Po slovenski hokejski ničli: Ko niti vse ni dovolj

Borut Planinšič ml.
23.05.2023 20:09

Slovenci, obsedeni z zmagami, nobenega drugega športa ne gledamo tako zavzeto z željo, da ne bi bili zadnji.
A misija hokejski obstanek se je končala s sedmimi porazi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi trije goli Kazahstanu so bili premalo za slovensko zmago. 
Epa

Niti prilagojene, bolj skromne zadnje želje, končati svetovno prvenstvo v Rigi z vsaj eno zmago, če so že pred tem izpadli iz hokejske elite, si risi niso izpolnili. Sedem tekem, sedem porazov. Po zadnjem s Kazahstanom s 3:4 so edini na turnirju ostali brez točke. Še Madžari, ki so skupaj s Slovenijo izpadli nazaj tja, kjer so bili lani, v drugo ligo, imajo tri. Resda v skupini v Tampereju, ki je veljala za lažjo. Osvojili so jih z zmago po podaljšku nad Francijo in z usodnim zaključnim porazom po kazenskih strelih z Avstrijo.

Slovenija je tako svoje deseto svetovno prvenstvo skupine A končala mešanih občutkov. Sodimo v elito? Kar štirje porazi z vsega golom razlike, proti Norveški, Latviji, Slovaški in Kazahstanu, bi morda dali pritrdilen odgovor. Dva gola Kanadi in vodstvo z 2:0 proti Češki tudi. A k vragu s požrtvovalnostjo, trenutki odlične igre in vso drugo tolažbo. Rezultat je krut: osmič smo izpadli, obstali le v letih 2002 in 2005. "Vedeli smo, v kaj se podajamo. V hokej na najvišjem nivoju. Žal nam je zmanjkalo ... morda tudi kvalitete," je turnir ocenil selektor Matjaž Kopitar. Kot vsi drugi je poudaril voljo risov: "Lahko se pogledajo v ogledalo. Na ledu so dali vse, kar so imeli."

Slovenci, obsedeni z zmagami, nobenega drugega športa ne gledamo tako zavzeto z željo, da ne bi bili zadnji. Preslabi za skupino A, skoraj vsakič predobri za skupino B, to je naša hokejska igra. Bomo predobri za drugo ligo tudi ostali? E, to je skrb, s katero se bo treba spoprijeti po letih zanašanja na čudež. A saj to vemo že vsaj dve desetletji ... Zdaj se menda obeta pomladitev. Kajti naše moštvo je vmes ostarelo. Žiga Pavlin 38 let, Žiga Jeglič 35, Robert Sabolič, Žiga Pance, Jan Urbas, Rok Tičar 34 ... Vmesna generacija s 24-letnim Mariborčanom Janom Drozgom potrebuje okrepitve. Kdo ve, ali jih kdaj najde v podmladku, ko pa reprezentanca do 18 let tiči v skupini C. In ko se navadiš tretje lige ...

Morebitna menjava selektorja - Kopitarju pogodba poteče - in vse druge spremembe ne bodo zalegle, če se zadeve ne lotimo pri koreninah. Pri klubski sceni. Ki je takšna, da se finale državnega prvenstva igra januarja. In le v slovenskem hokeju je možno, da klub take tradicije, kot so Jesenice, pred koncem maja še ne ve, v kateri ligi bo sodeloval v prihodnji sezoni. Denarja ni in ga nikoli ne bo dovolj, za hokej že ne. A vsaj jasna strategija bi pomagala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta