Po koncu črnega niza vijoličastih: Spremembe iz nuje nakazale boljše čase

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
29.08.2022 18:58

Damir Krznar se zaveda, da je prekinjen niz tekem brez zmage šele prvi korak k boljši podobi nogometašev Maribora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roko Baturina je prekinil skoraj enomesečni post brez doseženega zadetka.
Saso Bizjak

Malo mirnejši dnevi so pred nogometaši Maribora. Jesen v Evropi je sicer izgubljena, tudi vrh slovenske lige je daleč, a z zmago na derbiju v Murski Soboti so le nakazali, da se rezultatska kriza, ki je zaznamovala uvod v novo sezono in povzročila menjavo na klopi, bliža koncu. "Vsi vemo, kam Maribor spada v slovenskem nogometu. Mogoče zadnji rezultati niso bili realni, ne vidim razloga, zakaj zdaj ne bi šlo na bolje in se ne bi vrnili tja, kamor spadamo," je po bitki na Fazaneriji ugotovil Roko Baturina, ki je z edinim golom na tekmi poskrbel za padec Mure z 0:1.

Še dobro, da trener nima las

Trener Damir Krznar je le dočakal prvo zmago na klopi 16-kratnih slovenskih prvakov. Proti Cluju v kvalifikacijah za konferenčno ligo ni šlo, tudi na štajerskem derbiju proti Celju se mu je izmuznila. "Devet tekem brez zmage je statistika, ki je zanimiva javnosti, nam trenerjem pa se zaradi nje naježijo lasje. Dobro, jaz nima las, pa se mi ne naježijo," se je pošalil, "statistika sicer ne pomeni dosti, a visi nad tabo. Pomembno je, da smo prekinili ta niz. Hkrati pa je zmaga pomembna za korak, ki je nujno potreben. Je pa še veliko dela pred nami, če želimo to zmago spremeniti v kontinuiteto dobrih iger."

Hitro bi se lahko obrnilo drugače. Mura je bila v prvem polčasu precej boljša nasprotnica, vratar Menno Bergsen je imel kup dela, da se je izognil prejetemu zadetku. "Menno nam je v zadnjih desetih minutah prvega polčasa odprl pot do zmage. Počistil je tri, štiri strele v nizu. Takrat smo molili, da se prebijemo v slačilnico z ničlo v našem golu," je poveljnika obrambe pohvalil Krznar. Njegov poskus s sistemom 4-1-4-1 v prvem delu se ni posrečil, za drugega je spremenil postavitev, zadnjo linijo okrepil z Nemanjo Mitrovićem, sredino pa z Vladanom Vidakovićem.

"Z vsako formacijo nekaj dobiš, nekaj izgubiš. Šli smo v sistem 5-2-2-1, da nasproti Murinim trem igralcem v sredini postavimo naše štiri in dobimo kontrolo nad tekmo, kar nam je uspelo. Smo pa v tej formaciji izgubili krila in dvojni bok, ki je zelo pomemben proti nasprotnikovim petim v zadnji liniji. Na boku smo zato malo trpeli, naše beke smo prestavili malo višje. Smo pa s temi spremembami tekmo umirili in si dali priložnost za zmago," je pojasnil 50-letni Hrvat. Bi lahko sistem s tremi osrednjimi branilci, ki ga je občasno preizkušal tudi Krznarjev predhodnik Radovan Karanović, postal stalnica v repertoarju vijoličastih? "To so bile bolj spremembe iz nuje, da bi umirili tekmo in da tekaško ne bi tako trpeli, saj v takem sistemu lahko več stvari pokriješ v polteku, z manj šprinta. Priznam, morali smo se podrediti Muri, saj bi bilo ob dveh tako močnih centralnih napadalcih pustiti igro dva na dva zelo nevarno. Predvsem zaradi tega, ker so naši beki iztrošeni, odigrali so veliko tekem," odgovarja novi šef mariborske slačilnice.

Idealni tekmeci, a vse prej kot lahki

Le dva dni zatem, ko je bil predstavljen kot okrepitev, je Marko Tolić dobil priložnost v prvi enajsterici. Napadalni vezist, ki ga je na Štajersko posodil zagrebški Dinamo, je igral do 85. minute. "Poznamo Marka in vemo, kaj zmore. V zadnjih treh, štirih mesecih ni odigral veliko tekem, potreboval bo nekaj časa, da pride v ritem. Hkrati pa ni lahko ujeti vseh mehanizmov in principov, ko padeš v ekipo po dveh treningih. Verjamem, da bo sčasoma vse to ujel in nam bo v pomoč. Zdaj bomo dobili čas za uigravanje," je Krznar ugotovil, da je zdaj čas na njegovi strani. "Vsi govorimo isti jezik, poznamo se. Verjamem, da ne bomo potrebovali veliko časa. Mogoče teden ali še manj, vse bo odvisno od tega, kako hitro bomo ujeli nekatere principe in kliknili na terenu," pa je nove moči v napadu vesel Roko Baturina.

"Ne glede na to, da moraš kot šef poudarjati samozavest, hrabrost in vero v ekipo, ni bil lahek trenutek. Sreča spremlja hrabre. Alternative ni. Popuščanja ne sme biti, le verjeti moraš vase, gledati naprej. Če bi doživeli še eno tekmo brez zmage ali celo, bog ne daj, s porazom, bi bilo pred nami težkih sedem dni, tako pa se lahko bolj mirno pripravimo na novo tekmo, ki bo vse prej kot lahka," se je trener že ozrl proti sobotnemu dvoboju s sežanskim Taborom v Ljudskem vrtu. Njegovo ekipo zdaj čakajo štiri tekme proti nasprotnikom s spodnjega dela lestvice, Tabor, Bravo, Radomlje in Gorica se zdijo idealne tarče, čez katere se lahko Maribor prebije bližje vrhu. "Igralci ne smejo razmišljati, da so zdaj pred nami štiri lahke tekme. Ne, niti malo ne bodo lahke, saj še vedno nimamo kontinuitete, uigranosti, strukture napada ..." pa se Krznar zaveda, da je pred druščino iz Ljudskega vrta še veliko dela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta