(POGOVOR) Siniša Markota: "Najlažje so tekme s težkimi nasprotniki"

Bojan Bauman Bojan Bauman
06.11.2020 06:00

Trener mariborskih rokometašev z izplenom v državnem prvenstvu ni zadovoljen - trije porazi naj bi bili posledica neizkušenosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Siniša Markota na papirju boljše nasprotnike opozarja, da bodo to še morali dokazati na igrišču.
Rk Branik Maribor

V osmih krogih so mariborski rokometaši v državnem prvenstvu odigrali šest tekem, kar je glede na razširjenost koronavirusa v državi nadpovprečno. Trikrat so zmagali in trikrat izgubili. Neuspeha sta poraza na domačem igrišču proti neposrednim tekmecem za uvrstitev v sredino lestvice - Slovenj Gradcu in Dobovi. Poraženi so bili še v Kopru, medtem ko so slavili proti Izoli, Slovanu in Ljubljani. Nadoknaditi bo treba tekmi s Trimom in Loko.

Trener Mariborčanov Siniša Markota si je po prvem delu obetal več: "Izgubili smo tekmi na domačem terenu in tudi dvoboj v Kopru, potem ko je bil ta že dobljen. Neizkušenost je botrovala, da smo v treh minutah zapravili vse, kar smo gradili 60 minut. Posebej me boli domači poraz proti Dobovi. Moja ekipa je bila povsem brez energije. V življenju se mi še ni zgodilo, da bi v celem polčasu moji rokometaši naredili vsega tri prekrške in bi hkrati prejeli 19 golov. Težava ne bi bila, če bi izgubili vse tekme doslej. Problem je način, kako smo izgubili."

Iščejo vodjo

​Zakaj takšna neangažiranost? "V ekipi nimamo izkušenih igralcev. Imamo šest zunanjih igralcev, letnik 2000, za katere je to prvo leto igranja v prvi rokometni ligi. Potrebujejo izkušnje. V napadu imamo težave, ker nimamo pravih strelcev z razdalje. Nimamo niti vodje ekipe, ki bi se v kritičnih trenutkih metal na glavo, zabijal gole in potegnil ekipo iz težav. Te naloge ne more opraviti naš kapetan Tadej Sok, ker igra na krilu in tam lahko samo čaka na žoge, ki mu jih delijo soigralci."

Takšna odločilna vloga pogosto pripada organizatorju igre, kjer pri Mariborčanih nastopajo Matija Golik, Aleksa Veselinović in Jure Hedl. Prvi je izkušeni Hrvat, 20-letni Srb Veselinović se je Mariborčanom priključil z nekaj izkušnjami iz tujine, Hedl je mladi domači kader. Markota jih ocenjuje: "Težave imamo, ker je Golik staknil novo poškodbo in bo do konca leta odsoten. On ima izkušnje, a celo lansko sezono zaradi poškodbe ni igral. Potrebuje čas za vrnitev na stare tirnice. Veselinović in Hedl sta mlada igralca, ki na igrišču še ne prepoznavata razmer. V vlogi vodje potrebujemo kdaj tudi brezobzirnega igralca. A karakterja trener ne more ustvariti. Takšni igralci se izoblikujejo sami."

Mladi Celjani na posoji

Pri Mariborčanih se kalijo štirje mladi rokometaši Celja, ki so tukaj na posodo. Markota ocenjuje njihove prispevke: "Štefan Žabič je že bil v Mariboru. V tej sezoni deluje zelo dobro. Tudi Filip Rakita je fejst fant in dober rokometaš - škoda le, da mu zunanji igralci ne podajo več žog na krilo. Blagotinšek ima veliko srce, je pravi borec, toda moj sistem igre v obrambi je drugačen od tistega, ki ga je poznal v mladinski vrsti Celja. Nekaj prilagajanja potrebuje tudi Košec, ki doslej še ni igral v prvi ligi. Lani je celo v mladinski ligi igral zelo malo. Zna odigrati zelo korektno, a tudi katastrofalno slabo."

Ena od velikih pomanjkljivosti mariborske ekipe je pomanjkanje domačega kadra. V teh časih, ko je denarja za rokomet vse manj, se ekipe vse bolj naslanjajo na doma vzgojene igralce - če jih nimajo, je ekipa lahko celo v izgubljenem položaju. Izidor Budja, Jure Hedl, Nejc Planinšek so med tistimi doma vzgojenimi igralci, ki prevzemajo vse bolj pomembne vloge. Markota: "Hedl in Budja igrata več kot Planinšek, ki je v zadnjem času imel težave s pokostnico. Vsi so bili v ekipi že lani in do danes se še niso otresli lanskoletne prakse - ko tekma ne poteka po načrtu, se vanje naseli strah in si ne upajo prevzeti odgovornosti. Budja je odigral zelo dobro tekmo v gosteh proti Slovanu, ko je z desetih strelov zabil devet golov. A že na naslednji tekmi je bil spet med slabšimi posamezniki. To so oscilacije, značilne za mlade igralce."

Najstarejši v ekipi je 39-letni vratar Gregor Lorger. A Markota trenutno bolj zaupa 17 let mlajšemu Marku Ferjanu: "V tej izbiri ne dajem prednosti mladosti. Pred vsako tekmo se po intuiciji odločim, koga bom postavil v vrata. Doslej sta oba odpovedala na tekmi z Dobovo, a tam je tako odpovedala cela ekipa. Lorger je obranil nekaj pomembnih žog v Kopru, tam nas je držal v igri vse do konca. Mark je dobro branil proti Slovanu, Slovenj Gradcu in Ljubljani. Vratarja sta od šestih tekem le eno branila slabo, z njunim deležem sem zelo zadovoljen."

​Virus jo je zagodel

Mariborčani so se pravkar vrnili iz karantene zaradi koronavirusa. "Najprej smo imeli dva obolela, nato tri, eden je sedaj potencialno oboleli. Čas reprezentančne pavze bomo namenili taktičnim pripravam - igralci preprosto ne razpoznajo razmer na terenu. Tistega, kar smo vadili na treningih, ne znajo prenesti na tekme. Karantena se najbolj pozna neizkušenim ekipam, kot smo mi. Po desetih dneh pavze moram tukaj v Mariboru na treningu začeti iz ničle. Ormožani so lahko doma tudi deset dni, pa bosta Čudič in Žuran ob vrnitvi samo vzela žogo v roke in bosta na podlagi izkušenj vodila ekipo brez težav. Naši igralci lahko nekaj ponudijo na igrišču samo, če so maksimalno pripravljeni. Osredotočeni na to, kaj počnejo. Prvenstvo sicer ne bo povsem regularno - Škofja Loka je doslej denimo od osmih odigrala le tri tekme. Kako bodo to nadoknadili? Igrali bodo ob sredah in sobotah. Tudi oni imajo v ekipi mlade fante, ki jih tako izpostavljamo poškodbam," opozarja Markota.

Mariborčani se bodo v nadaljevanju merili s samimi najboljšimi ekipami v ligi - Celjani, Velenjčani, Ribničani, Ormožani, Trebanjci. Se jim zaradi tega obetajo dodatne težave? "Tekme, ki prihajajo, so za nas najlažje, saj ne moremo nič izgubiti. Nasprotniki, ki so na papirju boljši, bodo to morali dokazati na igrišču," zaključi Markota.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta