(OCENE IGRALCEV) Ekipa, ki je priborila Euro 2024

Miha Dajčman Miha Dajčman
21.11.2023 20:35

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Nemčiji je za Slovenijo igralo 26 nogometašev, trije na vseh tekmah, le en je imel polno minutažo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Jaka Bijol, 24 let, 10 nastopov, 846 minut, 1 asistenca

V celoti ni odigral le domače tekme s San Marinom, ko je bil zamenjan zaradi poškodbe. Na mestu osrednjega branilca se je dobro znašel v sodelovanju z različnimi igralci. Postal je eden od vodij reprezentance, na Finskem mu je bil nadet kapetanski trak. V dresu Slovenije je potrdil dobro klubsko formo.

Robert Balen

Miha Blažič, 30 let, 6 nastopov, 378 minut

Kvalifikacije je začel s poškodbo na tekmi v Astani, zaradi katere je bil nekaj časa odsoten z igrišč. V začetno enajsterico Slovenije se je vrnil na zadnjih štirih tekmah kvalifikacij, ko je uredil tudi klubski status, in upravičil zaupanje strokovnega štaba.

Erik Janža, 30 let, 6 nastopov, 498 minut, 2 gola

Po dobrih igrah na Poljskem se ga je dolgo omenjalo kot potencialnega kandidata za rešitev na levem boku, kjer je imela Slovenija nekaj težav. Po dolgih letih se je vrnil v reprezentanco in izkoristil priložnost. Napake je uspešno reševal, njegovi predložki so bili nevarni, dosegel je tudi dva gola.

Žan Karničnik, 29 let, 10 nastopov, 868 minut, 1 gol, 2 asistenci

V San Marinu je dosegel gol in dve podaji ter bil izbran v najboljšo enajsterico kroga v kvalifikacijah za Euro. Tihi delavec na igrišču je od avgusta 2021 standardni član izbrane vrste, v tem letu pa je selektorju ponujal rešitev za stabilnost tako na položaju levega kot desnega bočnega branilca.

Robert Balen

Petar Stojanović, 29 let, 9 nastopov, 774 minut, 1 gol, 3 podaje

Za Slovenijo ne igra več na svoji primerni poziciji, a je v drugi vlogi nepogrešljivi del ekipe. Pogumen je v napadalnih akcijah, navdušuje z borbenostjo, s katero dvigne ekipo in zakrije pomanjkljivosti na krilu. Ob uspehu reprezentance, v kateri je že devet let, mu je vidno odleglo. Lahko je še boljši, a bo moral rešiti klubsko kariero.

Jan Oblak, 30 let, 8 nastopov, 720 minut

Kapetan je na štirih tekmah od osmih v kvalifikacijah ohranil mrežo nedotaknjeno. Zaradi poškodbe vratu je izpustil dve tekmi, ko je Slovenija izgubila proti Finski in remizirala z Dansko. V igro in slačilnico vnaša prepotrebne izkušnje in mir, je vodja, ki v ospredje stopi predvsem na igrišču.

Robert Balen

Adam Gnezda Čerin, 24 let, 10 nastopov, 900 minut, 1 gol, 3 asistence

Glavni motor slovenske izbrane vrste na sredini igrišča je mnogokrat spregledan, statistike analitičnih programov pa govorijo njemu v prid. Matjaž Kek si Slovenije brez Gnezde Čerina bržkone trenutno ne predstavlja. S prostega strela je dosegel pomemben gol v Belfastu.

Timi Max Elšnik, 25 let, 8 nastopov, 595 minut

Z dobrimi predstavami v klubu si je priboril mesto v začetni enajsterici Slovenije. Kvalifikacije je začel na klopi, nato pa tvoril uspešen tandem z dolgoletnim soigralcem v mlajših reprezentančnih selekcijah Gnezdo Čerinom. V ekipo je vnesel potrebno hrabrost in zanos, zagotovo pa bi se še bolje odrezal z več močnimi klubskimi tekmami v nogah.

Robert Balen

Jan Mlakar, 25 let, 8 nastopov, 592 minut, 1 gol

Hkrati z njegovo spremembo igralnega mesta v klubu je bil tudi v reprezentanci iz napada prestavljen na krilo. Več je moral teči, delati v obrambi in garati, kar mu je uspelo. Med kvalifikacijami je Hajduk zamenjal za Piso, njegovega doprinosa Sloveniji pa to ni omajalo, še povečal ga je.

Andraž Šporar, 29 let, 7 nastopov, 551 minut, 3 goli, 3 asistence

V preteklosti pričakovanj v reprezentančnem dresu ni upravičil, v sodelovanju z Benjaminom Šeškom pa je ponudil prav to, kar je njegov mlajši kolega potreboval. Proti Severni Irski je dosegel dva gola, proti Danski priboril točko, ob pomembni zmagi proti Finski je prispeval odlični podaji. Dobro se zaveda svoje vloge na igrišču in zunaj njega.

Robert Balen

Benjamin Šeško, 20 let, 9 nastopov, 754 minut, 5 golov, 2 asistenci

Ko je bil Šeško vroč in je dosegal gole, je Slovenija zmagovala. Čeprav v klubu ni v prvem planu, je za reprezentanco dal vse in igral tudi z okrvavljeno glavo. Postaja ljubljenec navijačev, naklonjenost pa vrača z mladostniško razigranostjo in ustrežljivostjo javnosti.

Robert Balen

Žan Vipotnik, 21 let, 8 nastopov, 288 minut, 2 gola, 1 asistenca

Po dobrih igrah v Mariboru je dobil reprezentančni vpoklic in zadel že na debiju v Astani. Dve tekmi je začel od prve minute. Tudi s pomočjo reprezentance je prišel do prestopa v Bordeaux. Hvaležen napadalec, ki je lahko hitro nevaren, hkrati pa je mladosten, robusten, prizemljen.

Benjamin Verbič, 29 let, 9 nastopov, 296 minut, 1 gol

Z golom na zadnji tekmi s Kazahstanom je kronal spoštljivo dolgo reprezentančno kariero, v kateri se je iz Stožic in drugih stadionov pogosto vračal razočaran, je dejal po uvrstitvi na Euro. Prebrodil je zasebno in nogometno krizo ter se v zameno za uspeh sprijaznil tudi z vlogo rezervista.

Robert Balen

Jasmin Kurtić, 34 let, 6 nastopov, 89 minut

Izkušeni lider slačilnice je bil del reprezentance tudi, ko je bil poškodovan in v klubu ni igral. Matjaž Kek je vedel, zakaj ga potrebuje. Namenjal mu je malo minut, a dovolj, da je s prisotnostjo 34-letnik, ki je za Slovenijo debitiral maja 2012, prispeval levji delež k uvrstitvi na veliko tekmovanje.

Sandi Lovrić, 25 let, 7 nastopov, 298 minut, 1 gol

V trenutnem sistemu Slovenije zanj ni dovolj prostora, reprezentanci pa lahko še veliko da, kot mu je v ligi narodov že uspevalo. Ko je igral, je večinoma upravičil pričakovanja. Nogometaš Udineseja bi lahko dodal vrednost Kekovi četi.

Igrali so še:

Jon Gorenc Stankovič (27 let, 5 nastopov, 117 minut), David Brekalo (24 let, 5 nastopov, 445 minut, 1 gol), Vanja Drkušić (24 let, 4 nastopi, 162 minut), Jure Balkovec (29 let, 5 nastopov, 196 minut), Miha Zajc (29 let, 4 nastopi, 210 minut), Žan Celar (24 let, 2 nastopa, 74 minut), Vid Belec (33 let, 1 nastop, 90 minut), Matevž Vidovšek (24 let, 1 nastop, 90 minut), Luka Zahović (28 let, 1 nastop, 18 minut), Andres Vombergar (29 let, 1 nastop, 58 minut), Tomi Horvat (24 let, 1 nastop, 8 minut). Vpoklicani so bili še: David Zec, Nino Žugelj, Žan Zaletel, Martin Turk, Aljaž Ivačič, Domen Črnigoj in Aljoša Matko.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta