Od izgubljenega položaja do naslova?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
20.10.2022 21:10

Francesco Bagnaia lahko v nedeljo ob 9. uri v Maleziji prvič postane svetovni prvak

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne le 14 točk prednosti, Bagnaia ima tudi najhitrejši motocikel v karavani.
EPA

Še sredi junija je bilo videti, da je njegova sezona izgubljena. Francesco Bagnaia je v nemškem Sachsenringu še drugič zapored zletel s steze, to je bil že njegov četrti odstop na uvodnih desetih dirkah, le dvakrat v tem času pa je stal na odru za zmagovalce. V skupnem seštevku ga posledično niti ni bilo med najboljšimi petimi, za vodilnim Fabiem Quartararojem pa je zaostajal za kolosalnih 91 točk. "V tem trenutku nisem ravno pozitivno naravnan. Poskusil ga bom ujeti, a to bo praktično nemogoče," je bilo slišati, kot da se je že sprijaznil z neuspešno sezono.

Štiri mesece oziroma osem dirk kasneje je 25-letni Italijan, ki je bil lani svetovni podprvak, na pragu naslova. V tem času je zabeležil štiri (zaporedne) zmage, še trikrat je stal na stopničkah in le enkrat odstopil. Kot bi preslikal konkurentovo prvo polovico sezone, je od začetka poletja vse šlo narobe aktualnemu prvaku Quartararoju - trikrat je odstopil, še enkrat kot 17. ostal brez točke, le enkrat v tem času pa je stopil na (drugo) stopničko odra za zmagovalce.

In tako je po letu 1993, ko je bil uveden aktualni točkovni sistem (25 točk za zmago, 20 točk za drugo mesto, 16 za tretje ...), Bagnaia poskrbel za (vsaj začasno) največji preobrat na vrhu skupnega seštevka. Doslej si je rekord lastil svetovni prvak iz 2020 Joan Mir, ki je nadoknadil 48 točk za - prav tako Quartararojem. A Pecco, kot je vzdevek Bagnaie, mora novi rekord še potrditi z naslovom prvaka.

Trenutno ima prednost 14 točk pred Francozom, do konca sezone pa sta še dve dirki. Do premiernega naslova v kraljevskem razredu MotoGP - v Moto2 ga je osvojil leta 2018 - lahko pride že v nedeljo (dirka se začne ob 9. uri po slovenskem času) v malezijskem Sepangu. S kakšnim rezultatom bi mu uspelo? Če zmaga in Quartararo ne konča na stopničkah, če konča kot drugi in Quartararo ne boljši kot sedmi, če konča kot tretji in Quartararo ne boljši kot enajsti ... Celo peto mesto bi mu zadostovalo, če tekmec ne pride do točke.

Da Bagnaia nima le točkovne, pač pa tudi prednost v tehniki, pa priča odgovor šestkratnega prvaka Marca Marqueza na vprašanje, na koga stavi: "Na Peccov motor. Ducati je le ducati." Sepang pa ima dve dolgi ravnini, kjer najhitrejši motocikel v karavani pride še posebno do izraza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta