Novinec v Ljudskem vrtu: Nekoč so ga klicali Gerrard, zdaj bo pomagal vijolicam

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
26.07.2022 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav še nima pravice nastopa, se je Vladan Vidaković (v ospredju) že pridružil novim soigralcem na letu v moldavsko prestolnico. 
Andrej Petelinšek

Nov obraz se je pojavil na letališču, ko so se nogometaši Maribora odpravljali na povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Šerifu iz Tiraspola. Triletno pogodbo z vijoličastimi je podpisal vezist Vladan Vidaković. Da bi čim bolje spoznal nove soigralce, se jim je pridružil že na evropskem gostovanju, čeprav v Kišinjevu še ne bo imel pravice nastopa. Z novincem v vrstah 16-kratnih slovenskih prvakov smo se pogovarjali med letom v moldavsko prestolnico. "Vse se je zgodilo v treh dneh. Toliko je trajalo od trenutka, ko sem izvedel, da je Maribor zainteresiran zame, do podpisa pogodbe. Srečen sem, da je prestop zaključen in da sem tukaj," nam je povedal 23-letnik, ki je zadnje tri sezone preživel pri Spartaku iz Subotice.

Kaj ste v teh treh dneh izvedeli o Mariboru? Ste si nabrali dovolj informacij?

"Ja, pozanimal sem se pri dveh prijateljih, ki sta igrala za Maribor, Đorđeju Ivanoviću in Saši Ivkoviću. O klubu in mestu sta mi povedala vse najboljše. Tudi zaradi tega sploh ni bilo dileme, ali naj pridem ali ne."

Sezono ste začeli pri Spartaku, igrali v prvih dveh krogih srbske lige, ko je prišla na vrsto tretja tekma, pa ste bili že na poti v Maribor.

"Ravno tretjo tekmo je Spartak igral v Novem Sadu, od koder prihajam. Malo mi je sicer žal, da nisem mogel igrati v domačem mestu, ampak takšne priložnosti se ne izpušča. Vesel sem, da sem zdaj član Maribora."

S čim vas je prepričal športni direktor Marko Šuler?

"Zagotovo je to pravi klub zame, idealen za stopiti stopničko višje v karieri. Naslov slovenskega prvaka in igranje v Evropi sta zagotovo plus. S komerkoli sem se pogovarjal, so imeli vsi le pohvalne besede. Res gre za dobro organiziran klub, ki ima fantastične pogoje za delo. Ne vidim razloga, zakaj se ne bi vklopil v moštvo."

Maribor je iskal defenzivnega zveznega igralca. Kakšen stil igre lahko pričakujemo od vas?

"V večjem delu svoje kariere sem igral na položaju zadnjega zveznega. Nekajkrat sem se, če je bila potreba, premaknil bolj naprej, a najbolje se počutim v centralnem delu. Imam višino, v skoku lahko veliko doprinesem ekipi. Upam, da se bom izkazal na tekmah."

Torej se že veselite prekinitev, standardnih položajev?

"Ja, to so odlične priložnosti zame. Po kotih in predložkih s prostih strelov sem lahko nevaren."

Prihajate kot zamenjava za Antoineja Makoumbouja, ki je v letu dni pustil kar globok pečat v Mariboru. Kako se počutite v tej vlogi?

"Bral sem, da je Makoumbouju uspel transfer v Italijo, kjer mu želim vso srečo. Od novih soigralcev sem slišal, da je veliko pomenil v zvezni vrsti, da ima kvaliteto, jaz pa upam, da ga bom lahko dostojno zamenjal."

Ste si že ogledali kakšno tekmo novega kluba? Kje mu lahko pomagate?

"Ko mi je bilo rečeno, da se Maribor zanima zame, je bila ravno prva tekma proti Šerifu. Pogledal sem si to tekmo, spremljal sem tudi tekmo v Ljudskem vrtu proti Gorici. Šef ima postavljen sistem, ekipa ve, kaj mora delati. Poskusil bom čim prej ujeti priključek."

Soigralce ste že spoznali?

"Ekipa me je zelo lepo sprejela. Prvega sem spoznal Nemanjo Mitrovića, predstavil mi je vse stvari, mi rekel, da je tu zame, če bom potreboval pomoč. Tudi na letališču sem se pogovarjal z Rokom, Žugijem, Mirkom … Dobri fantje so, verjamem, da se bom hitro vklopil v ekipo."

V Kišinjevu še ne boste imeli pravice nastopa. Vas kaj srbijo pete, da bi vseeno pomagali na igrišču?

"Seveda mi je žal, da še ne morem kar takoj nastopiti. Do zdaj še nisem imel priložnosti, da bi igral na evropskih tekmovanjih, zato je to moja velika želja. A mimo procedure ne moremo, klub me ni mogel registrirati za drugo tekmo, a takoj, ko se odpre možnost, bo, verjamem, vse v redu."

Do zdaj ste igrali le v Srbiji, pred Spartakom ste bili v Hajduku iz Kule, Voždovacu in Radničkem iz Obrenovca. Maribor bo vaša prva izkušnja v tujini.

"To je novost zame, nisem še bil v tujini, a takšen je šport, s katerim se ukvarjamo, takšno je življenje nogometaša. Upam, da se bom čim prej navadil na nogomet v Sloveniji in na življenje v Sloveniji."

V prejšnji sezoni ste se s Spartakom borili za obstanek med srbskimi prvoligaši, zdaj pa prihajate v klub, kjer je prvo mesto praktično nuja.

"Ja, po spletu okoliščin smo se spomladi znašli pod pritiskom, da obstanemo v ligi, kar smo na srečo kluba naredili. Vem, da so pričakovanja v Mariboru drugačna. Tu se pričakuje, da dobiš vsako tekmo. To je drugačna vrsta pritiska in novost zame, a Maribor si zasluži, da je prvak Slovenije in igra evropske tekme. Cilj je, da si izborimo skupinski del v Evropi. To bi največ pomenilo za klub. V prvenstvu pa je treba ubraniti naslov. Želim si, da postanem igralec, na katerega se lahko soigralci zanesejo in ima zaupanje v moštvu."

V Mariboru ne boste zapolnili kvote tujcev. Imate tudi hrvaško državljanstvo.

"Res je. Rojen sem v Novem Sadu, mama pa prihaja iz vasi Borovo pri Vukovarju. Ko sva se z bratom rodila, nama je uredila domovnico, da imava tudi hrvaško državljanstvo. Po vstopu Hrvaške v EU je to velika prednost."

Partizan ali Crvena zvezda?

"Nisem tako velik navijač. Ko sem bil otrok, me je oče včasih peljal na tekme Partizana, gledal pa sem tudi Zvezdo v Evropi. Sicer pa imam najraje Liverpool. Ta ljubezen traja že od otroštva. Že v mlajših selekcijah me je trener klical kar Gerrard. On je moj najljubši igralec, največji vzornik."

Torej lahko v Ljudskem vrtu pričakujemo novega Stevena Gerrarda?

"Upam. Veliko njegovih tekem in posnetkov sem si ogledal, všeč mi je njegov stil igre – čvrstost v duelih in zanesljivost, ko imaš žogo, njegove dolge podaje se bile poezija … Potrudil se bom, da odigram čim bolje. Bodo pa moje prve naloge v obrambi."

Tekmo boste spremljali s tribune, a kaj pričakujete od dvoboja proti Šerifu?

"Zagotovo ne bo niti malo lahko, Šerif ima dobro ekipo, v prejšnji sezoni je igral v ligi prvakov, premagal Real. Mislim pa, da imamo tudi mi kvaliteto, domov se lahko vrnemo z zmago."

Evropo boste zagotovo okusili, saj ima Maribor, če mu spodleti na poti v ligo prvakov, že zagotovljena popravna izpita v evropski ligi in konferenčni ligi.

"Nisem še igral v Evropi. To je drug nivo, druga dimenzija – še posebej na domačem stadionu, ko pridejo navijači. Videl sem, da je bil na prvi tekmi proti Šerifu stadion skoraj poln. To mi kot igralcu veliko pomeni. Seveda pa upam, da bomo tudi v tretjem krogu še v igri za ligo prvakov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta