(ODZIVI) Tine Urnaut: Razočaran in jezen sem, čeprav je četrto mesto sijajen dosežek

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
11.09.2022 21:27

Slovenska odbojkarska reprezentanca svetovno prvenstvo zaključila na četrtem mestu, kar je njen najboljša uvrstitev v zgodovini. Na tekmi za bron so bili izkušeni Brazilci pretrd oreh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija je v Katovicah zasedla četrto mesto.
Reuters

Slovenski odbojkarji so na 20. svetovnem prvenstvu v tekmi za bronasto kolajno v dvorani Spodek v poljskih Katovicah morali priznati premoč trikratnim olimpijskim in trikratnim svetovnim prvakom, odbojkarjem Brazilije. Ti so unovčili izkušnje z največjih tekmovanj - Slovenci so po Italiji leta 2018 šele drugič igrali na svetovnem prvenstvu - in zmagali 3:1 (25:18, 25:18, 22:25, 25:18). Nocoj je na sporedu še finalna tekma med Poljsko - ta je v polfinalu s 3:2 premagala Brazilijo - in Italijo, ki je bila v soboto s 3:0 boljša od Slovenije.

"Zelo sem zadovoljen, da se mi je ponudila priložnost, da vodim slovensko reprezentanco. O tem, ali jo bom še naprej, ne razmišljam," po porazu ni skrival razočaranja slovenski selektor Gheorghe Cretu, ki mu beseda ni šla iz ust. "Po tretjem nizu smo upali v preobrat, dobro smo začeli tudi četrti niz, bili konkurenčni Brazilcem, toda v ključnih trenutkih je sodnik dosodil točko tekmecu, s čimer nas je oškodoval, to pa je močno vplivalo na nadaljevanje igre. Razočaran in jezen sem, čeprav je četrto mesto sijajen dosežek, najboljši v zgodovini slovenske odbojke," se je utrnilo kapetanu Tinetu Urnautu.

Volleyball - 2022 FIVB Volleyball Men's World Championship - Third Place Playoff - Brazil v Slovenia - Spodek, Katowice, Poland - September 11, 2022 Slovenia coach Gheorghe Cretu REUTERS/Kacper Pempel
Kacper Pempel

Po tretjem nizu iskrica upanja

Selektor reprezentance je v udarno šesterko uvrstil preizkušene odbojkarje, Alena Pajenka, Jana Kozamernika, Tineta Urnauta, Tončka Šterna, Klemna Čebulja in Dejana Vinčića, v igro pa je kot prosti igralec vstopal Jani Kovačič. Fantje so tekmo začeli odločno, z agresivnimi začetnimi udarci so igralce na drugi polovici igrišča oddaljili od mreže, tako da so težje organizirali napade. Do rezultata 8:8 je bila igra izenačena, po silovitih začetnih udarcih Šterna, s katerimi je vnašal zmedo v polju tekmeca, pa so Slovenci povedli 12:8. Tudi pri 15:11 so vodili za štiri točke, tedaj pa so si po neugodnih začetnih udarcih Lucasa privoščili nekaj minut slabe igre - še zlasti je šepal sprejem - in Brazilci so z delnim izidom 7:0 dosegli zasuk z vodstvom 18:15. Tudi v nadaljevanju igra naših reprezentantov ni bila na pričakovani ravni in Brazilci so dobili niz.

Brazilski blok je povzročal preglavice Tinetu Urnautu in soigralcem.
Reuters

Tudi v drugem nizu je bila igra izenačena, vendar le do rezultata 10:10, ko so Brazilci prevzeli pobudo. Podobno kot v uvodnem nizu so si z močnimi začetnimi udarci, zanesljivo igro v polju in čvrsto v bloku priigrali prednost 18:14. Igra Slovencev je močno nihala, bili so nemočni v bloku, tudi sprejem je bil nezanesljiv, v napadu pa so le tu in tam izpeljali obetavno akcijo in dosegli točko, kar pa je bilo premalo, da bi ogrozili Brazilce v pohodu k zmagi v drugem nizu.

Klemen Čebulj je na za Slovenijo zadnji tekmi turnirja dosegel 14 točk.
Reuters

"Naredili smo nekaj velikega za slovensko odbojko"

V tretjem nizu je namesto Vinčića v igro vstopil Gregor Ropret, a to ni zmedlo brazilskih odbojkarjev, saj so igrali domala brez napak. Kot bi trenil, so povedli 13:6, in kazalo je, da fantov iz dežele sambe nič več ne more zaustaviti. Toda naša šesterka je v nadaljevanju zaigrala kot prerojena, nizala točke za točko, pri 15:15 ujela tekmeca, pri 20:20 pa po mojstrskih potezah Šterna, Čebulja in Urnauta dobila niz. V četrtem vnema naših fantov ni pojenjala, povedli so 4:0, a so Brazilci hitro vzpostavili ravnotežje v igri, s silovitimi začetnimi udarci, čvrstim blokom in z uspešnimi napadi so povedli 16:11. Vsi poskusi Slovencev, da bi dosegli zasuk, so bili zaman, kajti Brazilci niti v enem trenutku niso popuščali in osvojili četrti, zmagoviti niz.

Ko udari Tonček Štern, je blok tekmeca na veliki preizkušnji. 
EPA

"V prvem in drugem nizu smo zaigrali preveč nervozno, v tretjem pa smo strnili vrste in pokazali našo vrednost. V četrtem so Brazilci dokazali, da so trenutno boljši od nas. Četrto mesto je velik dosežek," je dejal Jan Kozamernik. "Imeli smo priložnost za popolni preobrat, žal nam ni uspelo. Naredili smo nekaj velikega za slovensko odbojko in slovenski šport, četrto mesto je fantastični dosežek," pa je povedal Klemen Čebulj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta