal zmage in uvrstitve na zmagovalni oder ter se nemudoma prebil na vrh skupnega seštevka, ki ga ni več izpustil iz rok. Kmalu se je tudi pokazalo, da pravih tekmecev v tej sezoni pravzaprav ne bo imel.

Lanski svetovni prvak Herlings se je namreč med pripravami na letošnjo sezono poškodoval. Izkazalo se je, da je poškodba stopala tako huda, da je potreboval več operacij, prave vrnitve pa sploh ni bilo in je tako izgubil vso sezono. Le malo bolje se je godilo Febvreju, ki je prav tako začel poškodovan, a se sredi sezone le vrnil, seveda pa ni mogel več poseči v boj za skupno zmago.

Neulovljiv po seriji zmag

Na začetku se je tako zdelo, da bosta še najbližje mlada aduta Jorge Prado in Maxime Renaux. Slednji je prišel kot svetovni prvak razreda MX2, a je bil preskok zanj vsaj v prvi sezoni še prevelik zalogaj. Potem ko je Gajser zmagal na uvodni dirki v Veliki Britaniji, pa nato še v Mantovi in v Argentini, je bilo že jasno, da bi to lahko bila njegova sezona. Sledile so še zmage v Trentinu, Maggiori, Latviji in Nemčiji ter konec junija še v Indoneziji, kar je bila njegova zadnja zmaga v sezoni. A takrat je imel že takšno prednost (125 točk), da je bilo jasno, da mu naslov ne more več uiti, če ne bo česa zares nepričakovanega ali kakšne poškodbe.

Tako niti malo slabše nadaljevanje - v Lommelu je bil le sedmi - ni ogrozilo poti do skupne zmage. Prvo priložnost za naslov je imel Gajser že prejšnji teden na Švedskem, drugo, bolj realno, minuli vikend v Hyvinkääju. Tam je s šestim mestom dobil ravno toliko točk, kot jih je potreboval. Dve dirki pred koncem ima tako neulovljive 104 točke naskoka in je uspešno postavil piko na i novemu zmagovitemu poglavju v karieri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta