(POGOVOR) Robert Hrgota: Timiju sem že novembra povedal, da v Planici pričakujem zmago

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.03.2023 22:51

Slovenski selektor po edinstvenem uspehu, zlati kolajni na domačem svetovnem prvenstvu v Planici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Po zlati kolajni Timija Zajca je pred slovenske novinarje stopil glavni trener slovenske reprezentance in povedal, kaj jih je popeljalo do prestola v Planici. "Po razočaranju na manjši napravi smo bili še bolj motivirani. Vedeli smo, da imamo zelo močna fanta, ki lahko posežeta po medaljah. Anžetu se danes ni izšlo, Timi je deloval suvereno že od prvega skoka in smo se potem odločali taktično za vse nadaljnje. Izšlo se je, kot smo si zamislili, z izpuščanjem kakšne skoka, nižanjem zaletne rampe … Konec koncev tu treniramo veliko časa, vemo s kakšnega zaletnega mesta in ob kakšnih pogojih. Danes se nam je izšlo in imamo svetovnega prvaka," je povedal Robert Hrgota. Nato je odgovarjal še na druga vprašanja.

O občutkih pred drugo serijo: "V prvi seriji Timi ni skočil, kot smo si želeli. Naredil je manjšo napako, ampak zelo veliko olajšanje je bilo, ker je bil z njo 0,7 točke za vodilnim. Vedeli smo, tudi Timi je, kaj je treba narediti. Ostal je zelo miren. Razmišljali smo o znižanju naleta, ampak ponavadi na treningih z enajste rampe skače do 140 metrov. Skok je bil zelo dober, mogoče ne kot pred dvema dnevoma na treningu, toda dovolj za zmago."

O čustvih: "Čutim predvsem olajšanje. Tempiraš vse, pripravljaš se za ta trenutek, veš, da imaš le eno možnost. Zelo prijetno je, ko veš, da se vsi trudijo, na koncu pa 'rata' samo enemu. Uspelo je eni majhni Sloveniji na domačem svetovnem prvenstvu. Zelo sem vesel, da se je zbrala kar lepa množica ljudi, kar smo prej pogrešali. Morda je bilo namenjeno tako, za jutri pa pričakujem, da zmaga pripelje še več ljudi, da bo še večja podpora fantom, ki so sposobni narediti še en zelo lep rezultat."

O zahvali Timija Zajca, da mu je dal priložnost, ki jo je po aferi in odhodu Gorazda Bertonclja kot glavnega trenerja dobil tudi sam: "Timi je v treh letih dozorel. Iz zelo prijetnega fanta željnega uspehov je zrastel v moža, ki ve, kaj želi. Ve, česa je sposoben. Pridobil je kanček samozavesti, ki mu je manjkal v začetku sezone, in se v pravem trenutku zavedel, česa je sposoben. Ni se pustil motiti, vedel je, da so to priložnosti, ki jih ne spustiš iz rok. Vprašanje, kdaj bo spet na domačem svetovnem prvenstvu. Nekaj najlepšega je, ko tekmovalec ostane zelo miren. Narediš taktiko, pripravo, on ji verjame, verjame v strokovno vodstvo. Polepšal nam je ne le dan, ampak sezono."

O moči Zajca: "Pogovarjala sva se že pred sezono, novembra, decembra. Iskreno sem mu povedal, da pričakujem zmago na domačem svetovnem prvenstvu. Mogoče me je takrat malo čudno pogledal, ampak sem mu rekel, 'vem, koliko si sposoben, kaj tvoji dobri skoki v Planici pomenijo. Če narediš to takrat, nimaš konkurence'. Mogoče takrat še ni verjel, ampak bolj je šla sezona proti Planici, bolj je verjel, zaupal in na koncu celo zmagal z lepimi skoki, za deset točk. To ni kar tako."

O prileganju prenovljene Bloudkove velikanke našim orlom: "Vsem ustreza. Ima moderni profil, podobna je olimpijski napravi v Pekingu, drugim novejšim. Višji prelet, potrebuješ samozavest, predrznost v preletu, čutiš oporo, višino in tam pridobivaš hitrost. Tu je Timi zelo močen, kdaj zelo pred konkurenco. Danes je to pokazal."

Robert Balen

O četverici za ekipno tekmo: "Lovro Kos prvi, Žiga Jelar drugi, Timi Zajc tretji, Anže Lanišek, kapetan, zaključi. Imamo zelo močne fante. Anže je danes skakal z manjšimi napakami, ki ti vzamejo dva, tri metre, kar ga je oddaljilo od boja za kolajne. Tega se zaveda in je miren. Imamo dva kapetana, ki lahko naredita razlika in peljeta ekipo v borbo za medaljo."

O primerjavi Planice s Pekingom: "Zlato je zlato. Grenek priokus za Petra Prevca, ki je bil na Kitajskem četrti. Leta 2020 smo si začrtali posamično medaljo v Pekingu in v Planici, če nam na Kitajskem ni uspelo, je ta zlata toliko bolj pomirjujoča. Kaj naj rečem, doma zmagati na svetovnem prvenstvu … Lahko dolgovezim, ampak izšlo se je, mora se ti za zmago."

O uspešnosti Zajca v svetovnem pokalu: "​Moramo se zavedati, da je star šele 22 let. V primerjavi z dobitniki medalj danes je kar nekaj let mlajši. Potreben je čas, potrebne so izkušnje, tekme, razočaranja, uspehi, da dobiš mozaik čustev. Celo sezono je funkcioniral na visokem nivoju. Le kanček samozavesti je bil potreben, zavedanja, česa si sposoben. K sreči je prišlo v pravem času. Zdaj je lahko pomirjen. Mogoče se še ne zaveda, osvojil je šest kolajn na večjih tekmovanjih, ena mu še manjka do našega najboljšega vseh časov, Petra Prevca. Jutri naj ga izenači in potem naj umirjeno nadaljuje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta