Po uvodni tekmi na SP: Bogatija Katarcem ne pomaga

Borut Planinšič ml.
20.11.2022 19:38

Svetovno prvenstvo v nogometu se je začelo s prekinitvijo 16-letne tradicije: Katar je prvi gostitelj, ki je izgubil uvodno tekmo turnirja, Ekvador s strašnim Ennerjem Valencio ga je ugnal z 2:0

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S silovitim strelom z glavo je Enner Valencia zabil svoj drugi gol.
EPA

Začel se je najdražji spektakel v zgodovini. Ne le v zgodovini športa, najdite drugo 29-dnevno prireditev, v katero bi država gostiteljica zmetala okroglih 200 milijard evrov in še kakšno milijardo drobiža zraven. Katar je za enajstkrat presegel proračun najdražjega svetovnega prvenstva v nogometu doslej, Brazilije 2014. A ves denar mu ne pomaga na igrišču. Postal je prvi gostitelj, ki je izgubil uvodno tekmo turnirja. Resda tradicija traja komaj od leta 2006, prej so prvo tekmo igrali branilci naslova svetovnega prvaka, a razočaranim šejkom to pač ni mar. Potem ko jih je z 2:0 (2:0) ugnal Ekvador, Katarci nimajo skoraj nobenih možnosti več, da bi napredovali iz skupine A, v kateri morajo še nad Nizozemsko in Senegal.

Vzdušje pred 22. SP je v še večji absurd spremenil predsednik Fife Gianni Infantino, ko je hotel braniti prireditelje. Kršenje človekovih pravic v Katarju, denimo, je primerjal s časom, ko je v Švici hodil v šolo: "Danes se počutim Katarec. Arabec. Afričan. Gej. Invalid. Migrantski delavec. Ker vem, kako je biti diskriminiran kot tujec. V šoli so me nadlegovali, ker sem bil rdečelas. In bil sem Italijan, nisem dobro govoril nemško." Svet je hotel opozoriti na hinavščino, ko je rekel: "Državniki hodijo v Katar zaradi plina. Komu pa je mar za delavce? Fifi. Svetovnemu prvenstvu. Katarju. Številne organizacije so prepoznale, da so pravice delavcev v Katarju podobne tistim v Zahodni Evropi." In po katarski prepovedi točenja alkohola na SP je še zbodel pivopivce: "Saj boste preživeli, če tri ure na dan ne boste mogli piti piva."

Komaj tretja minuta uvodne tekme na stadionu Al Bajt v Al Khorju, 50 kilometrov od prestolnice Dohe, je bila, pa je svet že spoznal polavtomatski sistem za zaznavo ofsajda. VAR je risal namišljene črte položaja nogometašev, novost, menda na milimeter natančna, uporablja tridimenzionalni model igrišča, položaj vsakega igralca pa določajo kamere, ki spremljajo 29 točk telesa. Ekvadorec Enner Valencia je dal gol, ki je bil "polavtomatsko" razveljavljen. Trinajst minut pozneje mu tehnologija ni mogla nič. Zabil je iz enajstmetrovke, ki jo je sam priskrbel, prehiter je bil za obrambo in vratar ga je v nemoči podrl.

Katarcem ni pomagalo niti to, da jih kar polovica, 13 od 26, igra za domači klub Al Sadd in naj bi se na terenu sporazumevali miže. Ali pa, da so že septembra prekinili svojo bogato ligo, v kateri so nekoč igrali Gabriel Batistuta, Josep Guardiola, Raul, Xavi ..., in se le sedem dni pred prvenstvom vrnili z luksuznih priprav v Španiji. Valencia, soigralec našega Mihe Zajca pri turškem Fenerbahčeju, je v 31. minuti sprožil strašen strel z glavo za 2:0. Kdor je mislil, da Ekvadorci blestijo le na svojih terenih, da stadion sredi puščave pač ni njihov Quito, kjer na 2850 metrih nadmorske višine izkoriščajo redkejši zrak, se je motil. Ni selektor Brazilije Tite zaman rekel, da bi lahko bili eno od presenečenj turnirja. A pravo dokazovanje še pride, za kaj takega je Katar, četudi prvak Azije, na svojem prvem SP prešibko moštvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta